null Hovioikeus korotti piispa Teemu Laajasalon sakkotuomiota

Ajankohtaista

Hovioikeus korotti piispa Teemu Laajasalon sakkotuomiota

Helsingin hovioikeus päätyi korottamaan käräjäoikeuden piispa Teemu Laajasalolla antamaa sakkotuomiota 35 päiväsakkoon. Laajasalo kertoo tyytyvänsä tuomioon.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Helsingin piispa Teemu Laajasalon saamasta sakkotuomiosta. Käräjäoikeus tuomitsi Laajasalon viime vuoden maaliskuussa tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta 20 päiväsakkoon. Hovioikeus päätyi korottamaan tuomiota 35 päiväsakkoon. 

Kirjanpitorikos tapahtui vuosina 2014–2017. Tuomion mukaan Laajasalon silloisesta yrityksestä TL Opetus Oy:stä lähti useina vuosina virheellistä tietoa yrityksen kirjanpidosta.

Käräjäoikeuden mukaan Laajasalo oli selkeästi törkeän huolimaton jättäessään toimittamatta merkittävän osan yrityksensä kirjanpitoaineistosta kirjanpitäjälle kolmen tilikauden aikana. Lisäksi hän on kolmen tilikauden aikana laiminlyönyt velvollisuutensa tarkistaa ja allekirjoittaa yhtiönsä tilinpäätös.

Kirjanpidon virheet johtuvat siitä, että Laajasalo jätti toimittamatta osan myyntilaskuista ja yhtiön kulutositteista kirjanpitäjälleen. Laiminlyönnit olivat käräjäoikeuden mukaan euromääräisesti merkittäviä suhteessa TL Opetuksen toiminnan laajuuteen.

Laajasalo toimi suurimman osan tuosta ajasta Kallion kirkkoherrana ja syksyn 2017 Helsingin piispana.

Käräjäoikeuden näistä teoista antama tuomio oli lievempi kuin syyttäjän alkuperäinen esitys. Syyttäjä valitti tuomiosta ja esitti Laajasalon tuomitsemista 35 päiväsakkoon. Tähän hovioikeus nyt siis tuomiossaan päätyi.

Käräjäoikeus arvioi maaliskuussa 2019, että Laajasaloon kohdistuneiden rikosepäilyjen saama julkisuus oli noussut kohtuuttomiin mittasuhteisiin ja lievensi siksi tuomiota 20 päiväsakkoon.

Hovioikeus puolestaan katsoi, ettei Laajasaloon asian johdosta kohdistunut niin poikkeuksellista julkisuutta, että rikoslaissa olevaa kohtuullistamisperustetta pitäisi  soveltaa.

– Oikeus ratkaisi, että kohtuullistamiselle julkisuuden perusteella ei tapauksessani ollut aihetta. Kuten aiemmin olen sanonut, tyydyn viranomaisten päätökseen asiassa, Laajasalo kommentoi tuomiota Kirkko ja kaupungille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.