null Hyvää pyhää: Pieniä ja näkymättömiä hyviä tekoja

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Pieniä ja näkymättömiä hyviä tekoja

Hyvää tehdessään ihminen toimii Jumalan rakkauden välikappaleena.

Jeesus istuu temppelissä ja katselee rahan­keräysastialla käyviä ihmisiä. Rikkaat laittavat paljon, köyhä leski vähän. Hänet Jeesus nostaa kuitenkin esimerkiksi. Lesken vähät rahat ovat kaikki, mitä hänellä on. Hän antaa ne kaikki.

Rahan suhteen Jeesuksen opetus on kiusallisen vaativa. Lesken esimerkki epäitsekkyydestä nostaa riman korkealle, jopa niin korkealle, ettei sinne ­yletä. Huonommuudentunteeseen halvaantuminen ei kuitenkaan ole kovin hedelmällistä, eikä Vapahtajan ydinviestin mukaista. Siksi rahankeruutilannetta kannattaa katsahtaa vielä kerran, josko Jeesuksen opetuksesta löytyisi lisää sävyjä.

Rikkaat lahjoittajat antavat näyttäviä summia, mutta melko varmaa on, että lesken pennoset eivät kerää ihailua muilta kuin Jeesukselta. Se on kertomuksen toinen esimerkillinen pointti. Epäitsekkyys on pieniä ja näkymättömiä tekoja.

Se on sitä, kun pysähtyy kuuntelemaan kumppania eikä vilkuile samalla puhelinta, vaikka se vilkuttaisi mielenkiintoisia ilmoituksia. Se on sitä, kun laittaa omat tarpeensa sivuun ja nousee sadeaamuna pakollista aikaisemmin ylös ja vie koululaiset kouluun. Se on sitä, että pysähtyy tuntemattoman tarpeen edessä ja kysyy, tarvitseeko ­tämä apua.

Pienet, epäitsekkäät valinnat ovat hyvää harjoitusta ihmisluonnolle, joka mielellään ottaisi ­palkkion hyvistä teoistaan joko vuolaina kiitoksina tai yhteisön arvostuksena. Vasta sitten ihminen on valmis antamaan kaikkensa, kun se tapahtuu vailla itsekästä huomion tarvetta, ei omaksi kunniaksi vaan – Jumalan.

Huomaa lähimmäinen

Vastaa viikon ajan kaikkiin avunpyyntöihin epäröimättä ja ehdoitta ”kyllä”.

Voit tutkailla tämän kokeen herättämiä tuntemuksia kirjoittamalla niistä päivittän muistiinpanoja: Mitä pyyntöjä sinulle tuli? Mitä tunteita ”kyllä”-sanominen herätti? Miten pyytäjät suhtautuivat, kun saivat apua?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.