null Kommentti: Toiset juhlivat kauppakeskuksessa, toiset viettävät yön taivasalla

Puheenvuorot

Kommentti: Toiset juhlivat kauppakeskuksessa, toiset viettävät yön taivasalla

Todellisuudet ovat etäällä toisistaan. Asunnottomien yö ja kauppakeskuksen avajaiset osuvat samaan päivään.

Kännykkään kilahtaa tekstiviesti, jossa kerrotaan alennuspuhelimesta, jonka saisi tänään Kauppakeskus Triplasta. Helsingin Pasilassa vietetään tänään Helsingin uusimman kauppakeskuksen avajaisia. Mietin hetken, pitäisikö käydä töistä lähtiessä ostoksilla, sillä edellinen kännykkä vetelee viimeisiään. Jätän väliin, sillä en pidä tungoksesta.

Avaan työsähköpostin. Sieltä rävähtää silmille tyystin toisenlainen todellisuus. Katolisen kirkon avustusjärjestö Caritas muistuttaa kansainvälisestä köyhyyden vastaisesta päivästä. Se sattuu olemaan tänään, samoin kuin Asunnottomien yö.

Caritaksen tiedotteessa kehotetaan Euroopan komissiota nostamaan ihmiset köyhyydestä. Tiedotteessa ei nyt puhuta Afrikan kurjuudesta tai Turkin sotavoimien jaloista pakenevista kurdipakolaisista, joista eilen tein uutista. Heillä on pulaa jopa juomavedestä.

Caritas nostaa esille sen tosiasian, että täällä Euroopassa asuu yli 112 miljoonaa köyhyydestä ja syrjäytymisestä kärsivää ihmistä. Heistä 25 miljoonaa on lapsia. Kun elää varhaislapsuutensa köyhyydessä, on iso riski, että on köyhä myös aikuisena.

”Köyhät teillä on luonanne aina, ja te voitte tehdä heille hyvää milloin tahdotte.”

Helsingin seurakuntayhtymän nettisivuilla seurakuntien diakoniatyöntekijät kertovat, miten köyhyys eriarvoistaa pääkaupunkiseudulla asuvia lapsia ja nuoria. Uudet puhelimet, harrastukset ja matkat, joilla luokkakaverit käyvät, ovat monessa perheessä vain kaukaisia haaveita.

Monet nuoret aikuiset hakevat pikavipeistä apua ja velkaantuvat. Jos koulu jää kesken, tulee mielenterveysongelmia eikä työpaikkaa löydy, ostosparatiiseja tutummaksi tulevat Kelan palvelut. Moni tarvitsee niitä palveluita selkokielisinä, siksi vaikeata on viranomaisasiointi tässä lomakkeiden ja pykälien luvatussa maassa.

Se, että kauppakeskuksen avajaiset ja Asunnottomien yö osuvat samaan päivään, on sattumaa. Tuo sattuma muistuttaa siitä, miten etäällä eri ihmisten todellisuudet ovat toisistaan. Olosuhteet ovat sellaiset, että toiset juhlivat ostamalla, toiset viettävät yön taivasalla.

Kauppakeskuksessa on vuokratila myös Töölön seurakunnalla. Tilassa on muun muassa avoin kahvila, sielunhoitohuoneita ja mahdollisuus tavata perheneuvojaa, pappia ja diakonia. Toivottavasti siellä on tilaa myös niille, joista Jeesus sanoo Markuksen evankeliumissa: ”Köyhät teillä on luonanne aina, ja te voitte tehdä heille hyvää milloin tahdotte.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.