null Vaittinen: Kauppakeskuksen automaatti voisi korvata live-papin

Puheenvuorot

Vaittinen: Kauppakeskuksen automaatti voisi korvata live-papin

Mihin pappeja enää tarvitaan? Kirkolliset toimituksethan voisi hoitaa käteväsi itsepalveluna seuraavaan tapaan.

Korkeita ostoskeskuksia nousee Helsinkiin niin, että kaduntallaajan niska kipeytyy nostokurkia tiiraillessa. Siinä missä kirkot tyhjenevät, ostoskeskukset täyttyvät mielenrauhaa ja ostoparatiisin luomaa onnentunnetta tavoittelevista ihmisistä.

Seurakunnat ovat alkaneetkin suunnata kirkoista marketteihin ja avata kauppakeskusten yhteyteen omia tiloja. Onpa palkattu kauppakeskuspappejakin.

Eräs seurakuntalainen oli kehitellyt pilke silmäkulmassa ideaa ehtoollisautomaatista, joka korvaisi kirkossakäynnin ja ehtoollista jakavan papin. Ostoskeskuksissa olisi laitteita, joista voisi nappia painamalla tilata leivän ja viinin. Asetussanat kuulisi laittamalla luurit päähän. Voi tosin olla, että sakramentin pätevyydestä tulisi vakavaa keskustelua.

Automaatti-ideaa voi kehitellä pidemmällekin:

”Hei, valitse vaihtoehdoista:

1. Synnintunnustus ja -päästö. Armon vakuutuksella tai synninpäästöllä.

2. Kaste. Valitse kastevesi: aitoa Jordanin vettä, keskiuusimaalainen hanavesi tai piispallista vettä suoraan tuomiokapitulin hanasta.

3. Saarna. Vaihtoehtoina ekoteologinen viherpuhe suoraan metsästä, karismaattinen hihhulipuhe 'aammeen'-välihuudoilla, tulikivenkatkuinen herätyspuhe sekä lempeän pappisnuotillinen mutta mitäänsanomaton lähimmäisenrakkauspuhe, josta ei jää sanaakaan mieleen.”

Mahtaisiko automaatti sittenkään toimia kovin hyvin esimerkiksi kriisitilanteeseen joutuneen ihmisen sielunhoitajana?

Miksipä automaatista ei voisi tilata itselleen myös koko messua? Ostoskeskuksethan ovat kätevästi auki myös sunnuntaisin. Luurit päähän, istumaan pimeään koppiin ja valitsemaan: voimallinen paatosmessu, metallimessu 5D-lieskaelämyksillä tai pikamessu kiireisille, jossa ehtoollisen saa napattua mukaan pakattuna. Mihin meitä pappeja enää tarvitaan?

Mahtaisiko automaatti sittenkään toimia kovin hyvin esimerkiksi kriisitilanteeseen joutuneen ihmisen sielunhoitajana?
”Kerro asiasi mikrofoniin mahdollisimman lyhyesti ja valitse vastausvaihtoehdoista.

1. 'Voimia ja siunausta'

2. 'Kaikki, mikä ei tapa, vahvistaa'

3. Valinnainen virren säe tai Raamatun jae.”

Robottikäsivarsi olisi melkoisen kalsea koskettamaan kastettavan vauvan tai aikuisen päätä, asettelemaan lohtuhuivia surevan lesken olkapäille tai siunaamaan lapsia koulutielle. Koneääni ei ehkä rauhoittaisi ahdistunutta eikä automaatin kohtaaminen varmaankaan toisi konkreettista apua yksinäiselle. Sairaalakäynteihinkin robottipappi voisi olla vähän kolkko verrattuna live-pappiin. Tuskinpa nuorisokaan diggailisi lopulta robotin pitämää rippikoulua.

Ehkä meille papeille on vielä kuitenkin käyttöä. Sekä kirkoissa että niiden ulkopuolella.

”Rippitec-automaatin ollessa suljettu kääntykää synti-, kuolema-, ahdistus- ja muissa kysymyksissä kauppakeskuksessa tai viereisessä kirkkorakennuksessa olevien pantapaitaisten henkilöiden puoleen.”


Kirjoittaja on yhteisöllisyydestä haaveileva pappi, joka tykkää leikkiä sanoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.