null Tämä kolahti: Huijaripoika palaa kotiin Ihmisen osa -elokuvassa

Hannu-Pekka Björkman näyttelee antaumuksella perhettään huijaavaa Pekkaa.

Hannu-Pekka Björkman näyttelee antaumuksella perhettään huijaavaa Pekkaa.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Huijaripoika palaa kotiin Ihmisen osa -elokuvassa

Kari Hotakaisen romaaniin perustuva elokuva kuvaa hauskasti ja koskettavasti Malmikunnaksen perhettä ja sitä, miten perheenjäsenet löytävät uudestaan yhteyden toisiinsa.

Kirjailija Kari Hotakaisen suuren suosion saaneesta romaanista Ihmisen osa on nähty useita teatteriversioita. Nyt Juha Lehtola on ohjannut siitä samannimisen elokuvan, jonka käsikirjoituksen Lehtola on tehnyt yhteistyössä Hotakaisen kanssa.

Elokuvan keskeinen hahmo on Malmikunnaksen perheen poika Pekka. Hänen yrityksensä on mennyt jo ajat sitten konkurssiin, mutta hän esittää vanhemmilleen ja sisarilleen menestyvää yritysjohtajaa. Tosi asiassa hän on rahaton ja tekee vilunkia esimerkiksi syömällä ilmaiseksi ravintoloissa ja vieraiden ihmisten hautajaisissa.

Perheenjäsenet ovat vuosien mittaan etääntyneet toisistaan. Tilanne muuttuu, kun maalla asuvien vanhempien Salmen ja Paavon koira kuolee, ja he päättävät lähteä tapaamaan lapsiaan pääkaupunkiin.

Vanhempien tempaus ei ole heidän aikuisten lastensa mieleen. Paljastuu, että Pekan lisäksi myös perheen tyttärillä Helenalla ja Maijalla on omat salaisuutensa. Maija elää lesbosuhteessa mustaihoisen Bikan kanssa, ja Helena on työssään burn outin partaalla.

Muutaman kipakan yhteenoton jälkeen vanhemmat ja lapset alkavat löytää uudestaan yhteyden toisiinsa. Tärkeänä tekijänä siinä on Helenan suloinen ja tarkkasilmäinen Sini-tytär, joka on myös Pekan kummityttö. Pekka jatkaa kuitenkin huijaamistaan, sillä hän ei pysty nielemään ylpeyttään ja kertomaan totuutta.

Elokuva on vahvasti tragikoominen, ja erityisesti perheenjäsenten väliset yhteenotot hykerryttävät. Tosin Pekka on vajonnut ahdingossaan niin syvälle, että nälkäisen ja asunnottoman miehen nöyryyttävät teot eivät juuri naurata.

Hannu-Pekka Björkman näyttelee Pekan rypemistä antaumuksella ja vivahteikkaasti. Lopulta tämä tajuaa oman hölmöytensä, kun tutustuu Kari Hietalahden esittämään lipevään myyntimieheen Kimmo Hienlahteen.

Leena Uotila ja Asko Sarkola ovat varsin uskottavia lastensa valheista ja ongelmista typertyneinä vanhempina. Ria Kataja ja Armi Toivanen sopivat mainiosti epätasapainossa olevien tyttärien rooleihin.

Ihmisen osassa koskettaa se, miten perhe armahtaa lopulta myös heitä pahasti puijanneen Pekan, tuhlaajapojan. Elokuva muistuttaa, että asioista kannattaa puhua ennen kuin ne muodostuvat ylitsepääsemättömän vaikeiksi. Kaikilla on elämässä osansa, joillakin se vain on raskaampi kuin joillakin toisilla.

Elokuvan tekemistä on tukenut muun muassa Kirkon Mediasäätiö.

 

Kirjoittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.