null Pääkirjoitus: Suomi toimii ja kirkko auttaa niin, ettei kaikkea ehdi edes kertoa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Suomi toimii ja kirkko auttaa niin, ettei kaikkea ehdi edes kertoa

Seurakunnat jakavat ruoka-apua, soittavat vanhuksille ja antavat keskusteluapua. Pääkaupunkiseudulla yhteistyötä tehdään kaupunkien kanssa.

Pari viikkoa sitten katsoin hieman hämmentyneenä tiedotustilaisuutta, jossa pääministeri Sanna Marin, presidentti Sauli Niinistö ja kolmen järjestön edustajat käynnistivät suorassa televisiolähetyksessä Suomi toimii -kampanjan.

Hämmennykseen oli kolme syytä. Ensimmäinen oli hämmennyksensekainen ilo siitä, että tällainen yhteishenkeä, auttamishalua ja henkistä jaksamista koronapandemian keskellä tukeva kampanja oli saatu aikaan. Toinen hämmennyksen aihe oli se, että kysymysvuoron saaneita toimittajia tilaisuuden aihe ei juuri kiinnostanut.

Kolmanneksi ihmetytti se, miksei kirkko ollut mukana, jos kerran haluttiin tukea henkistä kriisinkestävyyttä, vahvistaa luottamusta ja lujittaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja uskoa tulevaisuuteen. Nyt kirkko on jo mukana tässä kampanjassa, vaikkakin jälkijunassa.

Aivan erityisen hienoa on, että suomalaiset, joukossa lähes neljä miljoonaa kirkon jäsentä, auttavat toinen toistaan.

Todellisuudessa kirkko on ollut koko pandemian ajan auttamisen etujoukoissa. Pääkaupunkiseudun seurakunnista tulee niin paljon tietoa konkreettisesta avusta ja henkisestä tuesta, että hyvä kun ehdimme uutisoida edes tärkeimmät asiat.

”Helsinki-apu on ennennäkemättömän laaja apuohjelma. Siihen kuuluvat soitot kotiin, neuvontanumero, asiointiapu kauppaan ja ­apteekkiin, henkistä ja hengellistä tukea sekä tuki yrityksiltä. Helsingissä on tuskin koskaan saatu alkuun mitään näin suurta näin nopeasti”, sanoi pormestari Jan Vapaavuori Helsinki-avun aloittaessa toimintansa. Kaupungin keskeinen kumppani kampanjassa ovat Helsingin seurakunnat.

Vantaalla seurakunnat ja kaupunki ovat myös käynnistäneet laajan auttamisohjelman, johon sisältyy hätäruokakasseja, asiointiapua, ikäihmisten tavoittamista puhelimitse ja tekstiviestein sekä monenlaista henkistä tukea. Espoossa kaupunki, seurakunnat ja järjestöt ovat samoin yhdessä asialla. Tämän lisäksi tarjolla on normaali diakonian ja perheneuvonnan tuki, tosin nyt enimmäkseen puhelimitse, eikä seurakuntien lapsi- ja nuorisotyökään ole lakannut toimimasta.

Eli kyllä vain, kirkko auttaa. Aivan erityisen hienoa on, että suomalaiset, joukossa lähes neljä miljoonaa kirkon jäsentä, auttavat toinen toistaan. Tämä kertoo siitä, että Suomi todellakin toimii.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -median uutispäällikkö
pauli.juusela@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.