null Hilkka ja Onni Seppäsen yhteisiä ristiäisiä vietettiin Kastepäivässä – Äiti: ”En halua olla se, joka katkaisee tämän perinteen”

Anne ja Toni Seppäsen lapset Hilkka ja Onni kastettiin maaliskuussa Olarin kirkossa. Perhe kuvattiin heidän siirtolapuutarhamökillään Espoon Puolarmaarissa Viljami-koiran tarkkaillessa tilannetta vieressä.

Anne ja Toni Seppäsen lapset Hilkka ja Onni kastettiin maaliskuussa Olarin kirkossa. Perhe kuvattiin heidän siirtolapuutarhamökillään Espoon Puolarmaarissa Viljami-koiran tarkkaillessa tilannetta vieressä.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Hilkka ja Onni Seppäsen yhteisiä ristiäisiä vietettiin Kastepäivässä – Äiti: ”En halua olla se, joka katkaisee tämän perinteen”

Seurakunnan järjestämä Kastepäivä oli lasten vanhemmille Anne ja Toni Seppäselle helppo valinta.

Anne ja Toni Seppäsen perheessä eletään täyttä pikkulapsiperheen elämää. Siitä pitävät huolen Hilkka (4 v.) ja Onni (8 kk).

– Arkemme on onnellista, tasaista ja turvallista. Vapaa-ajan ongelmia ei tosin ole. Vaikka välillä väsyttää, mitään en vaihtaisi pois, Toni Seppänen sanoo.

– Viime syksy oli rankka, koska Onni syntyi pienenä keskosena raskausviikolla 32. Nyt elämä sujuu jo helpommin. Joskus tosin saa pyyhkiä hikeä otsalta, kun lapset on saatu illalla nukkumaan. Mutta en minäkään vaihtaisi tätä elämänvaihetta mihinkään, Anne Seppänen sanoo.

Kirkko tarvitsee tällaisia matalan kynnyksen tapahtumia.
– Toni Seppänen

Olarissa asuva aviopari on ollut yhdessä lukio­ikäisestä lähtien. He sanovat nauttineensa elämästä yhdessä harrastuksineen ja vapaa-aikoineen kyllästymiseen asti ennen lasten syntymää.

– Lasten syntymät ovat tuoneet elämään jatkuvuutta. Heidän myötään elämästä on tullut kokonaista, ja siihen on tullut syvempää merkitystä, Toni Seppänen sanoo.

Ristiäisten merkitys kasvoi mielessä vähitellen

Anne Seppänen hoitaa lapsia kotona, ja Toni Seppänen tekee pääosan työpäivistään perheen siirtolapuutarhamökillä Puolarmaarissa, joka on alle kahden kilometrin päässä kotoa. Hilkka käy muutamana päivänä viikossa päiväkodissa, jossa hän saa leikkiä samanikäisten lasten kanssa.

Kun Hilkka syntyi neljä vuotta sitten, ristiäisten järjestäminen ei vanhempien mielestä tuntunut merkitykselliseltä. Hänelle pidettiin nimiäiset Anne Seppäsen äidin luona maalla.

– Myöhemmin ajatukseni muuttui, kun kävin Hilkan kanssa erilaisissa seurakunnan perhetapahtumissa. Kirkko tuli tutuksi, samoin sen arvomaailma. Ristiäisten merkitys kasvoi mielessäni. Aloin pohtia, kuinka monta sukupolvea meidän kummankin sukua onkaan kastettu. Totesin, että en halua olla se, joka katkaisee tämän perinteen, Anne Seppänen sanoo.

Myös Toni Seppäsellä oli samanlaisia ajatuksia. Ristiäisten järjestäminen ei tosin ollut päällimmäisenä mielessä heti Onnin liian varhaisen syntymän jälkeen, sillä ensimmäiset kuukaudet olivat raskaita jatkuvan sairastamisen takia. Mutta maaliskuussa järjestetty Kastepäivä Olarin kirkolla tuntui sopivalta ajankohdalta ja paikalta. Olihan kyse heidän vihkikirkostaan ja Toni Seppäsen rippikirkosta.

Kastepäivä-tapahtumassa kasteperheille on valmiina tila ristiäisiä varten sekä siellä odottavat pappi ja kanttori. Täytekakkukahvitkin katetaan valmiiksi. Tarvittaessa seurakunnalta saa lainaksi kastemekon.

Nelivuotias Hilkka Seppänen auttaa Toni-isää kevätpuuhissa perheen siirtolapuutarhamökillä. Anne Seppäsen sylissä Onni-vauva.

Nelivuotias Hilkka Seppänen auttaa Toni-isää kevätpuuhissa perheen siirtolapuutarhamökillä. Anne Seppäsen sylissä Onni-vauva.

”Pienimuotoinen ja koskettava tilaisuus”

Seppäset lapsineen, heidän lähiperheensä ja lasten kummit kokoontuivat 11. maaliskuuta Olarin kirkolle, jossa pastori Tapio Suontakanen kastoi Hilkan ja Onnin. Hilkalla oli yllään valkoinen juhlamekko ja Onnilla Anne Seppäsen suvussa kulkeva vanha kastemekko. Kanttori esitti Mestaripiirros-laulun ja kaikki lauloivat yhdessä kaksi virttä. Sen jälkeen vieraiden kanssa nautittiin kakkukahvit.

– Ristiäiset olivat hyvin pienimuotoinen, koskettava ja kaunis tilaisuus. Samalla juhlistimme Onnin puolivuotispäivää, Anne Seppänen muistelee.

Toni Seppänen sanoo, että Kastepäivä oli kaikin puolin näppärä tapahtuma. Kirkolla oli kaikki valmiina heitä varten ja sinne oli helppo mennä. Kotona samanlaisen tilaisuuden järjestäminen olisi työlästä, ja siksi se ehkä jää joiltakin tekemättä. Hän uskoo, että Kastepäivän suosio saattaisi kasvaa, jos tieto sen helppoudesta leviäisi lapsiperheille.

– Kirkko tarvitsee tällaisia matalan kynnyksen tapahtumia, joihin on helppo osallistua ja jotka herättävät ihmisissä positiivista sointia, Toni Seppänen sanoo.

– Tämä on eräällä tavalla meidän kannanottomme sen puolesta, että kirkko ja sen asema säilyisivät. Kirkko on yksi keskeinen osa-alue suomalaisessa yhteiskunnassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.