null Nyt autetaan työuupuneita ja nuoria aikuisia – vertaistukiryhmät kokoontuvat kasvokkain ja videopuheluissa

Mirva Pajanteen sydäntä lähellä on nuorten aikuisten jaksamisen tukeminen.

Mirva Pajanteen sydäntä lähellä on nuorten aikuisten jaksamisen tukeminen.

Ajankohtaista

Nyt autetaan työuupuneita ja nuoria aikuisia – vertaistukiryhmät kokoontuvat kasvokkain ja videopuheluissa

”On tosiasia, että nuorten pahoinvointi ja yksinäisyys ovat lisääntyneet”, sanoo Mirva Pajanne Hyvät Tuulet -yhdistyksestä. Yhdistys muistaa myös itsemurhaan menehtyneitä.

Heikompien puolella oleminen ja heidän tukemisensa on alusta lähtien ollut Mirva Pajanteelle kutsumustyö. Hyvät Tuulet -yhdistyksen toiminnanohjaajan sijaisena hänet tapaa usein joko Pähkinärinteessä sijaitsevasta Myöhätuulesta tai Simonkylässä olevasta Lauhatuulesta. Ne ovat yhdistyksen matalan kynnyksen kodinomaiset ja yhteisölliset harrastus- ja kohtaamispaikat, joihin ovat tervetulleita kaikki niiden toiminnasta kiinnostuneet.

Kummassakin kohtaamispaikassa käy mielenterveyskuntoutujia, heidän läheisiään, yksinäisiä ja työttömiä ihmisiä Vantaalta, Keravalta ja muualta pääkaupunkiseudulta. Diagnoosien tai lähetteiden perään ei kysellä. Kohtaamispaikoissa on tarjolla vertaistukea, toimintaa, virikkeitä ja mielekästä tekemistä kaikille toiminnasta kiinnostuneille. Halukkaille on tarjolla myös keskusteluapua työntekijöiden kanssa.

– Vaikka toiminta on kaikille kiinnostuneille tarkoitettu, olemme ottaneet erityisen huomion kohteeksi 18‒30-vuotiaat nuoret aikuiset sekä työssä uupuneet. Työssä uupuneille on tarjolla iltaisin vertaistukiryhmä, Mirva Pajanne kertoo.

Hänen sydäntään lähellä ovat erityisesti nuoret aikuiset.

– On tosiasia, että nuorten pahoinvointi ja yksinäisyys ovat lisääntyneet. Siksi on tärkeää, että ihmiset tietävät meidän olemassaolostamme ja siitä, että tällaisia palveluja on tarjolla, Pajanne toteaa.

Lauhatuulessa ja Myöhätuulessa kokoontuu nuorten aikuisten ryhmä vuoroviikoin. Lisäksi nuorille aikuisille on tarjolla paljon muutakin toimintaa, jota kehittämässä on myös nuoriso-ohjaaja.

Masennusdiagnoosin saanut voikin olla työssä uupunut.

Työssä uupuminen, sen aiheuttamat oireet ja sen pelko lisääntyvät kaiken aikaa.

– Tälle ryhmälle ei aiemmin ollut vertaistukiryhmää, mutta tarpeen kasvaessa se aloitettiin vuonna 2018. Ryhmä on tarkoitettu työelämässä tai sairaslomalla oleville, mutta myös masennukseen sairastuneet voivat tulla mukaan. Useinhan työuupunut saa masennusdiagnoosin, sillä työuupuminen ei ole vielä virallinen diagnoosi, Pajanne toteaa.

Työssä uupuneiden ryhmä kokoontuu Myöhätuulessa ja Teamsin kautta.

Hyvät Tuulet -yhdistys järjestää keskustelu- ja asiantuntijatilaisuuksia, erilaisia ryhmiä, opintotoimintaa sekä retkiä ja matkoja. Vapaaehtoisuus, vertaistuki sekä vahva verkostotyöskentely ovat yhdistyksen toiminnan perusta. Toimintaan osallistuminen tapahtuu kävijöiden omilla ehdoilla ja omien voimavarojen mukaan.

– Vertaisryhmät, samankaltaiset kokemukset, kokemusten jakaminen ja esimerkit rohkaisevat selviytymään elämässä. Arkipäivän asiantuntijuus sekä kokemus kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisesta kasvattavat toivon ja voimaantumisen tunnetta sekä kohottaa omanarvon tuntoa, Pajanne toteaa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.