null Honkanummen krematorio kärähti ja on pitkään pois käytöstä – vainajien tuhkaamiseen voi tulla viivästyksiä

Honkanummen hautausmaan kappelin alakerrassa sijaitsee krematorio.

Honkanummen hautausmaan kappelin alakerrassa sijaitsee krematorio.

Ajankohtaista

Honkanummen krematorio kärähti ja on pitkään pois käytöstä – vainajien tuhkaamiseen voi tulla viivästyksiä

Krematorio saattaa olla suljettuna pitkälle loppuvuoteen.

Honkanummen hautausmaan krematorion uunin sisäänvientiluukussa oli perjantaina 16.6. iltapäivällä toimintahäiriö, joka aiheutti vaurioita ja synnytti krematorioon runsaasti savua. Savuvahinkojen puhdistus on aloitettu ja kylmiöt saadaan normaaliin käyttöön heinäkuun alussa, mutta krematorion uunien korjaus kestää kauan, ehkä jopa loppuvuoteen.

Korjaustöiden ajan vainajat tuhkataan pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan muissa krematorioissa. Vaikka niissä pyritään lisäämään kapasiteettia ja järjestelemään työvuoroja, viivästykset ovat todennäköisiä. Paine suuntautuu nyt erityisesti Malmin hautausmaan krematorioon.

”Omaisten kannalta tilanne on valitettava: Arkun ja vainajan muuttuneista kuljetuksista voi tulla lisäkustannuksia. Vantaalaisille tuhkaus on muissa krematorioissa hieman kalliimpaa kuin nyt korjaustauolle joutuneessa Honkanummen krematoriossa”, Honkanummen hautausmaan ylipuutarhurin sijainen Heli Hyystinmäki sanoo.

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät omistavat yhdessä Vantaalla sijaitsevan Honkanummen krematorion. Helsingin seurakuntayhtymällä on lisäksi krematorio Malmin hautausmaalla. Hietaniemen krematorion omistaa puolestaan Krematoriosäätiö.

Tuhkaus ja uurnan toimitukset saattavat korjaustöiden takia viivästyä, jolloin myös sopivan ajan löytäminen uurnan laskemiseksi maahan tai tuhkan sirotteluun voi kestää. Vainajien säilytyksen kappelien kylmiöissä joudutaan toistaiseksi rajaamaan noin viikkoon.

”Kerromme aikatauluista lisää heti, kun korjaustyöt ovat päässeet vauhtiin ja tiedämme tarkemman arvion työn valmistumisesta”, Hyystinmäki pahoittelee.

Honkanummen krematorion viereisessä kappelissa siunaustilaisuuksia voidaan järjestää normaalisti.

Helsingissä vainajista jopa 88 prosenttia tuhkataan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.