Kansanedustaja ja pappi Kimmo Kivelä erosi yhden asian liikkeestä
Uusi vaihtoehto -ryhmään liittynyt Kimmo Kivelä on tuohtunut puoluekaappauksesta ja kertoo edustavansa kristillis-humanistista ihmiskäsitystä.
Vuodesta 2011 perussuomalaisten kansanedustajana toiminut pappi Kimmo Kivelä on yksi 20 kansanedustajasta, jotka tiistaina perustivat oman Uusi vaihtoehto -ryhmän. Heidän lisäkseen ainakin kaksi muuta kansanedustajaa on jättämässä Jussi Halla-ahon ja tämän kannattajien johtaman puolueen.
Kivelän Facebook-sivut olivat usean päivän ajan huomiota herättävän hiljaa, vailla päivityksiä, vaikka viikonloppuna pidettiin perussuomalaisten puoluekokous. Hän pyrki itse puolueen varapuheenjohtajaksi, mutta koki tärkeimmäksi asiakseen Sampo Terhon valinnan puheenjohtajaksi.
Toisin kävi, ja Kivelä päätti hiljaisuuden eilen lakonisella päivityksellä: "Erosin perussuomalaisten ryhmästä. Ei ollut vaihtoehtoja!" Hän jätti eroanomuksensa muiden soinilaisten kanssa ja marssi ulos perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta.
Kimmo Kivelä kuuluu niihin perussuomalaisiin, joiden tausta on Suomen Maaseudun Puolueen toiminnassa. Hän on ollut muun muassa SMP:n valtakunnallisen nuorisojärjestön puheenjohtaja 1980-luvulla. Nyt hän koki, että perussuomalaiset ei ole enää sama puolue, johon hän aikoinaan liittyi.
– Päätökseni taustalla on puoluekokouksen henkilövalinnat ja ennen kaikkea toiminta, joka nämä valinnat mahdollisti. Kyseessä oli puoluekaappaus, kiteyttää Kivelä Kirkko ja kaupungille.
Hän kertoo, ettei usko repivään ja eristäytyvään politiikan tekoon.
Olen sisäistänyt perussuomalaisuuden siten, että se on kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolustamista, kansalliseen yhtenäisyyteen pyrkimistä ja jokaisen ihmisen arvokkuuden kunnioitusta.
– Kansanedustaja Kimmo Kivelä
– Perussuomalaiset on muodostumassa yhden asian liikkeeksi. Sinänsä olen sitä mieltä, että tarvitaan vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa. Maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista tulee puhua avoimesti ja kiihkottomasti ja yhteiskunnan on voitava reagoida niihin.
Kivelä kuitenkin korostaa jokaisen ihmisen ihmisarvoa.
– Edustan kristillis-humanistista ihmiskäsitystä. Olen sisäistänyt smp:läisyyden ja perussuomalaisuuden siten, että se on kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolustamista, kansalliseen yhtenäisyyteen pyrkimistä ja jokaisen ihmisen arvokkuuden kunnioitusta, korostaa Kivelä.
Onko niin, että Halla-ahon johtamasta puolueesta on siivottu pois arvoja, joihin olet sitoutunut?
– Viittaan äskeiseen vastaukseeni.
Kivelä on saanut päätöksestään sekä kiitosta että kritiikkiä. Hänen viimeisin Facebook-päivityksensä keskiviikkoaamuna kertoo paljon puoluekokouksen tapahtumiin liittyneestä ilmapiiristä, asian herättämistä tunteista ja joidenkin kritiikin esittäjien toimintatavoista.
Päivityksen mukaan Halla-aho ei linjapuheessaan kiitellyt Soinia, ja puoluekokouksen käytävillä kuuli puheenvuoroja, joiden mukaan oli aika päästä eroon smp:läisistä. Edustakuntaryhmästä eroamisensa jälkeen Kivelä kertoo päivityksessään saaneensa herjaavia viestejä petturuudesta ja yhden tappouhkauksen. "Viestit eivät ole kieliasultaan mitään helmiä, joten en usko esimerkiksi kansanrunouden arkiston olevan niistä kiinnostunut. Miltei poikkeuksetta niissä esiintyy v-kirjaimella alkava alatyylinen naisen genitaalialueeseen liittyvä sana."
– Palaute on ollut ylivoimaisesti hyväksyvää ja ymmärtävää. Toki herjaaviakin, tyyliin petturi, on myös tullut. Tällaiset yleensä nimimerkin takaa ja kaikille uuden ryhmän jäsenille osoitettuna, Kivelä kommentoi asiaa Kirkko ja kaupungille.
Kivelä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja sivistysvaliokunnan jäsen ja toimii myös Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajana. Hän on kansanedustajan työnsä vuoksi virkavapaalla Järvi-Kuopion seurakunnan kappalaisen virasta. Sitä ennen hän toimi pienen Vehmersalmen seurakunnan kirkkoherrana. Eduskuntavaaleissa 2015 hän sai 5 145 ääntä Savo-Karjalan vaalipiiristä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Suonpää: Halla-ahon kutsuminen Kirkkopäiville on vaarallista vallankäyttöä
Puheenvuorot KolumnistiPiispa Teemu Laajasalo kutsui Kirkkopäiville Jussi Halla-ahon puhumaan sananvapauden rajoista. Halla-ahon selitykset tulevat vetoamaan osaan yleisöstä, sillä myös kirkossa lietsotaan uhkakuvia sananvapauden rajoituksista. Kyse on äärioikeiston ja konservatiivisten kristittyjen yhteisestä uhriutumisesta.