null Jouluradio lisää naisartistien määrää kanavillaan ja haastaa muita radioita mukaan

Jouluradion tämänvuotinen tekijätiimi eli ylärivissä Anki Heikkinen, Mari Aarnio, Aura Neuvonen, Laila Juola ja alarivissä Janne Simojoki, Riitta Kalliorinne ja Maija Kiviranta.

Jouluradion tämänvuotinen tekijätiimi eli ylärivissä Anki Heikkinen, Mari Aarnio, Aura Neuvonen, Laila Juola ja alarivissä Janne Simojoki, Riitta Kalliorinne ja Maija Kiviranta.

Ajankohtaista

Jouluradio lisää naisartistien määrää kanavillaan ja haastaa muita radioita mukaan

Jouluradio aloittaa kuulijoiden pyynnöstä lähetykset jo 5. marraskuuta.

Jouluradio avaa kuulijoiden pyynnöstä pääkanavansa FM-aalloilla aikaisemmin kuin koskaan eli 5. marraskuuta. Viimeistään tuolloin, mahdollisesti jo tällä viikolla, avautuvat myös Jouluradion upouudet nettisivut, joilta voi kuunnella pääkanavan lisäksi yhdeksää muuta kanavaa.

Uutiset eivät kuitenkaan lopu tähän.

– Tähtäämme tasapuolisuuteen nais- ja miesartistien esittämässä musiikissa. Pääkanavalla päästään siihen, että suhde on 50–50. Muutamalla muullakin kanavalla tavoite toteutuu. Tämä tarkoittaa sitä, että naisten esittämän musiikin määrää lisätään. Mutta yhdellä nettikanavalla käy myös toisin päin, sillä viime vuonna ruotsinkielisellä Julradio -kanavalla oli jostain syystä enemmän naisartisteja kuin miehiä, kertoo Jouluradion musiikkipäällikkö ja vastaava tuottaja Aura Neuvonen.

Muutos tehdään tinkimättä yhtään musiikin laadusta ja kuulijoiden toivemusiikista, kuten vanhoista klassikoista. Tätä helpottaa se, että Jouluradion eri kanavien musiikista naisten esittämän musiikin osuus on ollut entuudestaankin kohtuullinen eli 30–40 prosenttia.

Radiosoitolla on iso vaikutus esiintymismahdollisuuksiin ja levyttämiseen.

– Aura Neuvonen

– Selvä poikkeus tästä on Rouhea joulu, jonka linjana on metalli ja raskas rock-musiikki. Siellä naisartisteja oli viime vuonna vain kaksi prosenttia musiikista, eikä täysi tasapuolisuustavoite ole realistinen. Tämä johtuu siitä, että tässä musiikinlajissa miesten osuus on dominoiva, vaikka kuulijakunnassa on paljon myös naisia.

Varsinkin raskasta joulumusiikkia on kuitenkin vaikea löytää naisartistien esittämänä. Tälläkin kanavalla kuitenkin pyritään vähittäiseen muutokseen. Jazz-musiikkia esittävällä kanavalla on puolestaan paljon instrumentaalimusiikkia, joten siellä tarkkaillaan lähinnä sitä, että lauletun musiikin määrä on tasapuolinen.

Paitsi soitettavien eri kappaleiden määrässä, mies- ja naisesiintyjien osuutta voidaan tasapuolistaa voimasoitolla eli sillä, että radiossa tiettyjä suosittuja kappaleita soitetaan muita useammin.

Epätasa-arvo vaikuttaa koko musiikkialaan

Miksi Jouluradio pyrkii tällaiseen muutokseen? Neuvosen mukaan mallia haetaan musiikkifestivaalien kansainvälisestä Keychange -kampanjasta, joka haastaa festivaaleja kiinnittämään huomiota esiintyjien sukupuolijakaumaan. Tällä hetkellä jo yli sata festivaalia on luvannut, että niillä esiintyy tasapuolisesta naisia ja miehiä vuonna 2022.

Epätasa-arvo on kansainvälisessä musiikkibisneksessä iso asia, joka vaikuttaa esiintymistilaisuuksiin sekä artistien ja musiikintekijöiden tuloihin. Se näkyy naisartistien arvostuksessa ja myös heidän kohtelussaan. New York Timesin mukaan Grammy-palkinnon saajista viimeisten kuuden vuoden aikana alle kymmenen prosenttia on ollut naisia. Yle puolestaan kertoi, että musiikkialalla miehiä palkataan ja palkitaan myös Suomessa useammin kuin naisia. Radiosoitolla on tässä kuviossa iso rooli.

– Ketju kulkee musiikkiteollisuudessa koko alan läpi. Se alkaa siitä, miten lapsia kannustetaan musiikin tekemiseen ja minkälaisen musiikin. Sitten on kyse siitä, millaiset muusikot pääsevät levyttämään, keitä kutsutaan esiintymään festivaaleilla ja ketkä saavat radiosoittoa. Radiosoitolla puolestaan on iso vaikutus esiintymismahdollisuuksiin ja levyttämiseen. Lisäksi radiosoitto vaikuttaa musiikin tekijöiden tuloihin, joten kyse on palkkatasa-arvosta, kiteyttää Neuvonen.

Kohta on joulu, mutta vielä nopeammin Jouluradio. Netissä pääkanavaa on voinut kuunnella koko vuoden.

Kohta on joulu, mutta vielä nopeammin Jouluradio. Netissä pääkanavaa on voinut kuunnella koko vuoden.

Jouluradio haluaa olla tekemässä muutosta noidankehään, jossa naisten rooli musiikkibisneksessä on jäänyt miehiä heikommaksi.

– Aloitamme itse muutoksen ja samalla nostamme tätä asiaa keskusteluun. En ole ainakaan kuullut muiden radioiden sanoneen ääneen tällaista tasapuolisuustavoitetta. Olen tosi iloinen, jos joku muu on sen jo tehnyt, mutta kyllä me tässä taidamme olla pioneereja. Haastamme muita radioita mukaan. Tämä on mahdollista laadusta yhtään tinkimättä.

Neuvosen mukaan Jouluradio aloittaa naisesiintyjistä, sillä se on yksinkertaisinta. Radion musiikkivalinoissa on kuitenkin kiinnitetty huomiota myös naisiin musiikin tekijöinä. Neuvosen mukaan sille ei voi mitään, että sata vuotta sitten tai sitä aiemmin klassikoita säveltäneissä on enimmäkseen miehiä, mutta rakastettujen joululaulujen tekijöissä on myös naisia. Kello löi jo viisi -alkuisen Joulukirkkoon-laulun sanoittaja on Immi Helen, Hilja Haahti on suomentanut Maa on niin kaunis -lyriikan, Katri Helena on Joulumaan säveltäjä ja Anna-Mari Kaskinen on monen tutun nykylaulun sanoittaja.

– Idea tähän Jouluradion musiikkilinjaan lähti Tallinn Music Weekilltä, johon Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne osallistui. Kyseinen festivaali on mukana Keychange-haasteessa. Riitta toi idean meille ja innostuimme siitä, kertoo Neuvonen.

Kuulijoiden toive aikaistaa lähetyksiä

Jouluradion kuulijoille toinen iso uutinen on se, että pääkanava aloittaa tänä vuonna lähetyksen radioaalloilla jo 5. marraskuuta. Tässä on kuunneltu kuulijoiden toiveita. Nettisivuilla pääkanavaa on voinut kuunnella ympäri vuoden ja keskellä kesääkin on kuulijoita riittänyt.

– Avaamme myös uudet nettisivut. Siellä soi pääkanavan lisäksi yhdeksän muuta kanavaa, jotka avataan yksi kerrallaan peräkkäisinä päivinä. Sivuille on lisätty vuorovaikutteisuutta, ja siellä esitellään Jouluradion tekijät. Muutakin on, mutta jätetään se kävijöille yllätykseksi. Osoite on tuttu Jouluradio.fi ja sivuilta löytyvät myös radiotaajuudet, joilla pääkanava kuuluu eri puolilla Suomea. Lähettimiä on nyt 26, mikä on kaikkien aikojen suurin määrä.

Jossain vaiheessa joulukuussa Jouluradion toimitus on myös fyysisesti tavoitettavissa. Jouluradiolle ja Kallion ja Paavalin seurakunnille valmistuu tila kauppakeskus Rediin, mutta työt siellä ovat vielä kesken.

FM-kanava soi Helsingissä, Vantaalla ja Etelä-Espoossa taajuudella 102,0 MHz. Espooseen saadaan lisälähetin taajuudella 97,1 MHz, joka lisää kuuluvuutta 10.12. alkaen.

Jouluradio on osa Kirkko ja kaupunki -mediaperhettä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.