null Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on uskontoihin nihkeästi suhtautuva agnostikko

Jussi Halla-aho ja muut hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat maanantaiaamuna 12.6. keskustelemaan siitä, miten perussuomalaisten puheenjohtajavaihdos vaikuttaa hallitukseen.

Jussi Halla-aho ja muut hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat maanantaiaamuna 12.6. keskustelemaan siitä, miten perussuomalaisten puheenjohtajavaihdos vaikuttaa hallitukseen.

Ajankohtaista

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on uskontoihin nihkeästi suhtautuva agnostikko

Puolueen uusi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on kristitty, joka ei usko evoluutioon ja ajattelee Jerusalemin kuuluvan juutalaisille.

Perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi valittiin lauantaina Jussi Halla-aho. Halla-ahon kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen on herättänyt kauhistelua ympäri poliittista kenttää.

Seurakuntalaisen tuoreessa haastattelussa Halla-aho kertoi olevansa uskonnoton agnostikko. Hän totesi myös, ettei mielellään kutsu itseään ateistiksi, koska sana viittaa hänen mielestään uskonnonvastaiseen vakaumukseen, jonkalaista hänellä ei ole.

Halla-ahon tulilinjalla erityisesti islam

Uuden puheenjohtajan blogiteksteistä on kuitenkin vuosien mittaan käynyt ilmi, että hän suhtautuu nihkeästi moniin uskontoihin.

Ennen kaikkea Halla-ahon uskontokritiikki kohdistuu islamiin, joka on hänen mukaansa "tuhoisa, vaarallinen ja erityisesti primitiivinen uskonto".

Osittain pidän [lestadiolaisista] siksi, että vaikka he ovat huumorintajuttomia änkyröitä ja punaniskoja, heidän uskontonsa ei ole genitaaliuskonto.

– Jussi Halla-aho blogissaan

Halla-aholla on kriittisiä ajatuksia myös juutalaisuudesta, mutta kristinuskoon hän suhtautuu vähemmän kielteisesti: "Islam ja juutalaisuus ovat opillisesti väkivaltaisia, despoottisia ja patriarkaalisia uskontoja. Myös kristinuskon oppi on konservatiivinen, mutta Jeesus ja Uusi Testamentti toivat siihen armon ja suvaitsevaisuuden elementtejä, jotka ovat juutalaisuudelle ja islamille tyystin vieraita", Halla-aho kirjoitti blogissaan 2.2.2006. Teksti on yksi 76 blogikirjoituksesta, joihin Halla-aho kehottaa uusien lukijoiden tutustuvan.

Toisaalta Halla-aho on kirjoittanut esimerkiksi arvostavansa lestadiolaisia, jotka ovat "yhteiskunnan kannalta ’kunnollisia’ ihmisiä, jotka eivät häiritse muita". Sama blogiteksti jatkuu: "Mutta osittain pidän heistä siksi, että vaikka he ovat huumorintajuttomia änkyröitä ja punaniskoja, heidän uskontonsa ei ole genitaaliuskonto. He pukeutuvat kesäisin sortseihin ja hikisiin, naisten tapauksessa avokaulaisiin t-paitoihin kuten kaikki muutkin. Globaalista perspektiivistä katsoen tämä ei ole fundamentalistiuskovaisille tyypillistä."

Halla-aho totesi Ylen haastattelussa, ettei irtisanoudu vanhoista teksteistään. Hän toteaa kuitenkin vaihtaneensa tyylilajiaan, koska hänen poliittinen profiilinsa on noussut.

Halla-aho on tuomittu kirjoituksistaan uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaisissa myös kristillinen siipi

Perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi valittu Laura Huhtasaari on kristitty. Hän on kertonut olevansa kreationisti, joka ei usko, että ihminen on kehittynyt apinasta. "Maapallo on huikea, kaikella on tarkoituksensa luonnossa. Ei näin täydellistä ja järjestelmällistä maailmaa synny ihan vahingossa luonnonoikkuna, kuten esim. ihminen?" Huhtasaari kirjoitti sosiaalisessa mediassa syyskuussa 2015.

Suomen Kuvalehden haastattelussa kesäkuussa Huhtasaari kertoi myös olevansa sionisti, jonka mukaan Jerusalem kuuluu juutalaisille.

Puolueen toiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Teuvo Hakkarainen on erotettu helluntaiseurakunnasta huonon käytöksen takia.

Jussi Halla-ahon kanssa puolueen puheenjohtajuudesta kamppaillut Sampo Terho on kristitty. Hän on kirjoittanut vakaumuksestaan muun muassa Kirkko ja kaupungin kolumneissa vuonna 2016.

Perussuomalaisia johti 20 vuotta Timo Soini, joka on puhunut avoimesti katolisesta uskostaan. Soinin johdolla perussuomalaiset on määritellyt itsensä "kristillissosiaaliseksi puolueeksi".

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa Soini kertoi pelkäävänsä, että kristillisyys on jäämässä puolueessa sivuun. "Minun mielestäni näiden uusien kaverien kannanotot eivät ole aina edes jälkikristillisiä, ne ovat antikristillisiä. Se on semmoinen sokeripala, joka ei minun suussani sula", Soini sanoi. Hän ei suostunut tarkentamaan, keihin viittasi lausunnollaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Halla-ahon kutsuminen Kirkkopäiville on vaarallista vallankäyttöä

Puheenvuorot Kolumnisti

Piispa Teemu Laajasalo kutsui Kirkkopäiville Jussi Halla-ahon puhumaan sananvapauden rajoista. Halla-ahon selitykset tulevat vetoamaan osaan yleisöstä, sillä myös kirkossa lietsotaan uhkakuvia sananvapauden rajoituksista. Kyse on äärioikeiston ja konservatiivisten kristittyjen yhteisestä uhriutumisesta.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.