null Helsinki-avussa on soitettu yli 10 000 puhelua – asiointipyyntöjä jo satoja

Tässä tulee Helsinki-apua. Vapaaehtoinen tuo vanhuksen ruokaostokset kotiovelle.

Tässä tulee Helsinki-apua. Vapaaehtoinen tuo vanhuksen ruokaostokset kotiovelle.

Ajankohtaista

Helsinki-avussa on soitettu yli 10 000 puhelua – asiointipyyntöjä jo satoja

Yhteydenotto ja välittäminen ovat ilahduttaneet ikäihmisiä, vaikka akuuttia avuntarvetta ei olisikaan.

Helsingin seurakuntien ja kaupungin perustamassa Helsinki-avussa on soitettu ja vastaanotettu yli 10 000 puhelua runsaan neljän päivän aikana. Noin joka kymmenes puhelu on 70–80-vuotiaiden omia yhteydenottoja, ja muut ovat tehtävään koulutettujen seurakuntien ja kaupungin työntekijöiden soittoja yli 80-vuotiaille kotona asuville helsinkiläisille.

Tavoitteena on soittaa koko ikäryhmälle pääsiäiseen mennessä. Kotona asuu yli 16 600 yli 80-vuotiasta helsinkiläistä. Kaikkiaan heitä on 27 000.

Helsinki-avun johtaja Tiina Hörkkö on enemmän kuin tyytyväinen. 

– Tämähän toimii kuin Fordin tehdas. Meillä on Helsinki-avussa töissä soittamassa ja vastaamassa puheluihin noin 600 kaupungin ja seurakuntien työntekijää. He ovat opetelleet pikavauhtia kaksi järjestelmää ja tekevät puhelintyötä kotoa käsin, etänä.

– Aika moni tavoitetuista ikäihmisistä tarvitsee jotakin Helsinki-avusta, joko asiointiapua ruokakauppaan tai apteekkiin tai henkistä tukea. Onneksi monilla on läheisiä ja naapureita, jotka auttavat. Jonkin verran on niitäkin, joiden verkosto on jäänyt Uudenmaan rajojen taakse, Hörkkö kertoo

– Yleisesti ottaen ikäihmiset ovat sydämellisen kiitollisia kontakteista. Yksi sanoo odottaneensa jo soittoa, kun oli lukenut asiasta lehdestä, toinen yllättyy iloisesti yhteydenotosta.

Yleisesti ottaen ikäihmiset ovat sydämellisen kiitollisia kontakteista.

Helsinki-apuun ovat monet seitsemänkymppiset soittaneet itse. Puhelut ovat monesti pidempiä, kun soittajalla on ollut akuutti hätä ja avuntarve.

Asiointipyyntöjä oli perjantaihin mennessä tullut yli 500. Kauppa-apua pyysi 474 henkilöä, apteekkiapua ja keskusteluapua kumpaakin yli 60 henkilöä.

Yrityskumppanit ovat tarjoutuneet mukaan Helsinki-apuun etsimättä. HOK-Elanto rakensi uuden ruokatilauspalveun senioreita varten, ja Genesys tarjosi puhelinjärjestelmänsä käyttöön. Lisää yrityskumppaneita on tulossa mukaan.

– Jotkut vanhukset ovat soittaneet ruokapalvelun tilausnumeroon vain testatakseen, onko siellä oikeasti ihminen vastaamassa, Hörkkö mainitsee.

Helsinki-avun eri tehtävissä toimii 255 kaupungin työntekijää ja satoja seurakuntien työntekijöitä. Myös vapaaehtoiset ovat mukana. Ensi viikolla mukaan tulevat muun muassa SPR:n vapaaehtoiset.

Helsinki-apu on tarkoitettu koronakriisin ajaksi niille senioreille, joilla ei ole omaisia, naapureita tai muita auttajia. Yli 70-vuotiaat lasketaan riskiryhmään, jonka tulisi pysytellä mahdollisimman paljon kotona tartuntojen välttämiseksi.

Helsinki-avun puhelinnumero on 09 310 10020.

Lisätty Helsinki-avun yrityskumppanit 6.4. klo 9.30.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.