null Hyvää pyhää: Hiljenny luonnossa tai vaikka paikallisjunassa

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Hiljenny luonnossa tai vaikka paikallisjunassa

Rukoillessasi voit olla hiljaa tai sanoa mitä ikinä tahdot – vaikka kaikki elämäsi salaisuudet.

Jeesus rukoili mieluiten ulkona luonnossa, missä hän sai olla yksin, piilossa toisten katseilta. Joskus hän lähti autiolle seudulle tai nousi vuorelle rukoilemaan.

Emme tiedä tarkasti, mitä hän ­rukoili. Se olikin yksi niistä salaisuuksista, joiden vuoksi ihmiset seurasivat häntä erämaahan ja vuorille ­asti.

Vuorisaarnassaan Jeesus opetti, miten rukoilla. Ulkoinen rauha palvelee sisäistä. Paikka ei silti ratkaise vaan olennaista on rukouksen kohde ja tarkoitus: ketä rukoilet ja mitä pyydät?

Jeesuksen mukaan tärkein rukouspaikka löytyy läheltä. Se on oma sydämesi. Sinne voit mennä luonnossa liikkuessasi tai vaikka paikallisjunassa istuessasi.

Siellä sisimpäsi rukoushuoneessa saat rukoilla Jumalaa, jota Jeesus kutsui Isäkseen.

Sydämesi rukoushuoneeseen näkee vain Jumala. Siellä voit olla hiljaa tai sanoa mitä ikinä tahdot, kaikki elämäsi salaisuudet, senkin, mitä eniten ­pelkäät.

Se paikka on sinua, ei pyhimyksiä varten. Ja mitä useammin vierailet siellä, sitä paremmin huomaat toiset ihmiset ja sen, mikä merkitys on anteeksiannolla ja sovinnolla.

Oli mielessäsi, mitä tahansa, Jumala ei ole kaukana, vaan lähellä. Sinun ei tarvitse huutaa, että Jumala kuulisi. Jeesus vakuutti Jumalan jo tietävän, mitä tarvitsemme. Siitä huolimatta hän itsekin rukoili.

Rukouksen aloittaminen on aina päivän tietoisin teko. Se avaa sen, missä olet: Katsot, mitä eniten kaipaat, tarvitset ja odotat. Kuuntelet, minkä varassa olet ja mitä voit tehdä.

Rukoile Isä meidän -rukous

Jeesus opetti meille Isä meidän -rukouksen. Aina kun rukoilet sitä, rukoilet Jeesuksen omaa rukousta. Sillä koputat taivaan porttia. Kun toistat ja meditoit sitä, koputat myös oman sydämesi porttia. Pyydät, että Jeesuksen oma rukous käynnistäisi sinussa sisäisen ja ulkoisen muutoksen. Pyydät, että Jumalan nimi ja hyvä tahto valaisisi elämäsi, ja hänen anteeksiantonsa näkyisi kasvavana myötätuntona toisia kohtaan.

17.5.

Tänään on rukoussunnuntai, jonka aiheena on Sydämen puhetta Jumalan kanssa. Päivän tekstissä (Matt. 6:5–13) Jeesus opettaa rukoilemaan.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirjailija Markku Envall kohtaa rukoillessaan sisäisen epäilijän – ”Jälkeenpäin huomaan, että näen asiat kirkkaammin”

Hengellisyys

”Minulla on Jumalaan kahdenkeskinen suhde, johon en kaipaa kolmansia”, kirjailija Markku Envall sanoo. Vakaumus saa kaikupohjaa ahdistavista kokemuksista 60-luvun seurakuntanuorena.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.