null Hyvää pyhää: Jeesus voi valaista jokaisen, joka harhailee pimeässä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Jeesus voi valaista jokaisen, joka harhailee pimeässä

Kuka oikeastaan näkee ja kuka ei?

Johanneksen evankeliumissa on ainutkertainen kertomus, miten Jeesus parantaa syntymästään saakka sokean miehen. Jouduttuaan kuulusteltavaksi tapahtuneesta mies sanoo: ”Ikipäivänä ei ole kuultu, että joku olisi avannut sokeana syntyneen silmät.”

Jeesus ei ikinä opettanut, että kenenkään pitäisi ensin parantua vammastaan, että hän kelpaisi Jumalalle tai voisi elää täysipainoista elämää. Kertomus on syvästi symbolinen.

Vesi, valo ja näkeminen ovat Johanneksen evankeliumin keskeistä kuvastoa. Kertomus kuvaa myös paradoksaalisesti sitä, kuka oikeastaan näkee ja kuka ei. Sokeana syntynyt on nimetön. Kuka tahansa meistä voisi olla hän – tien sivussa sokeana.

Kuka tahansa meistä voisi olla myös kuulustelija, joka jo etukäteen tietää, mitä Jumala voi tehdä ja kenet hän näkee. Silloin emme ole avoimia Jumalan mahdollisuuksille.

Johannes kutsuu Jeesusta muun muassa maailman valoksi. Hän voi valaista jokaisen, joka harhailee pimeässä. Hän näkee miehen.

Jeesus voitelee miehen silmät tekemällään tahnalla ja lähettää hänet peseytymään vesialtaaseen. Siinä voi nähdä viittaukseen Jeesukseen elävän veden lähteenä. Hän on se elävä vesi, johon meidät on kastettu. Meidät on kasteessa otettu hänen yhteyteensä.

Mies ei tiennyt, kuka Jeesus oli, eikä pyytänyt häneltä näkönsä saamista. Hän teki, mitä Jeesus pyysi häntä tekemään ja kertoi, mitä sitten tapahtui. Hän ei arvuutellut, kuka oli syntinen ja kuka ei. Hän vain tiesi, mitä Jumala oli hänelle tehnyt. Se riitti.

Valaistuminen uskossa on avautumista sille, mitä Jumala tekee, ja siihen suostumista.

Meditatiivinen valokävely

"Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä,vaan hänellä on elämän valo."(Joh. 8:12)

Ota tämä Jeesuksen lause matkaseuraksi viikon ajaksi, missä kuljetkin. Kävele päivittäin sen kanssa sitä hiljaa toistaen noin kaksikymmentä minuuttia. Anna sen askeltesi myötä laskeutua koko kehoosi ja olemukseesi. Seiso lopuksi hetki hiljaa ja katso maisemaa, joka on edessäsi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Sydämen asioita

Hengellisyys

Rakkauden ja laupeudet teot ovat aarteita, joita ei voi viedä pois.
Hyvää pyhää: Hoida oma tonttisi

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.