null Johanna Korhonen teki poliisille tutkintapyynnön Helsingin hiippakunnasta – lakimiesasessori Ritva Saario kuittaa väitteet mielipiteiksi

Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin tilat ovat Bulevardilla sijaitsevassa rakennuksessa.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin tilat ovat Bulevardilla sijaitsevassa rakennuksessa.

Ajankohtaista

Johanna Korhonen teki poliisille tutkintapyynnön Helsingin hiippakunnasta – lakimiesasessori Ritva Saario kuittaa väitteet mielipiteiksi

Johanna Korhosen epäilyt liittyvät hiippakunnan taloudenpitoon. Ritva Saarion mukaan päätökset on tehty normaalin hallintokäytännön mukaisesti. Hän huomauttaa, ettei Korhonen käyttänyt yhtään puheenvuoroa, kun tilinpäätöstä käsiteltiin tuomiokapitulissa.

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen kertoo Kotimaa24:n blogissaan tehneensä poliisille tutkintapyynnön Helsingin hiippakunnan toiminnasta.

Korhonen pyytää poliisia tutkimaan, onko hiippakunnassa syyllistytty asiakirjan väärentämiseen, virkavelvollisuuden vastaiseen toimintaan ja luottamusaseman väärinkäyttöön.

Korhosen tekemä tutkintapyyntö liittyy Helsingin hiippakunnan vuoden 2018 talousarvioon ja vuoden 2019 tilinpäätökseen. Korhosen mukaan talousarviota on muutettu sen jälkeen, kun se oli hiippakuntavaltuustossa hyväksytty. Tilinpäätös päätyi hänen mukaansa nollatulokseen, koska sinne oli siirretty rahaa rahastosta. Tästä ei Korhosen mielestä ole tehty asianmukaista päätöstä.

Korhonen epäilee väärinkäytöksistä piispa Teemu Laajasaloa, lakimiesasessori Ritva Saariota, tuomiokapitulin istunnon jäseniä ja Helsingin hiippakuntavaltuuston enemmistöä. Tilinpäätös hyväksyttiin tuomiokapitulin istunnossa yksimielisesti ja hiippakuntavaltuustossa äänin 18–3.

Johanna Korhonen on hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja 30.4. saakka. Hän ei viime vaaleissa enää pyrkinyt hiippakuntavaltuustoon eikä kirkolliskokoukseen.

Helsingin hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario kommentoi asiaa hiippakunnan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Saarion mukaan päätösvalta hiippakunnan rahastojen käytöstä on lain mukaan tuomiokapitulilla, ei hiippakuntavaltuustolla. Rahaston käyttö on selostettu tilinpäätöksen kirjallisessa esittelyssä tuomiokapitulissa 12.2.2020, mutta Korhonen ei Saarion mukaan käyttänyt asiasta ainuttakaan puheenvuoroa, vaikka oli läsnä kokouksessa.

Saario kertoo, että Kirkon keskusrahaston tilintarkastuksesta vastaavan KPMG Oy Ab:n tilintarkastajat ovat käyneet läpi hiippakunnan tilinpäätöksen. Tilintarkastajien mukaan jatkossa tulee varmistaa, että talousarvioon tehtävät muutokset käsitellään myös hiippakuntavaltuustossa talousarviovuoden aikana.

”Tilintarkastajat totesivat, että tarkastuksessa ei tullut Helsingin hiippakunnan taloushallinnon hoitamisen osalta esille muita seikkoja, joista tulisi erikseen raportoida. Talousarvion muutokset ovat käyneet ilmi hiippakuntavaltuuston 27.2.2020 hyväksymästä tilinpäätöksestä”, Saario kirjoittaa.

Hänen mukaansa Korhonen, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus kapitulin istunnossa, ei siellä käyttänyt tilinpäätöksestä puheenvuoroa.

Saarion mukaan Korhosen blogiteksti edustaa tämän omia mielipiteitä, joita hän on aikaisemminkin julkisuudessa esittänyt. Kotimaa24:lle Saario lisäsi, että tuomiokapitulin ja hiippakuntavaltuuston päätöksentekoprosessi on tapahtunut normaalin hallintokäytännön mukaisesti eikä Korhosen blogikirjoitus anna aihetta toimenpiteisiin tuomiokapitulissa.

Lisätty 16.4. klo 11.15. linkki Johanna Korhosen vastaukseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.