Jouluradion joulumuori yllättyi Espanjasta: ”Täällä on merirosvoradioiden henki”
Riitta Kalliorinne kävi Fuengirolassa asti oppimassa ketterää palvelumuotoilua, jotta Jouluradiosta tulisi vielä läheisempi kuulijoille.
Joulumuori asettelee kuulokemikrofonin päähänsä. Lähetys voi alkaa. Tosin on yksi iso mutta: Joulumuori eli Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne ei ollut tottunut, että juonnot videoidaan suorana lähetyksenä Facebookissa.
Suomalainen FinnRadio.Fm Espanjan aurinkorannalla Fuengirolassa tekee niin viidesti päivässä. Videolla näkyvät kaikki naamanvääntelyt.
– Kun ensimmäisenä päivänä tulin tänne töihin, oli sovittu, että alan tehdä suoraa lähetystä, Kalliorinne sanoo.
Sitten pitikin laittaa myös kamera päälle. Kyllä siinä joulumuori vähän hätkähti, mutta tukka hyvin, joten taas mentiin.
Kalliorinne on omien sanojensa mukaan tehnyt radiotyötä ”yhden elämän verran”, mutta Fuengirolassa hän on taas koulunpenkillä. Työ FinnRadiossa on osa tuotekehittelyn erikoisammattitutkintoa. Viimeksi Kalliorinne kertoo haastatelleensa muusikko Heikki Saloa.
– Tunnistan itsestäni kyllä journalistin, mutta täällä siihen rinnalle on syntynyt vahva mediatyöntekijän identiteetti, Kalliorinne sanoo.
– Hienosti sanottuna se tarkoittaa palvelumuotoiluhenkeä ja kehittäjäasennetta. Kuulijoille on annettava sitä, mitä he haluavat, tai he vaihtavat kanavaa, Kalliorinne sanoo.
Ensin kokeillaan ja sitten katsotaan, toimiko.
– Riitta Kalliorinne
Fueginrolassa työ on elämäntapa
Suomessa laki velvoittaa työajanseurantaan, ja usein se tarkoittaa kellokorttia. Fuengirolan suomalaisyhteisössä jokainen euro täytyy kuitenkin ansaita itse. Siinä ei jouda kellokortteja kuikuilemaan.
– Täällä neljä ihmistä hoitaa yhden radiokanavan tekniikan, somettamisen, suorat lähetykset, ihan kaiken. Työ on elämäntapa, ja työtä tehdään aivan eri asenteella kuin Suomessa, Kalliorinne kuvaa.
Kysymys toimeentulosta on jatkuvasti läsnä. Sen vuoksi muutoksiin reagoidaan työssä hyvin nopeasti.
– Espanjassa radioasemilla on tietty merirosvoradioiden henki. Työn tekemisessä on ilo ja rohkeus. Ensin kokeillaan ja sitten katsotaan, toimiko. Uudet välineet otetaan heti käyttöön, mutta jos jokin ei toimi, sitä ei sitten jatketa, Kalliorinne sanoo.
Täällä suomalaisyhteisö on eräänlainen Chinatown, jossa on vahva keskinäinen yrittäjähenki.
– Riitta Kalliorinne
Joulumusiikissa aika ja paikka katoavat
Jouluradio on hyvin suosittu ulkosuomalaisten keskuudessa. Vuonna 2017 Jouluradiota kuunneltiin 128 eri maassa. Espanjassa sitä kuunneltiin kuudenneksi eniten.
– Ulkosuomalaisten palaute on aina sama: te teitte meille joulun. Tässä on juuri se ihmeellinen asia, Jouluradion salaisuus, että joulumusiikin myötä aika ja paikka katoavat, ja joulu syntyy sydämessä, Kalliorinne sanoo.
Vasta parisen kuukautta Fuengirolassa työskennellessään Kalliorinne itse on saanut ensi kertaa kunnolla kosketusta ulkosuomalaisuuteen.
– Täällä suomalaisyhteisö on eräänlainen Chinatown, jossa on vahva keskinäinen yrittäjähenki. Fuengirolassa on myös paljon eläkeläisiä. Ihmisten taustat ovat hyvin erilaisia, heidän terveydentilansa ja tulotasonsakin vaihtelee todella paljon. Itselleni aika täällä on ollut avartavaa, Kalliorinne sanoo.
– Täällä olen saanut varmuutta kehittää Jouluradion brändiä nopeasti reagoivaksi ja alati muuttuvaksi tuotteeksi, joka palvelee mahdollisimman monenlaisia joulumusiikkitarpeita, Kalliorinne sanoo.
Kun rokkimummukin heltyi joulukuuseen
Parin viikon päästä on ensimmäinen adventtisunnuntai. Silloin kajahtaa Hoosianna, ja joulumuori Riitta Kalliorinnekin parahultaisesti saapuu kotiin. Aiemmin Jouluradio avattiin virallisesti vasta ensimmäisenä adventtina.
– Nyt se soi netissä ympäri vuoden.
Entäpä Kalliorinteen oma joulunvietto, miten on laita kuusen?
– No viime vuonna sellainen oli, kun lapsenlapsista johtuen vanha rokkimummu heltyi perinteisiin joulunviettotapoihin. Tänä vuonna en ole vielä asiaa miettinyt, Kalliorinne sanoo.
Jouluradio on osa Kirkko ja kaupunki -mediaa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Siirtolaispappina uskontojen Disneylandissa – Kirkko ja kaupungin videosarjassa seikkaillaan amerikansuomalaisten arjessa
Hyvä elämäKaisa Kariranta lähti siirtolaispapiksi Portlandiin Oregoniin Yhdysvaltojen luoteisosaan. Siellä seurakunta toimii vapaaehtoisvoimin.