null Mitä tapahtuu, kun muskariopet lyövät fiksut päänsä yhteen? Syntyy joulukonsertti, joka vetää kirkon täyteen lapsia

Ihmeellinen yö -konserteissa kerrotaan joulun sanoma musiikin keinoin. Suosittuja konsertteja järjestetään Espoonlahden, Leppävaaran, Tapiolan kirkoissa sekä Espoon tuomiokirkossa.

Ihmeellinen yö -konserteissa kerrotaan joulun sanoma musiikin keinoin. Suosittuja konsertteja järjestetään Espoonlahden, Leppävaaran, Tapiolan kirkoissa sekä Espoon tuomiokirkossa.

Ajankohtaista

Mitä tapahtuu, kun muskariopet lyövät fiksut päänsä yhteen? Syntyy joulukonsertti, joka vetää kirkon täyteen lapsia

Ihmeellinen yö -konserteissa viihtyvät myös perheen pienimmät. Tarina kertoo, mitä tapahtuu, kun lammas lähtee seuraamaan tähteä.

Tässä on menestysresepti, jolla syntyi huippusuosittu lapsiperheiden joulukonsertti.

Ensimmäiseksi tarvittiin musiikkileikkikoulunopettajia, tuttavallisemmin muskariopeja. Heitä on joka seurakunnassa puolikas, yksi tai kaksi. He päättivät kokoontua yhteen.

– Muskariopettaja tekee työtään yksin lasten ja perheiden kanssa. Etenkin, jos hän on työyhteisössä ainoa alallaan, hän tarvitsee kollegaa. Siksi etsiydyimme kymmenkunta vuotta sitten yhteen tiimiksi, muskariopettaja Heli Vapaakallio sanoo.

Toiseksi tarvittiin oivallus. Seurakunnissa on paljon musiikkitarjontaa, mutta se ei vastaa kovin hyvin lapsiperheiden tarpeita. Niinpä muskariopettajien tiimi ideoi muun muassa muskarimessuja, muskarikuoropäiviä, Kirkkomuskari-kirjoja – sekä jouluaiheisen konsertin.

Kolmanneksi tarvittiin käsikirjoitus. Sen laati nykyään perhetyöntekijänä työskentelevä Kristiina Larjava.

– Mietimme porukalla, mistä saisimme konsertille vahvan kertomuksen. Sovitin ikiaikaisen raamatunkertomuksen lasten ja perheiden maailmaan. Ajatuksena oli tarjota nähtävää, kuultavaa ja koettavaa myös ihan pienille lapsille.

Sitten mukaan vielä muutama ammattimuusikko, ja ta-daa! Niin syntyivät Ihmeellinen yö -joulukonsertit, joita järjestetään Espoossa tänä vuonna yhdeksän. Konsertit esitetään 9.12. alkavalla viikolla neljässä eri kirkossa. Edellisvuosina kuulijoita on ollut yli 2 000.

Totta kai produktio maksaa seurakunnille, mutta yleisölle se on ilmainen.

– Kristiina Larjava

Joulun sanoma kerrotaan Ihmeellinen yö -konsertissa musiikin keinoin. Laulut ovat sellaisia, että niitä on helppo laulaa mukana. Joitakin lauluja on myös vaihdettu, joten esitys tarjoaa joka vuosi jotain uutta. Myös konsertin tekniikkaa, äänentoistoa ja visuaalista näyttävyyttä on paranneltu.

Tarinassa on paimenia, tietäjiä, enkeli, Maria ja Jeesus sekä myös pikkupikku lammas, joka lähtee seuraamaan tähteä. Lammas vie kuulijat mukanaan matkalle, jolla tapahtuu jotain outoa.

– Puen päälleni valkoisen vaatteen ja lammaspäähineen, maalaan nenänpääni mustaksi ja vähän viiksiä. Nautin siitä, että saan elää tarinan tietyn roolin kautta, joka samalla vie minut lähemmäs lapsia. Se on minulle joulun aloitus, muskariopettaja Liisa Soinio sanoo.

Alusta lähtien oli selvää, että konsertti toteutettaisiin muskariopettajien ja muutaman ammattimuusikon voimin. Musiikin sovittajaksi ja johtajaksi saatiin muusikko Make Perttilä. Yhtyeessä on voinut olla lisäksi viulisti tai saksofonisti.

– On ollut ihanaa mutta myös jännittävää soittaa ammattimuusikon vieressä. Olen oppinut paljon yhdessä musisoimisesta, muskariopettaja Taija Karppinen kertoo.

Hän soittaa bändissä huilua, ja muskariopettajakollegat soittavat pianoa ja nokkahuilua.

Työntäyteistä esitysviikkoa toteuttaa toistakymmentä ihmistä. Tavaroita kuljetetaan, rakennetaan ja puretaan. Välissä esitetään 35 minuutin mittainen konsertti kahteen tai kolmeen kertaan, päiväsaikaan päiväkodeille, illalla lapsiperheille.

– Totta kai produktio maksaa seurakunnille, mutta yleisölle se on ilmainen. Saamme lahjoja ja haluamme antaa niitä. Se, miten Jeesus sai vauvana lahjoja, on esikuva sille, että jouluna annetaan lahjoja, onpa niitä ansainnut tai ei, pohtii Kristiina Larjava.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.