null ”Toivoisin, että kirkko ei ole se, joka harrastaa cancel-kulttuuria” – Adressi Kai Sadinmaan puolesta luovutettiin tuomiokapitulille

Pirkko Saisio (vas.), Tapio Aaltonen, Olli Valtonen, Mika Nyman ja Mirjami Rautio luovuttivat pappi Kai Sadinmaan puolesta kirjoitetun adressin.

Pirkko Saisio (vas.), Tapio Aaltonen, Olli Valtonen, Mika Nyman ja Mirjami Rautio luovuttivat pappi Kai Sadinmaan puolesta kirjoitetun adressin.

Ajankohtaista

”Toivoisin, että kirkko ei ole se, joka harrastaa cancel-kulttuuria” – Adressi Kai Sadinmaan puolesta luovutettiin tuomiokapitulille

Adressi on osoitus siitä, että kirkolla ja pappisviralla nimenomaisesti on merkitystä, kommentoi Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario.

914 allekirjoittajaa osoitti tukensa pappi Kai Sadinmaalle adressissa, joka luovutettiin tänään Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulille.

Viime tammikuussa tuomiokapituli erotti Sadinmaan pappisvirasta puoleksi vuodeksi. Kapituli perusteli ratkaisuaan sillä, että Sadinmaa on levittänyt useita kirkon tunnustuksen vastaisia ja papille sopimattomia käsityksiä paitsi sosiaalisessa mediassa ja blogeissaan, myös saarnoissaan. Sadinmaa on esittänyt mielipiteitään muun muassa ehtoollisesta, pappeudesta ja piispuudesta kirkossa.

Mikäli Sadinmaa ei peru puheitaan, kapituli määrää hänet menettämään pappisvirkansa pysyvästi.

Kirkko ja kaupunki kertoi helmikuussa adressista, jossa vedotaan, että kurinpidollisten toimien sijaan tuomiokapituli loisi puitteet avoimelle vuoropuhelulle. Tuota adressia oli nyt tuomiokapitulille luovuttamassa sen viisi alkuperäistä allekirjoittajaa eli Tapio Aaltonen, Mika Nyman, Mirjami Rautio, Pirkko Saisio ja Olli Valtonen

– Harva sellaisenaan jakaa Sadinmaan ajattelua, mutta ihmisellä pitää olla oikeus sanoa asioita. Meillä on oikeus olla väärässä, perusteli adressin luovuttamisen yhteydessä kantaansa Olli Valtonen, joka on entinen HelsinkiMission toiminnanjohtaja ja Tuomasmessun perustajajäsen.

Adressin otti vastaan tuomiokapitulin notaari Nina Rajamäki (oik).

Adressin otti vastaan tuomiokapitulin notaari Nina Rajamäki (oik).

Pirkko Saisio: ”Kirkko ampuu itseään tykillä jalkaan”

Pirkko Saisio ei kuulu kirkkoon, mutta hänen mielestään se on silti hyvä keskustelukumppani.

– Toivoisin, että kirkko ei olisi se, joka harrastaa cancel-kulttuuria. Nyt tuntuu, että kirkko ampuu itseään tykillä jalkaan, Saisio sanoi.

Cancel-kulttuurilla tarkoitetaan internetaktivismia, jossa ongelmallisiksi koettujen mielipiteiden esittäjät hiljennetään, eristettään ja joissain tapauksissa koetetaan saada menettämään työpaikkansa.

Saision mukaan Sadinmaa on itsekin käyttänyt yliampuvia ilmaisuja, mutta puheiden kärjistymisen taustalla saattaa olla kokemus siitä, että on joutunut nurkkaan ajetuksi.

– Olen itse kokenut neljä kertaa sen, että sanomisistani on seurannut valtava somekohu. Kun ihminen joutuu suorastaan vainotuksi, hän tuossa tilanteessa ajautuu kärjistämään sanomisiaan entisestään. Sadinmaan tapauksessa vastapuoli ei ole itsekään syytön, Saisio sanoi.

Pirkko Saisio erosi kirkosta jo 18-vuotiaasta, mutta silti se on hänen mielestään hyvä keskustelukumppani. 

Pirkko Saisio erosi kirkosta jo 18-vuotiaasta, mutta silti se on hänen mielestään hyvä keskustelukumppani. 

Kapitulin mukaan pallo on Sadinmaalla

Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Ritva Saario kommentoi adressia Kirkko ja kaupungille sähköpostitse.

– Adressi on osoitus siitä, että kirkolla ja pappisviralla nimenomaisesti on merkitystä. Kirkon jäsenillä ja muillakin ihmisillä on halua käydä keskustelua ja niihin mielipiteisiin on syytä tutustua, Saario kommentoi.

Kai Sadinmaan kohdalla kysymys ei kuitenkaan ole vain keskustelusta tai mielipiteiden vaihdosta vaan siitä, tahtooko Sadinmaa itse sitoutua pappislupauksen mukaisesti kirkon tunnustukseen.

– Tuomiokapituli on päättänyt Sadinmaan määräaikaisesta pappisvirasta pidättämisestä kuuden kuukauden määräajaksi, koska Sadinmaa on julkisuudessa kiistänyt kirkon tunnustuksen kannalta keskeisiä elementtejä, kuten pappisviran merkityksen, ehtoollisen toimittamisen yksinomaan papille kuuluvana tehtävänä ja piispan kaitsentatehtävän, Saario kommentoi.

– Harkinta-ajan tarkoituksena on, että papilla on mahdollisuus itse harkita, haluaako hän sitoutua Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustukseen. Asian mahdollinen jatkokäsittely riippuu siitä, osoittaako Sadinmaa tahtovansa pysyä kirkon tunnustuksessa.

Kai Sadinmaan tapaus tullaan käsittelemään syksyllä, mutta tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa.


Juttua on muokattu 14.6. kello 16.36.


Virke ”Kirkko ja kaupunki kertoi helmikuussa adressista, jossa toivotaan, että Helsingin "hiippakunnan tuomiokapituli peruu päätöksensä” on korjattu muotoon: ”Kirkko ja kaupunki kertoi helmikuussa adressista, jossa vedotaan, että kurinpidollisten toimien sijaan tuomiokapituli loisi puitteet avoimelle vuoropuhelulle.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.