null Vainajia tuhkataan nyt kahdessa vuorossa – Honkanummen krematoriossa ollut toimintahäiriö työllistää muita krematorioita

Honkanummen krematoriossa ollut toimintahäiriö vaikuttaa muun muassa Hietaniemeen. Sen krematoriossa paiskitaan nyt töitä kahdessa vuorossa. Vanhassa kappelissa säilytetään uurnia, ja siunaustilaisuuksia on siirretty uuteen.

Honkanummen krematoriossa ollut toimintahäiriö vaikuttaa muun muassa Hietaniemeen. Sen krematoriossa paiskitaan nyt töitä kahdessa vuorossa. Vanhassa kappelissa säilytetään uurnia, ja siunaustilaisuuksia on siirretty uuteen.

Ajankohtaista

Vainajia tuhkataan nyt kahdessa vuorossa – Honkanummen krematoriossa ollut toimintahäiriö työllistää muita krematorioita

Honkanummen krematorio saattaa olla pois käytöstä vielä pitkään. 

Honkanummen hautausmaan krematorion kesäkuinen toimintahäiriö on lisännyt ruuhkaa muissa krematorioissa. Läheisensä tuhkauurnaa Hietaniemen krematoriosta Helsingistä voi joutua odottamaan neljä viikkoa, kun odotusaika on normaalisti kaksi viikkoa hautaan siunaamisesta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Hietaniemen krematoriossa tuhkauksia tehdään nyt kahdessa vuorossa, seitsemänä päivänä viikossa.

– Alkuvuodesta vahvistimme resursseja, mutta nyt olemme joutuneet huomaamaan, että joudumme vahvistamaan vielä lisää. Kaksi työpaikkaa on tulossa auki, Hietaniemen krematoriosta vastaavan Krematiosäätiön toimitusjohtaja Mikael Wilén kertoo.

Samanlainen tilanne on Malmin krematoriossa, myös siellä tuhkataan nyt kahdessa vuorossa. Tilannetta helpottamaan saatiin muutama työntekijä Honkanummelta.

Ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen ymmärtäväisesti.

– Hautaustoimistot ovat meidän yhteistyökumppaneitamme ja tilaukset tulevat heidän kauttaan. Ainakin heillä on vielä ymmärrystä riittänyt, Wilén sanoo.

Hietaniemeen tulee tuhkattavaksi vainajia aina Porvoosta ja Kirkkonummelta asti, jonkin verran myös Siuntiosta.

– Silloin kun kaikki toimii normaalisti, pystymme vastaamaan kysyntään, mutta tässä tilanteessa on pientä haastetta. Yritämme pärjätä.

Kun tuhkattavia on aiempaa enemmän, myös säilytystilaa pitäisi lisää. Hietaniemen hautausmaan vanha, pienempi kappeli on jouduttu ottamaan käyttöön uurnansäilytystä varten. Siunaustilaisuuksia on puolestaan siirretty uuteen kappeliin. 

Honkanummen hautausmaan krematorion uunin sisäänvientiluukussa oli 16. kesäkuuta toimintahäiriö, joka aiheutti vaurioita ja synnytti krematorioon runsaasti savua. Krematorion uunit ovat pois käytöstä mahdollisesti useita kuukausia. Vainajien kylmistä säilytystiloista yksi kärsi vahinkoja, kaksi tilaa on käytössä.

– Krematoriossa on nyt tehty haitta-ainekartoitus, jossa on selvitetty, miten siellä voidaan työskennellä ja toimia. Varsinaisiin korjaus- ja kunnostustöihin ei ole vielä päästy, Honkanummen hautausmaan ylipuutarhuri ja vs. hautaustoimen päällikkö Marko Laakso kertoo.

– Tilanne aiheuttaa suurta painetta paitsi Hietaniemeen, niin myös laajemmin. Honkanummi on ollut suurin tuhkaaja. Nyt Honkanummelle normaalisti tulevia tuhkauksia on ohjautunut esimerkiksi Hyvinkäälle, Marko Laakso sanoo.

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät omistavat yhdessä Vantaalla sijaitsevan Honkanummen krematorion. Malmin krematorio on Helsingin seurakuntayhtymän. Hietaniemen krematorion omistaa puolestaan Krematoriosäätiö.

Pääkaupunkiseudun krematorioissa on muutoinkin ollut paljon tuhkattavaa viime vuosina. Tilanteeseen vaikuttavat sekä väestön ikärakenne että se, että tuhkaaminen on yleistynyt nopeasti. Helsingissä vainajista lähes 90 prosenttia tuhkataan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.