null Hyvää pyhää: Etsi merkitystä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Etsi merkitystä

Ei Jumala halua oikeita tekojamme vaan kiinnostustamme.

Levon päiväksi tarkoitetusta sapatista oli tullut ohjeviidakko, jonka noudattaminen oli totista työtä. Siitä oli päivän pointti ­kaukana.

Kun Jeesus puhui seuraajilleen sapatista, joka on ihmistä varten, hän tahtoi vapauttaa heidät etsimään säädösten sijaan merkitystä.

Vaikka Jeesus ja hänen seuraajansa olivat hurskaita juutalaisia, he rupesivat etsimään merkitystä muidenkin perinteisten tapojen takaa. Rituaalista ympärileikkausta tärkeämmäksi tuli Jumalan tahdon noudattaminen omassa elämässä. Syömisvalintojen sijaan huomiota tulikin kiinnittää sanavalintoihin, sillä ne kertoivat sisimmän tilasta.

Kaipaamme vapautusta, mutta olemme mestareita keksimään erilaisia säädöksiä. Eri aikoina kristityt, esimerkiksi Martti Luther, ovat joutuneet tempaisemaan itsensä ja yhteisönsä irti kahlitsevista tavoista, jotka ovat vieneet tilan merkitykseltä.

Mikä sitten on merkittävää? Ei Jumala halua oikeita tekojamme vaan kiinnostustamme. Sen näytämme, kun syvennymme, suorastaan uppoamme siihen, miten hän ilmaisee itseään ja on parhaaksemme ajatellut.

Jeesuksen lupaama kristityn vapaus on pelottavaa. Vapauden mukana tulee nimittäin vastuu valinnoista. Jumalaan syventyminen ei noudata välttämättä säädöksiä vaan voi poiketa totutuista tulkintatavoista.

Vapaus etsiä merkitystä voi tarkoittaa myös vääriä tulkintoja ja valintoja. Sellaistakin sattuu maailmassa, jossa vapaa tahto vallitsee. Vapauden rannattomalle merelle meitä ei kuitenkaan ole jätetty yksin.

Kun valintojen tekeminen pelottaa

Voit hiljentyä rukoukseen: ”Jumalan Pyhä Henki, puhalla sisimpäni eloon. Ruoki rohkeutta rakastaa sinua, Jumala, niin että uskallan seurata ääntäsi, mihin minua kutsutkaan. Ole lähellä.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Jumala on avarasydämisempi kuin me osaamme aavistaa

Hengellisyys

Jeesus puhui Jumalasta, joka antaa aurinkonsa nousta ja sateensa langeta niin hyville kuin pahoillekin.


Hyvää pyhää: Vapaan taivaan alla

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Lapsen kaltaiseksi

Hengellisyys


Hyvää pyhää: Sydämen asioita

HengellisyysLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.