null Hyvää pyhää: Kun rukouksesi muuttuu, myös se muuttuu, mitä uskot Jumalasta

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kun rukouksesi muuttuu, myös se muuttuu, mitä uskot Jumalasta

Mikään ei estä meitä keksimästä uusia tapoja puhutella Jumalaa.

Kun antaudut rukoukseen, antaudut muutokseen. Ja kun rukouksesi muuttuu, muuttuu vähitellen myös se, mitä uskot ja ajattelet Jumalasta. Sen havaitsivat jo ensimmäiset kristityt.

Jeesus opetti heidät rukoilemaan uudella tavalla. Se sai heidät puhumaan Jumalasta uusin sanoin ja uskomaan hänestä uusia asioita.

Jäähyväjäisrukouksessaan Jeesus sanoi Jumalalle ilmoittaneensa hänen nimensä ihmisille, jotka Jumala oli hänelle antanut. Tämä ei ollut ihan viaton ja vähäpätöinen asia.

Jeesus ei vain kertonut Jumalan nimeä vaan käytti sitä suvereenisti. Hänen vastustajansa poimivat kerran jo kiviä heittääkseen häntä niillä ja alkoivat etsiä syytä vangitakseen hänet, koska ymmärsivät hänen pitävän itseään Jumalan vertaisena.

Vanhassa testamentissa on kertomus Mooseksesta, jolle Jumala ilmestyi palavassa pensaassa vuoren juurella. Mooses tahtoi tietää Jumalan nimen, mutta sai vastauksen ”minä olen se, joka olen”.  Jumalan syvin identiteetti oli hänen oma asiansa, ihmisen käsityskyvyn ja vallan ulottumattomissa. Jumalan nimeä ei saanut kuka tahansa lausua.

Jeesus oli todennäköisesti jo lapsena oppinut rukoilemaan Vanhan testamentin psalmien sanoin. Niiden kirjoittajat eivät kutsuneet Jumalaa vain Herraksi, Kuninkaaksi, Valtiaaksi ja Korkeimmaksi tai Pelastajaksi ja Auttajaksi. He keksivät uusia ja luovia puhuttelutapoja, kuten kilpeni, kallioni, linnani, voimani, turvani, toivoni, valoni tai sydämemme ilo. Mikään ei estä meitä rukouksissamme löytämästä luovia kutsumasanoja.

Aikanaan Jeesus opetti seuraajilleen uuden rukouksen. Mullistavaa tuossa rukouksessa oli, että Jumalaa puhutellaan siinä läheisesti isäksi.

Nyt tuo rukous yhdistää maailman kristittyjä. Uskon, että siihen sitoutuminen voi yhä muuttaa maailmaa ja meitä – sitä, mitä ajattelemme itsestämme, toisistamme ja Jumalasta.

Rukoile Jeesuksen opettama rukous 

Isä meidän -rukouksen sanoin voit rukoilla olitpa missä tahansa – istut kotona tai ulkona, kävelet, seisot tai lepäät vuoteessa.

Rauhoita aluksi mielesi ja viritä itsesi rukoukseen hengityksesi rytmissä.

Lausu sitten hiljaa mielessäsi:

Isä meidän, joka olet taivaissa.

Pyhitetty olkoon sinun nimesi.

Tulkoon sinun valtakuntasi.

Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme.

Ja anna meille anteeksi velkamme niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme.

Äläkä saata meitä kiusaukseen,

vaan päästä meidät pahasta.

Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti.

Aamen.

(Tämä on rukouksen ekumeeninen sanamuoto, jota käytetään ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa.)

10.5.

Tämän sunnuntain aiheena kirkoissa on Taivaan kansalaisena maailmassa. Päivän evankeliumitekstissä (Joh. 17: 6–10) Jeesus rukoilee jäähyväisrukouksessaan oppilaidensa puolesta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Syntisten pöydässä Jeesus näyttää meille Jumalan kasvot

Hengellisyys

Meistä kertoo paljon jo se, keiden kanssa seurustelemme ja keiden kanssa syömme yhdessä.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.