null Siirtolaispappina uskontojen Disneylandissa – Kirkko ja kaupungin videosarjassa seikkaillaan amerikansuomalaisten arjessa

Kaisa Kariranta on kotiutunut Lake Oswegoon. Talon ovella on tietenkin Yhdysvaltojen lippu.

Kaisa Kariranta on kotiutunut Lake Oswegoon. Talon ovella on tietenkin Yhdysvaltojen lippu.

Hyvä elämä

Siirtolaispappina uskontojen Disneylandissa – Kirkko ja kaupungin videosarjassa seikkaillaan amerikansuomalaisten arjessa

Kaisa Kariranta lähti siirtolaispapiksi Portlandiin Oregoniin Yhdysvaltojen luoteisosaan. Siellä seurakunta toimii vapaaehtoisvoimin.

Lake Oswego on Amerikan mittakaavassa pieni ja rauhallinen kaupunki Portlandin kupeessa, Oregonin osavaltiossa. Kaisa Kariranta on asunut siellä tammikuun alusta ja työskentelee Portlandin suomalaisen luterilaisen seurakunnan pappina.

– Olen täällä kolme kuukautta vähän niin kuin vapaaehtoistyössä. Seurakunnalla ei ole palkattuja työntekijöitä, vaan kaikki kirjanpitoa lukuun ottamatta tehdään vapaaehtoisvoimin. Seurakuntaneuvoston puheenjohtaja vastaa paljosta, Kariranta kertoo.

Mukaan Yhdysvaltoihin lähtivät Karirannan yläkouluikäiset tyttäret, jotka käyvät nyt koulua etänä. Alku Yhdysvalloissa on sujunut hihkuen.

– Kaikki on tosiaan kuin leffoissa! Täällä näkee monia asioita livenä ensimmäistä kertaa, keltaiset koulubussit ja pitkät rekisterikilvet, Kariranta kuvailee.

Myös amerikkalaisten sosiaaliset taidot ovat tehneet vaikutuksen. Paikallisilla tuntuu olevan aina aikaa pienelle small talkille.

– Ihmiset ovat ystävällisiä, sydämellisiä, kärsivällisiä ja kiinnostuneen oloisia, kuuntelevat ja kyselevät, kun huomaavat, ettemme ole täältä. Se tuntuu tosi aidolta.

Kaisa Karirannan työhön kuuluu messu joka sunnuntai. Hän käy myös tervehtimässä seurakuntalaisia esimerkiksi vanhainkodeissa ja kodeissa sekä luo ja ylläpitää kontakteja yhteistyökumppaneihin. Kastaa hän voi, mutta vihkimiseen eivät suomalaispapin oikeudet yllä.

Suomi on seurakuntalaisille sellainen juurten kotimaa.

Seurakuntalaisia kuvaa parhaiten sana “suomalaistaustaiset”. Ensimmäiset suomalaiset tulivat seudulle 1800-luvun loppupuolella ja väkeä on tullut sen jälkeenkin. Moni ymmärtää suomea, mutta kieli on vaihtunut englanniksi.

– Suomi on seurakuntalaisille sellainen juurten kotimaa, Kariranta sanoo.

Juuret ovat ylipäätään luonteva puheenaihe ihmisten kanssa. Kaikilla tuntuu olevan isoisä, isoäiti tai joku jostakin kaukaa.

Ennen Yhdysvaltoihin lähtöä Kariranta on työskennellyt muun muassa Vartiokylän seurakunnassa Helsingissä ja Aurinkorannikon suomalaisessa seurakunnassa Fuengirolassa.

– Oli siitä siinä mielessä apua, että ennen ulkomaille lähtöä tunnisti paniikin paikat, Kariranta sanoo.

Yhdysvaltoihin lähteminen ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista kuin liikkuminen ja oleminen EU:n sisällä. Myös se on erilaista, että kun Fuengirolassa Kariranta tapasi paljon turisteja ja pystyi tekemään koko ajan töitä suomeksi, Yhdysvalloissa hän tekee ensimmäistä kertaa papin työtä myös englanniksi.

Kirkko ja kaupungille Kariranta lupaa tehdä ainakin seikkailuhenkisiä videoita. Hän aikoo myös ottaa ilon irti siitä, että elää varsinaisessa ”uskontojen Disneylandissa”. Kaikkialla on paljon erilaisia kirkkoja, joissa Kariranta aikoo myös vierailla. Suunnitteilla on visiitti muun muassa mormonien temppeliin. 

Katso ensimmäinen osa tästä:

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.