null Keittiömystikko: Häät ja eroaminen ovat yhtä hyviä syitä rakastaa

Keittiömystikko: Häät ja eroaminen ovat yhtä hyviä syitä rakastaa

Jokainen ihmissuhde ja elämäntilanne on mahdollisuus rakastaa itseä, toista ja elämää syvemmin.

Viikonlopun sää oli Helsingissä viimainen. Vastaani tuli tuulisella paikalla tuntematon, tuore aviopari, missionaan hääkuvat. Kuvaaja ohjeisti asentoja ja ilmeitä ja pari teki parhaansa asettuakseen niihin. Lämmikkeestään riisuttu sylikoirakin pääsi kuviin. Show time!

Samaan aikaan Wanhassa Satamassa vietettiin häämessuja. Vaalittiin kai unelmia ainutkertaisesta juhlapäivästä, pöytäliinoista, serveteistä, tervetuliaismaljoista ja asuista. Ja miksipä ei. Materiaaliset yksityiskohdat kiinnittävät huomion ja kiinnostavat, mutta entä ydinjuttu, rakastaminen?

Kouluissa opetetaan suomen kieltä, vieraita kieliä, matematiikkaa, luku-, taito- ja taideaineita, mutta kuka kertoisi uusille ihmisille rakkauden kielestä, sen taiteesta ja tieteestä? Kuka osoittaisi rakkauden jäljille? Elämä opettaa, tottakai, mutta voiko rakkauteen valmistautua? Rakastamisen ja rakastetuksi tulemisen taidolla on mittaamattomat vaikutukset ihmisen elämänpolkuun, mielenterveyteen ja jälkeläisiin.

Parisuhde on päättymässä, ja he tahtovat siunata yhteisen matkan ja molempien tulevaisuuden kahdenkeskisellä seremonialla.

Jos kertoisin nyt rakkausasioista 14-vuotiaalle itselleni, kertoisin vetovoimasta, vastakohdista ja kaipauksesta. Jätetyksi tulemisesta ja jättämisestä, tarvitsevuudesta, ja myös rakkaudesta ilman ehtoja. Kertoisin pyykeistä, tiskipöydistä, lasten nukuttamisesta ja kosketuksen merkityksestä. Napanuorista, jotka eivät katkea, ja yhteydestä, joka avaa elämälle.

Muistuttaisin: riippumatta rakkauselämäsi olosuhteista, sinulla on ikioma rakkaustarina elämän kanssa, ja elämänmittainen suhde itsesi kanssa. Kun olet kotona itsessäsi, olet turvassa elämässä. Niin turvassa kuin elämässä ylipäätään voi olla. Sydämen syvyyteen voit palata haavoittuneenakin.

Hääkuvaa ottaneen nuorenparin jälkeen vastaani tuli toinen tuntematon pariskunta, sydämellisiä kolmekymppisiä joogamattoineen. Kuulin heidän kertovan: parisuhde on päättymässä, ja he tahtovat siunata yhteisen matkan ja molempien tulevaisuuden kahdenkeskisellä seremonialla. Minua, ohikulkijaakin, tuon kuuleminen kirpaisi. Totuudellisuus. Elämä. Rakkaus.

Häät ja eroaminen ovat yhtä hyviä syitä rakastaa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi