null Hyvää pyhää: Armon toivotuksia

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Armon toivotuksia

Peilaa ja mieti, kelpaatko Jumalan seuraan.

On shokeeraavaa, keitä Jeesus vuorisaarnassaan kutsui autuaiksi eli Jumalan seuraan kelpaaviksi. Hän lupasi taivasten valtakunnan köyhille, murheellisille ja vainotuille – kaikille niille, jotka tässä maailmassa ovat jo menettää toivonsa.

Näitä Jeesuksen autuaaksijulistuksia voisi kutsua myös armon toivotuksiksi. Hän vietti seuraajiensa kanssa pitkiä päiviä ja näki heidän osattomuutensa, kärsimyksensä ja murheensa, mutta myös heidän kärsivällisyytensä, toivonsa, oikeudenjanonsa, rauhantahtonsa, myötätuntonsa ja rukouksensa.

Evankelista Matteus kokosi ja kirjasi nämä vuorisaarnan autuaaksijulistukset puoli vuosisataa Jeesuksen kuoleman jälkeen. Hän tulkitsi ja laajensi niitä vapaasti ja rohkeasti Syyriassa, oman seurakuntansa tilanteessa, jossa Jeesuksen sanoma oli jo osin niin tuttua, että se oli vaarassa väljähtyä.

Matteus levitti autuuaksijulistukset ihmisten eteen kuin peiliksi, jonka edessä he saattoivat yhdessä ja yksin katsella elämäänsä ja pohtia, olivatko he vielä sellaisia, joita Jeesuksen lupaukset ­koskivat.

Tuo peili haastaa meidätkin katsomaan itseämme ja sitä, miten vastaamme Jeesuksen armon toivotuksiin omassa elämässämme. Mitä hengen köyhyys, sydämen kärsivällisyys, yksinkertainen elämä, oikeudenmukaisuuden tavoittelu, rauhantahto, myötätunto ja armollisuus merkitsevät meille? Niiden jokaisen kohdalla voimme kysyä, mihin ne meitä kutsuvat suhteessamme Jumalaan, toisiin ihmisiin ja koko luomakuntaan.

Mikä toivotus sinua puhuttelee?

Vuorisaarnassaan Jeesus julistaa autuaiksi hengessään köyhät, kärsivälliset, oikeudenmukaisuutta janoavat, toisia armahtavat, puhdassydämiset ja rauhantekijät.

Pysähdy sen asian kohdalle, joka sinua tänään puhuttelee. Mitä ajatuksia se sinussa herättää? Mikä rukous siitä voisi syntyä?

Muista, että nämä julistukset ovat alkuaan rauhan, ilon ja pelastuksen lupauksia – ja armon toivotuksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.