null Kallion seurakunta joutuu karsimaan tilojaan – mitä tapahtuu Alppilan kirkolle ja Nuorten Talolle?

Alppilan kirkko Linnanmäen naapurissa on vilkkaassa käytössä, mutta mistä rahat rakennuksen vaatimaan laajaan peruskorjaukseen? Kuva: Markku Pihlaja

Alppilan kirkko Linnanmäen naapurissa on vilkkaassa käytössä, mutta mistä rahat rakennuksen vaatimaan laajaan peruskorjaukseen? Kuva: Markku Pihlaja

Ajankohtaista

Kallion seurakunta joutuu karsimaan tilojaan – mitä tapahtuu Alppilan kirkolle ja Nuorten Talolle?

Toiminta tiloissa on vilkasta, mutta seurakunnan rahat eivät riitä.

Helsinkiläinen Kallion seurakunta on isojen säästöpäätösten edessä. Rahat eivät tule riittämään kahden ison kirkon, Kallion ja Alppilan kirkon, sekä Nuorten Talon sisäisiin vuokriin ja ylläpitoon. Alppilan kirkko tarvitsee mittavan peruskorjauksen, kun taas Toisella Linjalla sijaitseva Talo peruskorjattiin vuonna 2019. Yli satavuotias arvorakennus on kallis ylläpitää.

– Päätöksiä tiloista luopumisesta on valmisteltu viime kesästä asti. Silloin seurakuntaneuvosto valtuutti minut selvittämään luopumista Alppilan kirkosta ja Nuorten Talosta. Muitakin vaihtoehtoja oli esillä, kertoo kirkkoherra Riikka Reina.

Vuonna 1957 valmistunut Alppilan kirkko on monipuolinen seurakuntakeskus, joka sisältää kirkkosalin lisäksi muun muassa liikunta- ja kuntosalin, asuntoja ja työväenopiston tiloja. Sen nimi oli alun perin Kotkankadun seurakunnallinen työkeskus. Rakennuksen peruskorjaus maksaisi arviolta 25–30 miljoonaa euroa, mikä vastaa Helsingin seurakuntayhtymän koko investointibudjettia 3–4 vuoden ajalta. Remontin kustannukset perittäisiin seurakunnalta takaisin sisäisessä vuokrassa. Lisäksi seurakunnan pitäisi sitoutua käyttämään rakennusta seuraavat 50 vuotta.

– Alppilan kirkko on meille rakas kirkko, mutta se on liian iso rakennus yksin kirkon käyttöön. Se on alun perinkin rakennettu yhteiseen käyttöön, ja sitä ovat käyttäneet monipuolisesti alueen asukkaat ja järjestöt, muistuttaa Reina.

– Pahin vaihtoehto on se, että kirkko jää tyhjilleen. En näe isona vaihtoehtona myöskään kirkon purkamista. Toivon, että nyt löytyy tahoja, jotka ovat kiinnostuneet rakennuksesta ja jotka pystyisivät myös kantamaan taloudellista vastuuta.

Alppilan kirkolla toimivat myös kiinankielinen ja vironkielinen seurakuntatyö, mikä tarkoittaa useita satoja käyttäjiä ja toimintaa lähes joka päivä.

Nuorten Talo on Toisen linjan ainoa puutalo, jossa ennen toimi erityisnuorisotyön keskus Snellu. Remontin jälkeen talo avattiin kaikkien keskustan seurakuntien nuorten yhteiseksi tilaksi, juuri ennen koronapandemiaa. Nyt muut seurakunnat – Töölö, Paavali, Lauttasaari ja Tuomiokirkkoseurakunta – ovat vetäytyneet yhteistyöstä.

– Yhteinen tila ei onnistunut, ja yksin emme pysty tätä kaunista tilaa ylläpitämään. Meidän on löydettävä nuorille muut tilat, sanoo Riikka Reina.

Nuorten Talon peruskorjaus valmistui vuonna 2019. Taloa käyttävät Kallion seurakunnan lapset ja nuoret. Kuva: Elina Kaikkonen

Nuorten Talon peruskorjaus valmistui vuonna 2019. Taloa käyttävät Kallion seurakunnan lapset ja nuoret. Kuva: Elina Kaikkonen

Kaikkiaan seurakunta säästäisi vuodessa noin 500 000 euroa luopumalla Talosta ja Alppilan kirkosta.

– Tarkoitus ei kuitenkaan ole säästää koko summaa. Teemme Kallion kirkossa pientä remonttia muokataksemme tiloja sopiviksi mahdollisimman monelle käyttäjälle. Meillä toimii esimerkiksi paljon kuoroja. Olemme oppineet, että samaa tilaa voi käyttää yksi ryhmä aamupäivällä, toinen iltapäivällä ja vielä kolmas illalla, Reina sanoo.

– Ongelma luopumisissa on se, että molemmat tilat eivät suinkaan ole vähällä käytöllä vaan erittäin suosittuja. Varsinaisesti luopuminen tapahtuu kesällä 2025, joten meillä on puolitoista vuotta aikaa etsiä kaikille sopiva kolo.

Luopumispäätöstä käsitellään Kallion seurakuntaneuvoston kokouksessa 13. helmikuuta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.