null Vainajien maksuton säilytysaika lyhenee Vantaalla, Korson ja Hämeenkylän hautausmailla otetaan käyttöön holvihaudat

Korson kirkon yhteydessä sijaitsee pieni tuhkahautausmaa. Korson kirkolla otetaan käyttöön myös holvihautaus.

Korson kirkon yhteydessä sijaitsee pieni tuhkahautausmaa. Korson kirkolla otetaan käyttöön myös holvihautaus.

Ajankohtaista

Vainajien maksuton säilytysaika lyhenee Vantaalla, Korson ja Hämeenkylän hautausmailla otetaan käyttöön holvihaudat

Hämeenkylän hautausmaalle tulee myös tuhkien sirottelualue. 

Hautaukseen liittyvät käytännöt ja maksut uudistuvat Vantaalla. Joulukuun alusta alkaen vainajan säilytyksestä aletaan periä maksua jo kolmen viikon jälkeen aikaisemman neljän viikon sijasta. Maksu on 11 euroa vuorokaudelta. Uudistuksella pyritään siihen, että vainajan hautaus tai tuhkaus voitaisiin toimittaa hieman aiempaa nopeammin. Sama kolmen viikon aikaraja on jo käytössä Helsingissä ja Espoossa.

– Aluehallintovirasto valvoo ja sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa seurakuntia hautaukseen liittyvissä asioissa, ja heidän näkemyksensä on, että vainaja tulisi haudata tai tuhkata kolmen viikon kuluessa hautausluvan saamisesta, Vantaan seurakuntien hautaustoimen päällikkö Minna Aho kertoo.

Uudella aikarajoituksella pyritään myös takaamaan se, että vainajien säilytykseen käytettävät tilat riittävät.

– Totta kai on arvokasta, ettei vainajaa säilytetä kylmiössä pitkään. Sellaisia tilanteita ei ole tullut, että olisi ihan täyttä, mutta esimerkiksi tammikuu on ruuhkainen, sillä joulunpyhinä ei ole hautajaisia. Usein ne päivät, kun on melko täyttä, liittyvät juhlapyhiin, juhannukseen, pääsiäiseen tai jouluun, sillä hautajaisia ei ole tuolloin, Aho sanoo.

Se, kuinka pian hautausluvan saamisen jälkeen hautajaiset ovat, vaihtelee noin kymmenestä päivästä kolmeenkymmeneen päivään.

– Hautajaisaikoja on yleensä hyvin tarjolla. Ne ovat muut syyt, jotka voivat viivästyttää hautajaisia. 

Holvihautaukset alkavat tammikuussa

Hämeenkylän ja Korson hautausmailla otetaan käyttöön niin sanottu holvihautaus sekä Hämeenkylän hautausmaalla vainajan tuhkan sirottelualue. Holvihaudassa vainajan tuhka haudataan ilman uurnaa maanalaiseen holviin. Holvihaudan maanpäällisessä osassa on lukittava kansi, jonka alla on aukko tuhkan hautaukselle. Holvihautaukset aloitetaan tammikuussa.

Ilman holvihautoja ja tuhkan sirottelualuetta nykyiset hautapaikat olisivat loppuneet.

Hämeenkylän hautausmaan holvihaudoissa ja sirottelualueella on tilaa noin 2 400 vainajan tuhkalle. Sirottelualueelle ja olemassa olevaan muistolehtoon haudataan vain sulan maan aikana, joten sirottelualue otetaan käyttöön vasta keväällä 2022. Korson hautausmaan holvihaudoissa on tilaa noin 900 vainajan tuhkalle.

– Sekä Korso että Hämeenkylä ovat suosittuja hautausmaita, mutta pieniä. Paikalliset ovat löytäneet nämä hautausmaat, mutta paikkavaranto alkaa loppua. Ilman holvihautoja ja tuhkan sirottelualuetta nykyiset hautapaikat olisivat loppuneet. Tällä pyritään lisäämään hautausmaiden käyttöikää 30 vuodeksi, Minna Aho kertoo.

Vainajan tuhkan hautaaminen sirottelualueelle ilman tuhkauurnaa maksaa 305 euroa. Hintaan kuuluvat haudan lunastusmaksu 30 euroa, hautausmaksu 55 euroa ja tuhkaus 220 euroa. Holvihautaus on saman hintainen.

Tuhkan hautaaminen muistolehtoon maksaa hieman enemmän, 365 euroa, sillä hintaan sisältyvät myös kaivuutyöt. Muistolehto on yhtenäinen hauta-alue, jossa jokaisella vainajalla on hautasija. Muistolehtohautauksessa tuhka haudataan maahan ilman, että omaiset ovat paikalla. Muistolehdon hoidosta vastaa seurakunta.

Tuhkauksia ennätyksellisen paljon

Hautaustoimen päällikkö Minna Ahon mukaan yhteishaudat ja yhteiset muistelupaikat ovat nykyään monelle mieluinen vaihtoehto, sillä niillä on helppo käydä ja eikä hauta vaadi omaisilta sen kummempaa hoitoa.

Pääkaupunkiseudulla suurin osa vainajista tuhkataan. Minna Ahon mukaan tänä vuonna Vantaalla saavutetaan uusi ennätys, sillä lokakuun loppuun mennessä jopa 79 prosenttia vainajista oli tuhkattu. Arkkuhautapaikkoja Vantaalla on vain Ruskeasannassa ja Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla. 

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päätti hautaukseen liittyvistä uudistuksista kokouksessaan marraskuun lopulla. Päätökset vahvistaa vielä tuomiokapituli.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.