
Mikael Sorvanto ja Otto Rajamäki ovat yhtä mieltä siitä, että voisivat mennä naimisiin ilman papin aamenta. Puolison suhde kristinuskoon ratkaisee.
Kaksi uskovaa nuorta miestä, kaksi eri leiriä – Raamattu, mieheys ja avioliitto jakavat mielipiteitä: ”Olen valmis puolustamaan kristinuskoa”
Konservatiivikristitty Mikael Sorvanto ja liberaalikristitty Otto Rajamäki etsivät yhteistä ymmärrystä kirkon jakolinjan yli. Löytyykö sitä, kun keskusteluun nousevat sateenkaarimessut, kirkon yhteiskunnalliset kannanotot ja Raamatun kirjaimellinen tulkinta?
Mikael Sorvanto ja Otto Rajamäki ovat 21-vuotiaita uskovia miehiä. Espoolainen Sorvanto lukee oikeustiedettä, helsinkiläinen Rajamäki opiskelee sairaanhoitajaksi. Sorvanto on konservatiivi, Rajamäki liberaali. He ovat luvanneet keskustella uskostaan ja muista elämän suurista kysymyksistä.
Miten kristinusko näkyy kahden opiskelijan arjessa, ihmissuhteissa ja tulevissa ammateissa? Millainen on heistä hyvä mies? Entä sopivatko molemmat kristityt samaan kirkkoon?
Ensin otetaan kuitenkin kahvia. Rajamäki ja Sorvanto istuvat vastakkain ja aloittavat vuoropuhelun.
Miksi kristinusko kiinnostaa nuoria miehiä aiempaa enemmän?
Konservatiivi:
– Ukrainan kriisi on tuonut monelle tunteen uhasta. Nuoret miehet voivat kokea sodan uhan erityisen konkreettisesti. Siihen kaivataan tukea.
– Ihmisellä on luontainen tarve hakea apua korkeammalta. Kristinusko on Suomessa luonnollinen suunta, kun taas toisessa kulttuurissa voisi kiinnostaa vaikka karma.
Liberaali:
– Ympärillä on kaikenlaisia kriisejä, on ilmastonmuutos ja sotia. Minäkin luulen, että uskonnollisuus koetaan niiden keskellä turvaa tuovana asiana. Yhteisöllisyys tuo voimaa epävarmuuden keskelle, ja kirkko on ihmisten yhteisö.
Milloin aloit itse uskoa Jumalaan?
Liberaali:
– Älyttömän vaikea kysymys! En muista mitään tiettyä hetkeä, sillä kristinusko on osa kulttuuria, johon olen kasvanut.
Konservatiivi:
– Usko on kuulunut elämääni luonnollisena osana pienestä lapsesta asti. Uskonto on vanhemmilleni tärkeää, ja isoäitini on pappi.

Konservatiivinen Mikael Sorvanto uskoo osaan Raamatusta kirjaimellisesti, osaa hän tulkitsee. Oikeustieteen opiskelija muistuttaa, että esimerkiksi ”silmä silmästä, hammas hampaasta” -periaate ei ole enää voimassa, koska Jeesus kehotti kääntämään lyöjälle toisenkin posken.
Miten usko näkyy elämässäsi?
Konservatiivi:
– Olen valmis puolustamaan kristinuskoa. Sitä ei tarvitse hävetä. Jotkut yliopistolla vastustavat kristinuskoa erittäin kriittisesti. Luulen, että valtaosa opiskelukavereistani kuuluu kuitenkin kirkkoon, vaikka he eivät hirveästi uskoisikaan.
– Me molemmat haluamme varmaan tehdä uskon vuoksi hyviä tekoja, kuten Raamattu kehottaa.
Liberaali:
– Kyllä, haluan tehdä muille hyvää uskon ja yleisen humaanisuuden vuoksi. Usko on minulle kuitenkin enemmän henkilökohtainen asia kuin tekoja, jotka kohdistuvat muihin. Se näkyy elämässäni rukoiluna, virsien kuunteluna ja kirkossa käymisenä.
– Usko lohduttaa, kun on vaikeaa. Sisäinen rauha on ehkä kaikkein tärkein asia. Tuntuu, että on lupa levätä uskossa.

Liberaali Otto Rajamäki tutustuu mielellään uusiin ihmisiin kirkkokahveilla.
Onko Raamattu kirjaimellisesti Jumalan sanaa vai tulkitsetko, mitä sen opetukset merkitsevät nykyajassa?
Konservatiivi:
– Otan jotkut raamatunkohdat kirjaimellisesti. Raamatussa tuodaan esimerkiksi useita kertoja esiin, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Sukupuolia on tasan kaksi. Sukupuolipiirteitä yhdistävät synnynnäiset anomaliat ovat niin harvinaisia, ettei niitä tarvitse ottaa tässä huomioon.
– Raamatussa on myös periaatteita, joita on tulkittava, aivan kuten oikeustieteessä tulkitaan lakeja.
Liberaali:
– Raamatussa on noin kaksituhatta vuotta sitten kirjoitettuja tekstejä. Minusta ihmisten kirjoitukset heijastelevat heidän ajankuvaansa, vaikka he ovat saaneet niihin herätteen Jumalalta.
– Esimerkiksi ennen ajateltiin, että on olemassa vain miehiä ja naisia. Nykyään tiede on osoittanut, että sukupuolia on useampia. Sukupuolessa on aina kyse ihmisen omasta identiteetistä ja itsemääräämisoikeudesta.
– Koko Raamattua pitää mielestäni tulkita nykyhetkessä. Kuka muuten saisi päättää, mitkä kohdat siitä otetaan kirjaimellisesti ja mitkä tulkitaan?
Kuuluuko kirkon ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin?
Konservatiivi:
– Kirkon tulee ottaa kantaa omaan toimintaansa vaikuttaviin asioihin, kuten hautaustoimen valtiontuen leikkauksiin. Sen ei pidä moralisoida, mikä yhteiskunnassa on hyvää tai kauheaa.
– Valtio ja kirkko ovat eri instituutiota, ja ne hoitavat erilaisia asioita. Kirkon ja sen piispojen ei kuulu kommentoida vaikkapa sosiaaliturvan leikkauksia. Tässä on mielestäni tapahtunut ylilyöntejä.

Mikael Sorvanto haluaa kirkon ymmärtävän, ettei se ole enää yhteiskunnan moraalivahti.
Liberaali:
– Minusta nykykirkon tapa ottaa kantaa on aika toimiva. Kirkko on osa yhteiskuntaa, ja se sanoa yhteiskunnallisista asioista.
Keiden puolella kirkon pitäisi olla?
Liberaali:
– Kirkon pitäisi olla sellaisten ihmisten puolella, jotka eivät tule tarpeeksi kuulluiksi yhteiskunnassa.
Konservatiivi:
– Kirkon kuuluu ajaa jäsentensä asiaa. Millekään erityisryhmälle ei pitäisi antaa liikaa painoarvoa. Uskovaiset ovat jääneet vähän pimentoon, kun kirkko on ottanut kantaa vähemmistöryhmien asemaan.
Liberaali:
– Kirkon pitää auttaa heitä, jotka tarvitsevat apua. Diakoniatyö on lähimmäisenrakkautta, eikä siihen pidä liittää uskonnon tuputtamista. Se olisi toisten hankalan aseman väärinkäyttöä.
Konservatiivi:
– Kannattaa muistaa, että kirkolla on rajalliset resurssit. Myös valtiovalta ja kunnat auttavat vähäosaisia ihmisiä.
Mitä toivot kirkolta itsellesi?
Konservatiivi:
– Toivon uskonnollista kasvatusta. Kävin lapsena pyhäkoulua.
Liberaali:
– Sateenkaaritoiminta on minulle tärkeää. Kun menen sateenkaarimessuun, tiedän etukäteen, ettei siellä ole mitään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaavaa. Kirkon muussa toiminnassa en voi olla siitä koskaan sataprosenttisen varma.
– En pelkää kritiikkiä, mutta keskustelu satuttaa eri tavalla, jos se ei käsittele vain mielipiteitä vaan myös omaa identiteettiäni.

Homoseksuaali Otto Rajamäki toivoo, että kirkon läpi kulkisi suuri solidaarisuusaalto.
Konservatiivi:
– On ongelmallista, että oma seurakunta määräytyy asuinpaikan mukaan. Voisiko kaupungissa mieluummin valita, haluaako olla osa esimerkiksi sateenkaariseurakuntaa, tapauskovaisten seurakuntaa, englanninkielistä seurakuntaa tai konservatiivista seurakuntaa?
– Monelle on tärkeää, millaiseen toimintaan heidän kirkollisverorahansa menevät. Minulle sopisi konservatiiviseurakunta, jossa ei järjestettäisi sateenkaarimessuja.
Liberaali:
– Minusta nykymalli toimii hyvin.
Kahvit hörpätään loppuun, viinerit katoavat lautasilta. Kumpikaan ei halua santsikuppia tai muuta taukoa intensiivisen keskustelun väliin. Jatketaan siis.
Minkä yhden asian muuttaisit kirkossa?
Liberaali:
– Tiedän, mitä tekisin: avaisin jokaisen seurakunnan samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliitolle.
Konservatiivi:
– Minusta kirkkohäät eivät kuulu samaa sukupuolta oleville pareille. Siviilivihkimisessä ei ole mitään juridista eroa kirkossa vihkimiseen nähden, mutta kirkko saa pitää oman oppinsa.
Liberaali:
– Jos naimisiinmeno olisi kirkossa tasa-arvoista kaikille, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tuntisivat, että heidät on nähty ja kuultu ja että he ovat kirkon täysivaltaisia jäseniä, joilla on täsmälleen samat oikeudet kuin muillakin. Maistraattivihkimisestä puuttuu kirkon tuki avioliitolle.
Konservatiivi:
– Perinteet ohjaavat kirkon toimintaa, ja olisi omituista muuttaa niitä voimakkaasti. Se olisi sama kuin ilmoittaisimme, että esi-isämme ovat ajatelleet väärin kahdentuhannen vuoden ajan. Olisi outoa, että Jumala olisi sallinut sen.
Liberaali:
– Raamatusta löytyy tekstejä Jumalan vihasta ja vieraiden kansojen tappamisesta, eikä niitäkään pidetä nykykirkon sanomana.
Konservatiivi:
– Löydämme molemmat päteviä perusteluja kannoillemme. Kyse on myös siitä, mitä kukin haluaa painottaa ja minkä kokee itselleen tärkeimmäksi asiaksi.

Mikael Sorvanto ratkaisisi kirkkoa repivän riidan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä antamalla seurakuntien päättää asiasta itsenäisesti. Käytännössä sateenkaariparit voivat jo nyt mennä naimisiin joissakin seurakunnissa, mutta eivät kaikissa.
Miltä näyttää toiveidesi parisuhde?
Liberaali:
– Nyt on vaikea kysymys! Jokainen parisuhde tai monisuhde toimii omalla, yksilöllisellä tavallaan. Minusta hyvään suhteeseen kuuluu ainakin välittämistä, luottamusta ja toisen kunnioittamista.
Konservatiivi:
– Haen tasavertaista kumppania, jolla olisi kanssani samantyyppiset arvot, elämäntapa ja ammatti. Molemmat vanhempani ovat oikeustieteilijöitä, ja haluaisin olla hyvin samanlainen kuin he. Kunnioitan vanhempiani todella paljon.
– Jos pari sopii keskenään trad wife -järjestelystä, se on ok, mutta en itse hae elätettävää naista. Enkä ajattele kuten Andrew Tate, että nainen pitäisi pistää jonnekin pohjalle.
Trad wife -käsite viittaa elätettävään vaimoon, joka hoitaa huolella kotiaan, aviomiestään ja ulkonäköään. Andrew Tate on naisvihamielistä maskuliinisuutta edistävä vaikuttaja, jota moni nuori mies seuraa somessa.
Millainen on hyvä mies?
Liberaali:
– Mietin mieluummin, millainen on hyvä ihminen. Se pätee kaikkiin sukupuoliin. Hyvällä ihmisellä riittää lähimmäisenrakkautta, ja hän haluaa tehdä toisille niin kuin tahtoo itselleenkin tehtävän. Sama ajatus löytyy käsittääkseni kristinuskon lisäksi monesta muustakin uskonnosta.
Konservatiivi:
– On erilaista olla hyvä mies eri elämäntilanteissa; puolisona, isänä tai työkaverina. Mietin, millainen mies olisin omien lasteni kanssa. Minusta hyvä isä kuuntelee ja kunnioittaa lasta ja antaa tämän kehittyä myös itsenäisesti.
Miten mies erottuu naisesta tai muista sukupuolista?
Liberaali:
– Kun sukupuolta ajattelee yhteiskunnallisella tasolla, tärkeintä on niiden tasa-arvoisuus. Jokaisella pitäisi olla sama mahdollisuus kouluttautua haluamalleen alalle ja tehdä mitä tahtoo, kunhan ei vahingoita muita.
Konservatiivi:
– Voi olla vaikeaa, jos moni haluaa tehdä samaa asiaa. Minustakin kaikilla pitäisi olla samat mahdollisuudet siihen, esimerkiksi yhtäläiset kriteerit päästä poliisiksi. Nykyään nainen saa olla lyhyempi kuin mies, vaikka poliisin työ edellyttää jokaiselta tietynlaista fyysistä kuntoa. Tällainen positiivinen syrjintä vääristää yhteiskuntaa.
Aiemmin miespoliisien vähimmäispituus oli 175 senttiä ja naisten 165 senttiä. Poliisien pituusrajat poistuivat kuitenkin vuonna 2005. Pituudella ei ole enää merkitystä poliisiksi pääsemiselle.
Sopivatko naiset papeiksi ja piispoiksi?
Liberaali:
– Totta kai.

Otto Rajamäki kutsuu itseään kirkkoshoppailijaksi. Hän suosii eri kirkkojen aamumessuja, koska herää tavallisesti jo kuudelta.
Konservatiivi:
– Kristillisistä kirkoista suurimmat, ortodoksinen ja katolinen kirkko, pitävät kiinni perinteisestä virkakannasta. Näen perusteet myös siihen, mutta tuen isoäitini pappeutta. Minun puolestani evankelis-luterilaisen kirkon nykykäytäntö on passeli.
Kuinka sinusta tuli konservatiivinen tai liberaali kristitty?
Konservatiivi:
– Olen kasvanut konservatiivisuuteen oman ajatteluni ja käymieni keskustelujen kautta. Se tuntuu itselleni sopivammalta kuin liberaalius. Lapsuudenperheessäni on molempia ajattelutapoja.
– Yhteiskuntapoliittinen ajattelunikin on konservatiivista. Minusta jokainen on vastuussa itsestään. Ihminen päättää myös siitä, uskooko hän Jumalaan vai ei. Ratkaisu vaikuttaa tähän elämään sekä siihen, mihin ihminen sen jälkeen päätyy.
– Jos vertaan itseäni Yhdysvaltojen uskonnollisiin äärikonservatiiveihin, niin he vetävät minusta jotkut asiat överiksi. Vastustan esimerkiksi täyttä aborttikieltoa.
Liberaali:
– Olen ollut liberaali niin kauan kuin muistan. Kasvoin hyvin suvaitsevaisten ihmisten parissa.
Haluatteko kysyä jotain toisiltanne?
Konservatiivi:
– Kuinka haluaisit yhdistää kristinuskon työhösi sairaanhoitajana?
Liberaali:
– Keskityn sairaanhoitajan työssä muiden hoitamiseen, eikä se liity uskontoon. Auttamisen halu liittyy kyllä myös kristilliseen lähimmäisenrakkauteen.
Konservatiivi:
– Kristinusko on vaikuttanut paljon omaan alaani oikeustieteeseen. Ennen ajateltiin, että oikeuden taustalla on Jumalan antama laki. Moni oikeustieteen periaate kumpuaa edelleen kristinuskosta.
– Kristinuskon tuntemus auttaa ymmärtämään joitakin oikeusjuttuja. Päivi Räsästä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kun hän siteerasi Raamattua. Minusta sitä pitäisi voida lainata vapaasti, ja Räsänen tulisi vapauttaa kaikista syytteistä.

Konservatiivinen Mikael Sorvanto ja liberaali Otto Rajamäki uskovat mahtuvansa samaan kirkkoon.
Liberaali:
– Minulle ei tule kysymyksiä mieleen, mutta oli mielenkiintoista keskustella. Avartaa omaa ajattelua, kun saa tietää, millaisia näkökulmia toisella on.
Konservatiivi:
– Vaikka meillä oli erimielisyyksiä, olimme myös samaa mieltä monesta asiasta. Tuli sellainen olo, että kirkolla on ihan hyvä tulevaisuus.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Tutkimus: Usko Jumalaan puhuttelee nyt nuoria miehiä, ateismi naisia
AjankohtaistaTuore kirkon nelivuotiskertomus osoittaa, että nuorten naisten ja miesten uskonnollisuus eriytyy sukupuolen mukaan.
