”Kastetilaisuus oli rennon herkkä” – Espoolaisvanhemmat kehuivat kyselyssä seurakuntien ristiäisjärjestelyjä
Noin 800 espoolaista on vastannut seurakuntien kasteperheille suunnattuun palautekyselyyn. Vanhemmat arvioivat yhteistyötä papin kanssa keskiarvolla 4,8/5.
Espoon seurakunnat kyselevät perheiltä palautetta kastetilaisuuksista. Enemmistö noin 800:sta kyselyyn toistaiseksi vastanneesta on ollut tyytyväisiä yhteistyöhön papin kanssa sekä kastetilaisuuden sujuvuuteen. Palautekyselyjä on lähetetty kastettujen lasten perheille marraskuusta 2019 alkaen, ja vastausprosentti on ollut 30.
Palautetta antaneet kasteperheet olivat hyvin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Huoltajat arvioivat yhteistyötä papin kanssa keskiarvolla 4,8/5.
Perheet olivat kiitollisia muun muassa siitä, miten koko perhe ja vieraat otettiin tilaisuudessa huomioon ja vanhempien toiveita kuunneltiin. Vanhemmat olivat yleisesti kokeneet kastetilaisuuden tunnelmaltaan sekä koskettavaksi että rennoksi, mikä ilmeni myös sanallisista palautteista.
”Tilaisuus toteutettiin vauvan ehdoilla ja perheen toiveiden mukaan. Saimme juuri sellaisen kasteen kuin olimme toivoneet.” ”Pastori oli todella ihana. Hän huomio isosisarukset ja videoyhteyden välityksellä olevat läheiset hyvin. Kastetilaisuus oli rennon herkkä”, palautteissa sanotaan.
Espoon seurakuntien projektikoordinaattori Heikki Lehti pitää perheiden yksilöllistä huomioimista yhtenä ristiäisten valttikorttina.
– Perheille on tärkeää, että heitä palvellaan henkilökohtaisesti. Juuri siinä meidän pappimme onnistuvat. Kastejuhlat valmistellaan perheen toiveiden mukaan, Lehti sanoo.
Korona siirsi kastetilaisuuksia kirkon tiloihin
Enemmistö perheistä, 62 prosenttia vastanneista, kastoi lapsensa Espoon seurakuntien tiloissa. Kotona tai läheisen kotona ristiäiset järjesti 35 prosenttia kyselyyn vastanneista espoolaisperheistä.
Seurakunnan tiloissa järjestettävien kasteiden osuus nousi koronarajoitusten vuoksi. Aiemmin koti on ollut selkeästi suosituin paikka järjestää ristiäiset.
Esimerkiksi Ruotsissa suurin osa kasteista tapahtuu seurakunnan tiloissa, mutta Heikki Lehti ennakoi, että kotikasteet yleistyvät jälleen koronatilanteen helpottaessa.
Espoolaisperheet arvioivat seurakunnan tiloissa pidetyn kastetilaisuuden sujuvuutta arvosanalla 4,8/5. ”Kiitos ja plussa kirkon tiloista ja varusteluista — sieltä löytyi kaikki tarvittava! Juhlien järjestäminen oli todella mutkatonta. Isot kiitokset myös kastepäivänä vuorossa olleelle ystävälliselle ja avuliaalle vahtimestarille, joka jaksoi neuvoa ja auttaa.”
Kiireen tuntua ei saa olla
Kastekyselyssä tuli esiin myös yksittäisiä mainintoja asioista, jotka harmittivat perheitä. Nämä liittyivät esimerkiksi kiireen tuntuun tilojen käytön tai työntekijän osalta, siihen, että pappi oli sekoillut sanoissaan lapsen nimen kohdalla tai siihen, että juhlajärjestelyissä oli ollut epäselvyyttä esimerkiksi astiastosta tai pöytäliinoista.
”Papilla tuntui olevan kova kiire seuraavaan paikkaan ja toimituksesta jäi pois kohta, jossa isovanhempi, kummi ja vanhempi olisivat lukeneet omat kohtansa rukouksesta”, erään kasteperheen vanhempi kirjoitti.
Heikki Lehden mukaan kriittinen palaute kertoo siitä, että perheissä kastetilaisuutta pidetään tärkeänä juhlana, jolta odotetaan paljon.
– Kaikissa Espoon seurakunnissa pyritään siihen, että kasteeseen varataan riittävästi aikaa, ainakin kaksi tuntia. Siinä ehtii vielä seuraavaankin paikkaan. Vaikka joskus olisi kiirekin, kiireen tuntu ei saisi välittyä perheelle, Lehti sanoo.
Perinteet ovat tärkeitä
Viime vuonna Espoossa kastettiin noin 1400 lasta. Enemmistö kasteperheistä koki ristiäiset itselleen merkityksellisiksi, sillä kasteen tärkeyden arvosana oli 4,8/5.
– Tämä kertoo siitä, että perinteet ovat ihmisille tärkeitä. Hengellisyys kuuluu edelleen luontevasti lapsen syntymään ja uuden elämän ihmeeseen, Heikki Lehti arvioi.
Vuonna 2020 julkaistussa valtakunnallisessa tutkimuksessa selvisi, että osalle suomalaisista kasteella on yhä vahva hengellinen merkitys. Lehti kertoo, että selkeästi hengellisyyteen liittyvää palautetta ei kyselyssä tullut. Enemmänkin kyse oli kokonaisuudesta, jossa kastepapin puhetta ja tilaisuuden tunnelmaa kiitettiin.
Tällä hetkellä kastetilaisuuksissa ei ole koronaan liittyviä väkimäärärajoituksia. Ristiäisissä noudatetaan edelleen turvavälejä, maskisuositusta sekä hyvää käsihygieniaa.
– Lapsia on syntynyt tänä vuonna Espoossa elokuun loppuun mennessä noin kaksisataa aiempaa enemmän. Myös kasteita on ollut noin sata enemmän. Tällä hetkellä ei ole suurempaa ruuhkaa, vaan kasteita on pidetty tasaisesti, Lehti summaa.
Hän lisää, että on yhä perheitä, jotka koronan vuoksi ovat siirtäneet kastetta ja tuovat vauvansa kasteelle vähän tavanomaista vanhempana.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pettynyt isosisko, pyörtyvä kummi ja päihtyneet kalkkunat – Vantaan seurakunnat kokosi muistoja ikimuistoisista ristiäisistä
Hyvä elämäRistiäiset on herkkä ja kaunis tilaisuus, joissa usein myös sattuu ja tapahtuu.