null Kai Sadinmaan rangaistusta vastustetaan adressilla – yksi allekirjoittajista on Olli Valtonen, joka haluaa puolustaa pappien oikeutta olla väärässä

Kai Sadinmaa on työskennellyt muun muassa hautausmaapappina Malmilla.

Kai Sadinmaa on työskennellyt muun muassa hautausmaapappina Malmilla.

Ajankohtaista

Kai Sadinmaan rangaistusta vastustetaan adressilla – yksi allekirjoittajista on Olli Valtonen, joka haluaa puolustaa pappien oikeutta olla väärässä

Helsingin tuomiokapituli antoi tammikuussa pappi Kai Sadinmaalle puoli vuotta aikaa perua lausuntonsa, joiden tuomiokapituli tulkitsee olevan kirkon tunnustuksen vastaisia.

Helsingin tuomiokapituli päätti tammikuussa, että pappi Kai Sadinmaa menettää pappisoikeutensa kuudeksi kuukaudeksi. Kapitulin mukaan Sadinmaa on levittänyt julkisesti näkemyksiä, jotka ovat kirkon tunnustuksen vastaisia. Näkemykset koskevat muun muassa ehtoollista, pappeutta ja piispojen asemaa kirkossa. Jos Sadinmaa ei peru lausuntojaan puolen vuoden sisällä, tuomiokapituli uhkaa erottaa hänet papinvirasta pysyvästi.

Internetissä julkaistiin keskiviikkona 3. helmikuuta adressi, jonka allekirjoittajat toivovat, että tuomiokapituli peruu Sadinmaahan kohdistetut kurinpidolliset toimet. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kotimaa.

”Jokainen aikakausi joutuu tulkitsemaan Jeesuksen opetuksen ja sanoman oman aikansa taustaa vastaan. Emme voi olettaa, että 1500-luvulla protestanttisessa uskonpuhdistuksessa luodut linjaukset ovat riittäviä, muuttumattomia ja lopullisia”, adressissa sanotaan. ”Kirkossa on suvaittava myös rankasti kyseenalaistavat äänet ja teologinen keskustelu silloinkin ja jopa erityisesti silloin, kun ne koskevat kristillisen uskon ja kirkon opetuksen ydintä ja sen tulkintaa.”

Mielestäni kirkko tarvitsee hänen kaltaisensa ajattelijan.

– Olli Valtonen

Yksi adressin ensimmäisistä allekirjoittajista oli pappi Olli Valtonen. Valtonen on HelsinkiMission eläkkeelle jäänyt toiminnanjohtaja, joka oli 1990-luvulla muun muassa perustamassa Tuomasmessua.

– Vaikka olen teologisesti joissain asioissa eri mieltä Sadinmaan kanssa enkä sanoisi asioita niin provosoivasti, mielestäni kirkko tarvitsee hänen kaltaisensa ajattelijan, Valtonen sanoo.

– Se, mikä pysähtyy, haurastuu ja lakkaa olemasta. Kaiken pitäisi virrata ja olla liikkeessä. Siihen liittyy vahvasti etsiminen, mikä sisältää oikeuden erehtyä siinä missä myös oikeuden löytää.

Valtonen ajattelee, että kirkko voi kyllä puuttua pappiensa puheisiin. Sopiva tapa puuttua olisi kuitenkin vastaaminen, ei erottaminen pappisvirasta.

Valtonen kertoo, että kirjailija Pirkko Saisio pyysi hänet mukaan adressin. Valtosen ja Saision lisäksi adressin ensimmäiset allekirjoittajat olivat Tapio Aaltonen, Timo Juntunen, Martti Muukkonen, Mika Nyman ja Mirjami Rautio. Torstaina iltapäivällä vähän ennen kolmea adressin oli allekirjoittanut 350 ihmistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.