null Katsooko kukaan nettiin videoituja jumalanpalveluksia? – Pelkästään pääkaupunkiseudun lähetyksiä seurasivat kymmenet tuhannet

Sunnuntain jumalanpalvelusta Malmin kirkolta katsottiin noin 1 700 laitteelta.

Sunnuntain jumalanpalvelusta Malmin kirkolta katsottiin noin 1 700 laitteelta.

Ajankohtaista

Katsooko kukaan nettiin videoituja jumalanpalveluksia? – Pelkästään pääkaupunkiseudun lähetyksiä seurasivat kymmenet tuhannet

Perinteisten jumalanpalvelusten kävijämääriä ja nettilähetysten katsojamääriä on vaikea vertailla.

Luterilaisen kirkon piispat päättivät maanantaina 16.3., että seurakuntalaiset saavat toistaiseksi osallistua jumalanpalveluksiin vain internetin, radion tai television välityksellä.

Paikan päällä kirkossa ovat ainoastaan jumalanpalveluksen toimittajat.

Viime sunnuntaina seurakunnat ympäri Suomea striimasivat jumalanpalveluksensa digitaaliselle kirkkokansalle.

Ainakin pääkaupunkiseudulla kiinnostusta riitti. Valtaosa Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakunnista näytti jumalanpalveluksensa livenä Facebookissa tai YouTubessa.

Jumalanpalvelusten nettikatsojien määrää ei voi verrata suoraan kirkonpenkissä istuvan kansan määrään. Esimerkiksi Espoon seurakuntien lähetyksiä seurattiin Facebookissa keskimäärin reilut kolme minuuttia. Kirkossa tavataan olla pidempään.

– Verkossa jumalanpalvelus kannattaisi tehdä verkkokatsojalle sopivaksi. Sen kannattaisi esimerkiksi olla lyhyempi, toteaa Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano.

Mitä katsojamääristä sitten voi päätellä?

– Tilastoja ei ole helppo tulkinta. Esimerkiksi verkkosivujen upotusten kautta katsotut lähetykset eivät välttämättä näy tilastoissa. Ja toki ruudun äärellä voi olla useampi kuin yksi katsoja, Kartano sanoo.

Kartanon mukaan katsojamääristä voi kuitenkin päätellä suuntaa-antavasti, kuinka paljon nettijumalanpalvelukset herättivät kiinnostusta.

Helsingin seurakuntien lähetyksiä katsottiin yli 12 000 kertaa. Eniten katsojia oli Malmin seurakunnan jumalanpalveluksella, jota katsottiin 1 700 kertaa.

Luvusta puuttuu neljä suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen seurakunta. Esimerkiksi Vuosaaren seurakunta lähetti jumalanpalveluksensa TV7-kanavan kautta.

Vantaan jumalanpalveluksia katsottiin yli 5 000 kertaa. Hakunilan seurakunnan lähetystä katsottiin noin 1 700 kertaa ja Korson seurakunnan lähetystä noin 1 400 kertaa. Muiden vantaalaisseurakuntien lähetyksiä katsottiin joitain satoja kertoja.

Espoon seurakuntien lähetyksiä katsottiin reilut 7 000 kertaa. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalvelusta katsottiin noin 2 700 kertaa, muiden seurakuntien lähetyksiä alle tuhat kertaa.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan lähetystä katseltiin parhaimmillaan 160 laitteelta yhtä aikaa. Tuomiokirkkoseurakunnan sunnuntaimessuissa on käynyt tämän vuoden aikana keskimäärin reilut sata ihmistä.

– Voi todeta, että jumalanpalveluslähetykset ovat joissakin tapauksissa tuoneet katsojia enemmän kuin mitä olisi normaalisti sunnuntaina tullut fyysisesti paikalle, Markus Kartano sanoo.

26.3. kello 20.39 jutun kappalejärjestystä on muutettu selkeämmäksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.