null Hautajaiset järjestyvät Helsingissä nopeimmillaan viikossa – omaisten valinnat vaikuttavat hautaamisen aikatauluun

Kuolleisuuden kasvu Suomessa näkyy myös Helsingin hautajaisten määrässä.

Kuolleisuuden kasvu Suomessa näkyy myös Helsingin hautajaisten määrässä.

Ajankohtaista

Hautajaiset järjestyvät Helsingissä nopeimmillaan viikossa – omaisten valinnat vaikuttavat hautaamisen aikatauluun

Jos hautajaiset halutaan pitää lauantaina suositussa kappelissa, vapaan ajan saaminen voi mennä pidemmälle.

Vaikka hautaan siunattavia on tällä hetkellä paljon, hautajaiset järjestyvät yhä myös Helsingissä nopeimmillaan jopa viikossa. Vuodenaika kuitenkin vaikuttaa: talvella, kun maa on jäässä, arkkuhautaus onnistuu noin kahden viikon sisällä.

– Hautajaiset ovat käytännössä yhtä kuin siunaustilaisuus. Keskimäärin hautajaiset saadaan järjestettyä noin 2–4 viikossa, sanoo Helsingin seurakuntien hautapalveluiden esimies Sannamari Airiainen.

Sen sijaan uurnan hautaan laskua voi joutua odottamaan pidempään, vaikka varsinaiset hautajaiset saataisiin järjestettyä normaalissa aikataulussa.

– Moni saattaa yllättyä siitä, että uurnan tai tuhkan maahan laskemista voi joutua odottamaan jopa muutaman kuukauden. Helsingissä omaiset voivat olla mukana uurnan tai tuhkan hautaamisessa. Tuhkan sirottelee sen sijaan vahtimestari, ilman omaisia. Sirottelua voidaan tehdä ainoastaan sulan maan aikana. Tarvittaessa uurna odottaa sirottelua krematoriolla talven yli, Airiainen kertoo.

Malmin siunauskappelissa on eniten hautajaisia

Suosituimpia hautajaispäiviä ovat perjantai ja lauantai. Jos toiveena on juuri tietty viikonpäivä, tietty siunauskappeli ja tietty pappi, voi hautajaispäivä siirtyä varaustilanteen vuoksi hieman pidemmälle. Jos omaisille on tärkeintä järjestää hautajaiset mahdollisimman nopeasti eikä esimerkiksi viikonpäivään kohdistu tarkkoja vaatimuksia, on hautajaiset mahdollista toteuttaa jo viikossa.

Sannamari Airiaisen mukaan hautajaisten lykkääntyminen saattaa usein johtua siunauskappelin varaustilanteesta.

– Malmin siunauskappeli, jossa on eniten hautauksia koko Suomen tasolla, on kysytyin Helsingin kappeleista. Hautajaiset voivat järjestyä nopeammin, jos on valmis joustamaan paikasta, sillä Hietaniemen ja Honkanummen hautausmaiden kappeleissa on yleensä paremmin tilaa. Kappelin sijaan hautajaiset voidaan järjestää myös kirkossa.

Hautajaisten määrä on lisääntynyt vuoden mittaan.

Hautajaisia järjestäessä on ratkaistava, mihin, miten ja milloin vainaja haudataan, ja halutaanko järjestää muistotilaisuus. Ennen hautajaisia seurakuntaan on toimitettava myös lääkärin kirjoittama hautauslupa. Näissä valinnoissa auttaa Helsingin seurakuntien hautapalvelut.

– Jos hautajaisten järjestämisessä tarvitsee meiltä apua, paras tapa on soittaa. Puhelinkeskustelussa käydään läpi, millaisia toiveita ja tarpeita omaisilla on, Airiainen sanoo.

Kuolleisuus on kasvanut myös Helsingissä

Tilastojen mukaan kuolleisuus on kasvanut selvästi Suomessa viimeisen vuoden aikana. Se näkyy Sannamari Airiaisen mukaan myös Helsingissä pidettävien hautajaisten määrässä.

– Arvelen, että kuolleiden määrän kasvu kohdistuu eniten juuri Helsinkiin ja muulle pääkaupunkiseudulle jo asukastiheydenkin vuoksi. Hautajaisten määrä on lisääntynyt vuoden mittaan. Tähän saattaa vaikuttaa osaltaan suurten ikäluokkien kuolleisuuden kasvaminen.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on viimeisen 12 kuukauden aikana kuollut 60 908 henkilöä. Vuonna 2021 kuolleita oli 57 659.

Edellisen 12 kuukauden aikana kuolleisuus on ennakkotietojen perusteella noussut erityisesti kaikkien iäkkäimpien ikäluokissa. Esimerkiksi 90–94-vuotiailla miehillä kuolleisuus oli kuluneiden 12 kuukauden aikana korkeimmillaan sitten vuoden 2008 ja 95–99-vuotiailla korkeimmillaan sitten vuoden 2003. Myös 70–74-vuotiaiden miesten kuolleisuus on noussut korkeimmilleen vuoden 2013 jälkeen.

Myös naisten kuolleisuudessa on havaittavissa vastaavaa kehitystä. 90–94-vuotiaiden naisten kuolleisuus oli edellisen 12 kuukauden aikana korkeimmillaan sitten vuoden 2014. 80–84-vuotiaiden naisten kuolleisuus oli korkeimmillaan sitten vuoden 2012.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.