null Hyvää pyhää: Pelko kutistaa elämän

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Pelko kutistaa elämän

Ankaruus ei paranna pelkoa. Tarvitaan lempeyttä, hyväksyntää ja välittämistä.

Jeesus kertoo vertauksen. Kolme palvelijaa saa hoitaakseen varakkaan miehen omaisuutta, kukin kykyjensä mukaan. Vaikkei Jeesus tuntenut nykyajan elämäntaito-oppaita, hänen vertauksensa opetus on helppo jäljittää kaikista kyseisen lajin nykykirjoista.

Kaksi eniten saanutta palvelijaa pistää tuulemaan, kyvykkäitä kun ovat. Heidän sijoituksensa kertaantuvat. Kolmannelle ei paljoa anneta, mutta ei hän paljoa isännälleen tuotakaan. Rangaistusta ja vihastumista peläten hän hautaa saamansa rahan maahan. Kun palvelija tuo nollatuloksensa varakkaalle miehelle, hänelle käy juuri niin kuin hän pelkäsi.

Kun pelkää, kutsuu luokseen sitä, mitä pelkää. Sitä saa, mitä tilaa. Vapaudu kukoistamaan kaikkine lahjoinesi. Virheiden välttely näivettää elämän. Kaikki nämä elämänohjeet voi löytää Jeesuksen vertausta tulkitessa.

Elämänkokemus todistaa myös siitä, kuinka pelko kutistaa elämän pahimman odottamiseksi. Pelon silmin erinäköinen naapuri muuttuu terroristiksi. Itselleen ankara ei suostu olemaan onnellinen ja kukoistamaan, koska jos hän hellittää peloistaan, kaikki voi pian mennä pieleen.

Silti kolmannen palvelijan kohtalo on kova. Ankaruudesta kun ei pääse syyttämällä itseään väärästä näkökulmasta elämään. Pelon voittaa lempeys, välittäminen ja hyväksyntä.

Ehkä Jeesuksen vertauksen loppu onkin kuvaus pelokkaan palvelijan elämän tilasta. Se kysyy, haluanko olla pelon pimeydessä. Haluanko kiristellä ankarasti hampaitani elämäni läpi? Vai uskaltaisinko antaa Jumalan runsaille lahjoille tilaa elämässäni? Matkalla pelon pimeyden ja kireän ankaruuden läpi kanssamme on armahtava ja anteeksiantava Jumala.

Anna itsellesi halaus

Suhtaudu itseesi lempeästi viikon ajan. Kun mokaat, anna itsellesi ajatuksissasi halaus. Jos epäonnistut, tsemppaa itseäsi kuin parasta ystävääsi. Peilin edessä sano itsellesi psalmin sanoja: olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä.

Tee inventaario viikon kuluttua. Mikä elämässäsi muuttuu, kun vaihdat suhtautumistasi? 

9.8.

Tämän pyhän aiheena kirkoissa on Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa. Päivän tekstissä (Matt. 25:14–30) Jeesus kertoo vertauksen miehestä, joka jakaa omaisuutensa palvelijoilleen hoidettavaksi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.