Heikki Hiilamo kritisoi Johanna Korhosta piispanvaalin jälkipelistä – Korhonen ihmettelee voimakasta reaktiota
Professori Heikki Hiilamo kirjoitti Kotimaa 24 -mediaan blogitekstin, jossa hän väittää, että piispa Teemu Laajasalon väitettyjen talousepäselvyyksien selvittelyyn liittyy piispanvaalin jälkipeli.
Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, joka on myös liberaalin kirkollisen Tulkaa kaikki -liikkeen aktiivi, kritisoi Kotimaa 24:n blogissaan rajusti hiippakuntavaltuuston puheenjohtajaa Johanna Korhosta.
Hiilamo kirjoittaa, että perinteisessä mediassa ja sosiaalisessa mediassa on käsitelty piispa Teemu Laajasalon väitettyjä talousepäselvyyksiä yksipuolisesti. Hänen mukaansa kirkollisverovarojen vastuullinen käyttö on erittäin tärkeää ja siksi epäselvyydet on käsiteltävä pohjiaan myöten. Hiilamon mielestä Laajasalon tapauksessa on kuitenkin kyse muustakin.
Hänen mukaansa kohun taustalla on pääasiassa yksi henkilö eli Korhonen, joka kannatti piispanvaalissa Laajasalolle hävinnyttä ehdokasta. Korhonen oli sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaan tukija.
Vaalien jälkeen Korhonen on Hiilamon mielestä pyrkinyt luomaan kuvaa Laajasalon epäonnistuneen yritystoiminnan moitittavuudesta.
Hän lisää, että Korhonen julkaisi viime viikolla "mediaseksikkäitä väitteitä" ja kysymyksiä siitä, miten Laajasalo oli käyttänyt Helsingin seurakuntayhtymän luottokorttia edellisessä tehtävässään. Hiilamon mielestä Korhonen ei antanut Laajasalolle ennen ”syytekirjelmän” julkiseksi tulemista mahdollisuutta kommentoida. Hiilamo pitää menettelyä vääränä ja toimittajan etiikan vastaisena. Korhonen on ammatiltaan toimittaja.
Johanna Korhosen esiin nostamat väitteet Laajasalon taloudellisista epäselvyyksistä eivät koske hänen toimintaansa Helsingin hiippakunnan piispana vaan Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Hiilamo toteaa, että Korhonen ei kuulu Helsingin seurakuntien jäseniin, vaan on vantaalainen.
Korhonen on vedonnut asemaansa hiippakuntavaltuuston puheenjohtajana. Hiilamo pitää outona, ettei Korhonen ole tuonut asioita hiippakuntavaltuuston käsiteltäväksi eikä Hiilamon mukaan edes informoinut asiasta valtuuston muita jäseniä.
Tästä herää Hiilamon mielestä kysymys, onko tavoitteena synnyttää mahdollisimman paljon negatiivista julkisuutta asian ympärillä ja tehdä piispan virkatoimien hoitaminen mahdottomaksi. Hiippakuntavaltuuston tehtävänä on kehittää ja tukea hiippakunnan toimintaa.
Lopuksi Hiilamo kertoo olleensa Korhosen kanssa samassa kirkolliskokousryhmässä ja ajaneensa samoja tavoitteita. Nyt hän kertoo kuitenkin ilmoittaneensa Korhoselle, ettei aio enää jatkossa asettua samalla ehdokaslistalle. Saman asian ilmoitti Uusi Suomi -verkkolehden tekemän uutisen keskustelussa Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander.
Asioita pitäisi käsitellä luottamuselimissä
Kirkko ja kaupunki tavoitti Hiilamon ja kysyi häneltä syytä kannanottoon.
– Kannanotto nousee Tulkaa kaikki -liikkeen sisältä, olen itsekin toiminut erilaisissa kirkon luottamustehtävissä. Se julkisuus, mitä Laajasalon ympärillä on ollut, on kohtuutonta. Minusta on syytä pohtia, miten Korhonen on käyttänyt rooliaan mediassa ja miten hän on toiminut hiippakuntavaltuuston mandaatilla ilman, että on informoinut sen muita jäseniä.
Hiilamo kertoo harkinneensa pitkään ennen kuin kirjoitti näkemyksensä, koska hän ei pidä hyvänä sitä, että kaksi seurakunta-aktiivia keskustelee keskenään median välityksellä. Hän lähetti ensin Korhoselle useita viestejä, mutta tämä ei vastannut niihin. Tämän jälkeen Hiilamo koki, että hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kirjoittaa asiasta julkisesti.
– Minun mielestäni luottamustehtäviä pitää hoitaa ensisijaisesti luottamuselimissä eikä median välityksellä. Joulukuussa oli hiippakuntavaltuuston kokous ja tämän kirjelmän ainekset ovat varmasti olleet Korhosella jo silloin mielessä. Asioita ei saamani tiedon mukaan kuitenkaan käsitelty siellä, Hiilamo sanoo.
Hänen mielestään Korhosen olisi pitänyt keskustella muiden valtuutettujen kanssa.
– Olen varmaan 30 vuotta seurannut kansalaistoimintaa ja politiikkaa, enkä tiedä ketään muuta luottamushenkilöä, joka olisi menetellyt tällä tavalla, Hiilamo ihmettelee.
Kotimaa 24:n blogin alla käydyssä keskustelussa on jo ehditty muistuttaa, että olit itse piispanvaalissa Laajasalon tukijoukoissa?
– Se on totta. En ollut vaalissa äänioikeutettu, mutta olin hänen tukijansa. Olen toiminut hänen kanssaan Helsingin diakonissalaitoksen valtuuskunnassa vuosien ajan.
Merkitseekö tekstisi Tulkaa kaikki -liikkeen hajoamista?
– En usko, että tämä liittyy liikkeen hajoamiseen. Liike on verkosto. Ehkä tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että liikkeen tunnuksien alla tulee seurakuntavaaleissa useita erilaisia listoja. Toisaalta tässä on kuitenkin kyse muutamasta henkilöstä, ja Vantaalla Tulkaa kaikki -liike on aika paljon pienempi kuin esimerkiksi Helsingissä.
Minun mielestäni luottamustehtäviä pitää hoitaa ensisijaisesti luottamuselimissä eikä median välityksellä. – Heikki Hiilamo
Hiilamo kertoo Tulkaa kaikki -liikkeen jäsenten jakautuneen piispanvaalissa kolmen ehdokkaan taakse. Hänestä on ikävää, että vaalien jälkeen on muissa asioissa samanhenkisten kirkon aktiivien välille syntynyt syvä juopa vaalien jälkeen käydystä keskustelusta.
– Talousepäselvyydet pitää selvittää, mutta se pitäisi tehdä ensisijaisesti luottamuselinten kautta, eikä julkisuudessa, Hiilamo sanoo.
Korhonen vakuuttaa toimivansa oikealla asialla
Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen kiistää Hiilamon väitteet siitä, että hän kävisi piispanvaalien jälkipeliä. Korhosen mukaan hän on liikkeellä tunnollisena kirkon luottamushenkilönä, joka haluaa tietää, miten uusi piispa oikein on yritystoimintaansa hoitanut ja edellisen työnantajansa luottokorttia käyttänyt.
– En ymmärrä miten tämä asia liittyy ylipäätään piispanvaaleihin, paitsi siinä mielessä, että olisi ollut hyvä tietää Laajasalon talousasioista jo ennen vaaleja, toteaa Korhonen.
Korhonen ihmettelee Hiilamon voimakasta reaktiota eikä lähde arvailemaan sen syytä.
– On valitettavaa, että Hiilamo pakottaa minut kommentoimaan tekstiään julkisesti.
Talousepäselvyyksistä Korhonen kertoo kirjoittaneensa nimenomaan piispalle, ei medialle. Ne toi ensin esille Suomen Kuvalehti. Jälkimmäisellä kerralla Korhosen kysymyslistasta uutisoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki.
Tosin Kirkko ja kaupungin tietojen mukaan juttua oli samaan aikaan tekemässä useampi media. Korhonen oli lähettänyt kirjeensä monelle ihmiselle piispan lisäksi.
– Kirjeen julkaisi kokonaisuudessaan MTV3, en minä. Minä en ole tässä asiassa millään tavalla journalistina liikkeellä, vaan ollut mediassa haastateltavana. Minulla on tällä hetkellä vain yksi radio-ohjelma, jossa tätä asiaa ei tulla kuuna päivänä käsittelemään, joten toimittajan etiikkaan tämä asia ei liity millään tavalla, Korhonen korostaa.
Jokainen luottamushenkilö voi tällaisessa asiassa toimia vapaasti. – Johanna Korhonen
Korhosen mukaan hän on tuonut talousepäselvyydet esille kirkon luottamushenkilönä. Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan rooli on tässä yhteydessä ymmärrettävä titteli esimerkiksi kirkolliskokousedustajaan verrattuna. Hän kertoo vastanneensa joillekin hiippakuntavaltuuston jäsenille, jotka ovat asiasta kysyneet, mutta ei koe, että hänen pitäisi kysyä asiassa lupaa.
– Jokainen luottamushenkilö voi tällaisessa asiassa toimia vapaasti. Minusta asia on päinvastoin niin, että olisi ollut Laajasaloa kohtaan kohtuutonta ottaa kysymykset ensin esiin hiippakuntavaltuustossa antamatta hänelle mahdollisuutta vastata. Siksi lähetin hänelle kysymykset ja pyysin vastaamaan 16. tammikuuta mennessä.
Korhonen ymmärtää, että monien kannattaman ja ihailemankin piispan kritisoiminen herättää tunnereaktiota. Nyt ne kohdistuvat häneen, koska hän on ottanut talousepäselvyydet esille. Hän kuitenkin toivoo, että keskustelussa hillittäisiin tunnetasoa ja käsiteltäisiin asiat asioina.
– Heikki Hiilamolta olen tosiaan saanut viestejä, mutta olen saanut viime päivinä hyvin paljon viestejä. En valitettavasti ole ehtinyt reagoida hänen asiaansa, Korhonen kertoo.
17.1. klo 9.40 korjattu Heikki Hiilamon titteli.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Johanna Korhonen teki poliisille tutkintapyynnön Helsingin hiippakunnasta – lakimiesasessori Ritva Saario kuittaa väitteet mielipiteiksi
AjankohtaistaJohanna Korhosen epäilyt liittyvät hiippakunnan taloudenpitoon. Ritva Saarion mukaan päätökset on tehty normaalin hallintokäytännön mukaisesti. Hän huomauttaa, ettei Korhonen käyttänyt yhtään puheenvuoroa, kun tilinpäätöstä käsiteltiin tuomiokapitulissa.