null Kai Sadinmaa pitää saamaansa rangaistusta lainvastaisena – vaatii Helsingin tuomiokapitulilta oikaisua

Kai Sadinmaa on vaarassa menettää pappisoikeutensa pysyvästi.

Kai Sadinmaa on vaarassa menettää pappisoikeutensa pysyvästi.

Ajankohtaista

Kai Sadinmaa pitää saamaansa rangaistusta lainvastaisena – vaatii Helsingin tuomiokapitulilta oikaisua

Kai Sadinmaan mukaan piispa Teemu Laajasalo oli esteellinen toimimaan asian esittelijänä tuomiokapitulissa.

Kai Sadinmaa vaatii oikaisua Helsingin tuomiokapitulin hänelle antamasta rangaistuksesta. Kapituli otti Sadinmaan pappisoikeudet pois kuudeksi kuukaudeksi, koska katsoi tämän puhuneen julkisesti vastoin kirkon tunnustusta ja pappislupaustaan. Mikäli Sadinmaa ei peru lausuntojaan, hän menettää pappisoikeutensa pysyvästi.

Sadinmaan mukaan tuomiokapitulin päätös oli lainvastainen. Hänen mukaansa piispa Teemu Laajasalo oli esteellinen toimimaan asian esittelijänä tuomiokapitulissa, koska tehty päätös koskee tämän suhdetta Sadinmaahan. Sadinmaan erottamista papinvirasta perusteltiin muun muassa sillä, että hän on kehottanut ihmisiä irtautumaan piispojen kaitsennasta. Sadinmaa on myös kritisoinut julkisesti kovin sanoin Laajasaloa, etenkin tämän rahankäyttöä.

Asiani hoitaminen sanktioilla, korkealta ja kovaa, hallinnollisena asiana, pykälien taakse piiloutuen, on kestämätöntä ja antaa kirkosta epäinhimillisen ja luotaantyöntävän kuvan.
– Kai Sadinmaa

Sadinmaan mukaan tuomiokapituli ei myöskään kuullut häntä riittävästi ennen päätöksentekoa. Hänen mukaansa tuomiokapitulin päätös perustuu ”virheellisiin ja tarkoitushakuisiin tulkintoihin” hänen puheistaan.

Päätös on Sadinmaan mukaan myös perustuslain vastainen. Yksi niistä Sadinmaan julkisista lausunnoista, joita kapituli piti kirkon tunnustuksen vastaisina, oli vetoomus, jonka Sadinmaa oli allekirjoittanut yhdessä pappi Árpád Kovácsin kanssa. Oulun hiippakuntaan kuuluvaa Kovácsia ei kuitenkaan rangaistu samalla tavalla kuin Sadinmaata, mikä on Sadinmaan mukaan vastoin perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta.

Sadinmaan mukaan asia olisi pitänyt hoitaa keskustelemalla, ei rankaisemalla. ”Asiani hoitaminen sanktioilla, korkealta ja kovaa, hallinnollisena asiana, pykälien taakse piiloutuen, on kestämätöntä ja antaa kirkosta epäinhimillisen ja luotaantyöntävän kuvan”, Sadinmaa kirjoittaa valituksessaan.

Sadinmaa vaatii, että tuomiokapitulin hänelle langettama rangaistus kumotaan lainvastaisena. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.