null Jouluradion mukaan tänä vuonna on tehty aiempaa enemmän joulumusiikkia  – ”Paljon kulkusten kilinää, mutta myös yllättäviä indie-versioita tutuista biiseistä”

Uutta joulumusiikkia ovat tehneet niin tunnetut artistit kuin tavalliset Jouluradion kuuntelijat. Tunnelmat vaihtelevat perinteisestä humoristiseen. Kuva: iStock

Uutta joulumusiikkia ovat tehneet niin tunnetut artistit kuin tavalliset Jouluradion kuuntelijat. Tunnelmat vaihtelevat perinteisestä humoristiseen. Kuva: iStock

Ajankohtaista

Jouluradion mukaan tänä vuonna on tehty aiempaa enemmän joulumusiikkia  – ”Paljon kulkusten kilinää, mutta myös yllättäviä indie-versioita tutuista biiseistä”

Jouluradion musiikkitoimittaja Mika Saarelainen arvioi, että joulumusiikin suosio on maailmanlaajuinen ilmiö.

– Meillä Jouluradiossa on vahva tunne, että joulumusiikkia on tehty tänä vuonna enemmän kuin aiemmin. Varsinaista faktaa asiasta ei ole, mutta hiljaiset signaalit kertovat niin, sanoo Jouluradion musiikkitoimittaja Mika Saarelainen. Saarelainen on työskennellyt joulumusiikin parissa vuodesta 2012 lähtien.

Ilmiö vaikuttaa maailmanlaajuiselta. Myös kansainväliset artistit, kuten Jon Bon Jovi, Dolly Parton ja Meghan Trainor, ovat julkaisseet uusia kappaleita tai versioita vanhoista joululauluista tänä vuonna.

Jouluradio kehotti marraskuussa musiikintekijöitä lähettämään ennen julkaisematonta joulumusiikkia radiotoimitukseen. Saarelainen on sitä mieltä, että lauluja olisi tänä vuonna tehty kiitettävästi ilman biisien metsästystäkin.

Jouluradion musiikkitoimittaja Mika Saarelainen on kiitollinen siitä, että saa tarkastella suomalaista joulumusiikkitarjontaa aitiopaikalta. Kuva: Vilja Harala

Jouluradion musiikkitoimittaja Mika Saarelainen on kiitollinen siitä, että saa tarkastella suomalaista joulumusiikkitarjontaa aitiopaikalta. Kuva: Vilja Harala

Kaihon karavaanin joululevylle kutsuttiin suomalaisia huippuartisteja

– Olen ollut tänä vuonna kolmessa eri joulumusiikkiproggiksessa mukana. Se on oma ennätykseni, kertoo Kaihon karavaanin uuden joululevyn tuottaja, muusikko Sampo Haapaniemi.

Ajatus Kaihon karavaanin joululevystä oli kytenyt Haapaniemen päässä jo pitkään. Kun kesän keikat peruuntuivat yhtä lukuun ottamatta, Haapaniemi päätti toteuttaa haaveensa.

Perinteiset sovitukset ovat joulumusiikin ydin, mutta joukossa saattaa olla yllättävä house-versio tutusta biisistä.
– Musiikkitoimittaja Mika Saarelainen

– Yhteisöllisyyden hengessä halusimme levylle mukaan eri solisteja. Myös Universal music -levy-yhtiö innostui ajatuksesta. Ja tässä ollaan, Haapaniemi kertoo.

Levyllä esiintyy useita suomalaisia eturivin artisteja Tuure Kilpeläisestä Mariskaan ja Ressu Redfordiin.

Uusissakin joululauluissa kulkuset kilkkaavat ja perinteitä korostetaan

Jouluradioon on tullut uusia joululauluja niin tunnetuilta artisteilta kuin tavallisilta kuulijoiltakin. Iso osa lauluista on joululauluja, joissa kulkuset kilkkaavat. Sanoituksissa korostuvat humoristiset tekstit ja perinteinen suomalainen joulu. Lisäksi mukana on uudenlaisia tekstejä, jotka saattavat ottaa kantaa arkipäiväisiin aiheisiin.

– Perinteiset sovitukset ovat joulumusiikin ydin, mutta yhtäkkiä saattaa tulla todella yllättävä house-versio tutusta biisistä. Olen kiitollinen, koska olen saanut perata lauluja läpi. Tässä saa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon musaa Suomessa tehdään ja millainen musiikki on vallalla tällä hetkellä, Mika Saarelainen kertoo.

Sampo Haapaniemen mukaan Kaihon karavaani pyrki siihen, ettei joululevyn tunnelma olisi liian harras ja pysähtynyt vaan ulospäinsuuntautuva ja eteenpäin menevä.

– Levyllä on kahdenlaisia joululauluja. Osa menee hienosti hartaisiin tunnelmiin ja osassa on lapsenomainen tip tap -tunnelma.

Levyllä on kymmenen tunnettua kappaletta uudelleen sovitettuina ja kaksi uutta joululaulua. Miten uudesta joululaulusta tulee tulevaisuuden klassikko?

– Sellaista vinkkiä ei ole, että tee näin, niin saat hitin, sanoo Saarelainen.

Hänen mielestään päämäärän ei pidä olla se, että laulu soi radiossa, vaan se, että on säveltänyt ja sanoittanut biisin.

– Jos haluat tehdä musiikkia, tee! Ja muista, että teet sen omalla tyylilläsi, muita ei kannata matkia, Saarelainen sanoo.

Oikaisu 16.12. kello 14.01: Jutusta poisettiin virheellinen tieto, että Justin Bieber olisi julkaissut tänä vuonna uutta joulumusiikkia, ja lisättiin tieto, että Meghan Trainor on julkaissut tänä vuonna uutta joulumusiikkia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.