null Hyvää pyhää: Mitä tuhlaajapoika tuhlasi?

Hyvää pyhää: Mitä tuhlaajapoika tuhlasi?

Myös Jumalalta saatua rakkautta, armollisuutta ja hyvyyttä voi kohdistaa vääriin asioihin.

Hiljaisuus on jatkunut pitkään ja katse asettunut lepäämään pieneen pisteeseen matonhapsujen välissä. Hälisevät ajatukseni alkavat tyyntyä eikä päivän tapahtumia tarvitse enää kommentoida. Avarassa mielentilassa Jeesuksen sanat alkavat kaikua: ”Eräällä miehellä oli kaksi poikaa. Nuorempi heistä sanoi isälleen: Isä, anna minulle osuuteni omaisuudestasi.”

Ajatusten virta kuohahtaa vastaukseksi. Tiedän monta tulkintaa kertomukselle. Parituhatta vuotta kirkonmiehet, taiteilijat ja Raamatun lukijat ovat tehneet tuhansia tulkintoja näistä sanoista.

Annan valmiiksi purtujen selitysten haipua pois. Ympärilläni olevassa hiljaisuudessa kuuluu ilmanvaihdon pieni humina. Ajatuksista löytyy aito uteliaisuuden itu. Mitähän se omaisuus oikein oli? Mitä sellaista Taivaallinen isämme omistaa, jonka tuhlaajapoika hassaa?

Ehkä Jumala ei varsinaisesti omista mitään tai kaikki on hänen omaansa. Hän on kyllä runsas rakkaus, ylitsevuotava armollisuus ja loputon hyvyys. Mitä tuhlaaminen tarkoittaa, jos tuhlaajapojalla on matkanyssäkässä rakkautta, armollisuutta ja hyvyyttä?

Ainoa tapa tuhlata itsensä köyhäksi on kohdistaa nämä kolme vääriin asioihin. Työtä rakastamalla lisääntyy työ, ei rakkaus ympärillä olevia kohtaan. Armollisuus epäoikeudenmukaisuuden edessä lisää vääryyttä. Hyvyys, joka sulkee silmänsä loukkaantumiselta ja pettymyseltä, kuihtuu pois.

Kun tuhlaajapoika on hassannut maailmalle kaiken oikean ja eläväksi tekevän, hän palaa kotiin. Armollinen, rakastava ja hyvä Isä ottaa hänet vastaaan. Hän saa palata isänsä rikkauksien voimapiiriin ja aloittaa alusta. 

28.6.

Tämän pyhän aiheena kirkoissa on Kadonnut ja jälleen löytynyt. Päivän evankeliumitekstissä (Luuk. 15:11–32) Jeesus kertoo vertauksen tuhlaajapojasta ja hänen veljestään.

Anna anteeksi

Asetu rauhalliseen paikkaan ja ajatusten tulla. Jos huomaat harmittelevasi menneitä valintojasi, sano ääneen Jumalalle: “annan anteeksi, anna anteeksi”. Jos häpeän haalto hulmahtaa yli, sano ääneen: “annan anteeksi, anna anteeksi”. Jos viha korventaa, sano: “annan anteeksi, anna anteeksi”. Selityksiä Jumala ei kysele, hän tietää ne ja antaa anteeksi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: