null Koronavuosi vei seurakunnat toden teolla verkkoon – Vantaalla uutta opitaan tekemällä

Varhaiskasvutuksen ohjaaja Helena Fyhr kuvaa, kun lastenohjaaja Ritva-Leena Tuuli tekee lapsille musiikkihetkeä Myyrmäen Virtakirkossa.

Varhaiskasvutuksen ohjaaja Helena Fyhr kuvaa, kun lastenohjaaja Ritva-Leena Tuuli tekee lapsille musiikkihetkeä Myyrmäen Virtakirkossa.

Ajankohtaista

Koronavuosi vei seurakunnat toden teolla verkkoon – Vantaalla uutta opitaan tekemällä

Korona-aikana opittua ei kannata heittää hukkaan, sanoo Vantaan seurakuntien verkkotuottaja Antero Harju.

Vantaankosken seurakunnan lastenohjaaja Ritva-Leena Tuuli ja varhaiskasvatuksen ohjaaja Helena Fyhr asettelevat rekvisiittaa paikalleen. Sitten Tuuli alkaa soittaa ja laulaa ja Fyhr kuvata videota kännykällään. Lopputulos on seuraavana aamuna Youtubessa: uusi lapsille suunnattu musahetki seurakunnan soittolistalla.

– Kun aloitimme videoiden teon viime vuoden keväällä, se oli aluksi minulle vaikeaa. En tykkää olla kuvissa. Sitten ajattelin, että teen tätä lapsille ja heidän perheilleen, jotka eivät pääse muskariin, kuten tavallisesti. Otan videoon aina mukaan jonkun hengellisen laulun ja loppuun siunauksen. Nautin musiikin tekemisestä, Tuuli kertoo.

Kun Vantaankosken seurakunnassa normaalisti on seitsemän muskaria, joissa käy yhteensä 60–70:n perheen jäseniä, nyt syksyn eniten katsojia keränneellä muskarilla oli 349 katselukertaa ja yksittäisiä katsojia noin 120. Vaikka kokemus ei ole sama kuin yhteen kokoontuessa, videoista on tullut hyvää palautetta.

Virheitä ei pidä pelätä

Vantaan seurakuntien verkkotuottajana kahdenkymmenen vuoden ajan toiminut Antero Harju toteaa, että seurakunnissa on koronan aikana otettu isoja harppauksia digiaikaan. Tähän on vaikuttanut sekä pakkotilanne että innostus kokeilla uutta.

– Tekniikka ja osaaminen ovat kehittyneet. On hankittu uusia laitteitakin, kuten 5G-laitteita suoratoistoa varten. Vaikka suurin osa videoista tehdään seurakunnissa kännyköillä, myös videokameroita on hankittu. Koulutustakin on järjestetty, mutta sitä ei ole jääty odottamaan, vaan on lähdetty tekemään, Harju sanoo.

Harjun mukaan tekemällä oppii, varsinkin kun sitä edeltää innostus. Tärkeää on oivaltaa, ettei virheitä pidä pelätä, sillä niistä oppii. Harju kannustaa seurakuntia ottamaan koronan jälkeen vielä lisää uusia askeleita tekniikassa, laitteistossa, osaamisessa ja sisällöissä.

– Nyt on opittu siirtämään tapahtumia verkkoon, mikä on tuonut esimerkiksi jumalanpalveluksiin myös uutta väkeä. Seuraavaksi kannattaa miettiä uusia aidosti verkkolähtöisiä sisältöjä, vaikka on niitä toki nytkin jo tehty, Harju sanoo.

Messuja, hartauksia, musiikkia, raamattuopetusta ja videoita nuorille

Koronavuonna 2020 jumalanpalveluksiin osallistujia oli Vantaalla 113 554, joista verkon kautta osallistuneita oli noin 90 000. Verkko-osallistumiseen on laskettu mukaan suorien lähetysten ja niistä muodostuneiden tallenteiden katsojamäärä vuorokauden ajan ensiesityksestä. Vaikka luku on yli 23 500 henkeä suurempi kuin edellisvuonna, vertailukelpoisuutta alentaa se, että mukana on myös hyvin lyhyitä vierailuja messujen suoratoistoissa.

Hakunilan seurakunnassa on jokaisen viikon aikana sunnuntain messun lisäksi useita erilaisia hartaushetkiä verkossa. Seurakunnan viestintäsuunnittelija Paula Raitis kertoo, että tämä on valittu linja, joka näyttää toimivan aika hyvin.

– Ainoa erikseen verkkoa varten keksitty tapahtuma on Sipoonkorven rukoushetket. Ne ovat tavoittaneet yli 51 000 katsojaa. Myös musiikki kiinnostaa. Eri musavideot tavoittivat 111 000 ihmistä, niistä 40 000 joulukalenterissa, Raitis kertoo.

Hän lisää, että seurakunnalla on SoundCloudissa sarja, jossa seurakuntalainen Kirsi Lipasti lukee Wilfrid Stinissenin Tänään on Jumalan päivä -teosta. Idea on Lipastin oma.

Musiikki on kiinnostanut myös Korsossa. Seurakunnan viestinnästä vastaava pappi Ilkka Luukka kertoo, että Kauneimmat barokkilaulut ja ystävänpäivän Yhteisvastuukonsertti keräsivät selvästi katsojia myös perinteisen kirkkokuplan ulkopuolelta. Tikkurilassa erityinen yleisömagneetti oli uuden kirkon avajaiskonsertti, jossa esiintyi Reino Nordin.

Paikallinen, hauska ja hyvää mieltä tuottava sisältö kiinnostaa. 
– kirkkoherra Laura Maria Latikka

Hämeenkylässä on panostettu raamattuopetukseen verkossa. Lisäksi seurakunnan papilla Miika Koistisella on oma Youtube-kanava Kiviä kengässä, jossa hän pohtii vastauksia kristinuskolle esitettyihin haastaviin kysymyksiin. Nuorisotiimissä on tehty kuukausittaiset aamunavaukset, kevät- ja joulukirkot ja keväällä pääsiäisvaellus kouluja varten videoilla. Seurakunnassa on aloitettu myös oman verkkoviestinnän strategian laadinta.

Rekolan seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka lisää vielä erään oleellisen huomion siitä, mikä ihmisiä seurakunnan videoissa tuntuu kiinnostavan.

– Paikallinen, hauska ja hyvää mieltä tuottava sisältö kiinnostaa, kuten meidän seurakuntamme nuorisotiimin tekemä Suojelusenkeli-video, Latikka sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.