null Hyvää pyhää: Tähtiä tarkkailemassa tietäjien kanssa

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Tähtiä tarkkailemassa tietäjien kanssa

Tuntemattomaan suuntaan lähtiessä tarvitaan luottamusta.

Kunpa olisin saanut olla katsomassa tummalle yötaivaalle yhdessä Melkiorin, Kasparin ja Balthasarin kanssa. Sillä nimellä heidät tradition mukaan tunnetaan, vaikka Raamattu ei nimiä eikä edes viisaiden miesten määrää kerro.

Tietäjien tarkkaillessa tähtiä olisin ehkä ollut vain hiljaa ja kuunnellut. Oppineisuus viittaa siihen, että miehet olivat havainnoineet taivaankappaleiden liikkeitä kauan. Mitähän merkityksiä he keräämälleen tiedolle antoivat?

Kunpa olisin kuullut, mitä he puhuivat tuosta tähdestä, joka oli poikkeuksellinen. Haluaisin tietää, mistä he päättelivät sen kertovan juuri syntyneestä juutalaisten kuninkaasta. Haluaisin nähdä heidän lähtönsä. Millainen päättäväisyys ja varmuus tarvitaan liikkeellelähtöön, kun suuntana on tuntematon?

Täältä aikojen takaa tulleena en varmasti olisi voinut olla puuttumatta, kun miehet menivät kavalan Herodeksen luo. Totta, Herodes osasi kyllä auttaa: kutsui uskonoppineet paikalle ja lähetti tietäjät Betlehemiin. Totta myös, että hän löysi uuden uhkan vallalleen ja tiesi, minne suunnata myöhemmin verenhimoinen isku.

Kunpa olisin ollut jakamassa tietäjien iloa, kun tähti pysähtyi Betlehemissä ja oikea paikka löytyi – jakamassa hämmästystä paikan ja perhekunnan vaatimattomuudesta.

Kunpa voisin jakaa kumarruksen Jeesus-lapsen edessä ja lahjojen antamisen, mutta ennen kaikkea varmuuden: lapsi on ihme, vaikka niin kovin toisenlainen kuin tieto ja kokemus antavat olettaa. Ehkä tuollainen luottamus ja nöyryys tekevät avoimeksi ja opettavat kuuntelemaan vaikka unessa Jumalan ohjausta.

Jokapäiväiset ihmeet

Jonain kirkkaana iltana voi opetella Ursan sivuilta löytyvän tähtikartan avulla tunnistamaan tähtiä. Seulasten tähdistön kohdalla voi hämmästellä, kuinka vanhaa on valo, jonka näemme. Se on lähtenyt matkaan yli 400 vuotta sitten, siinä main kun kaukoputki keksittiin. Eikö olekin ihmeellistä?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.