Tyttö ja varis -näytelmässä siivousfirman työnjohtaja Ipe (Timo Luotonen) avautuu elämästään työkokeilussa olevalle Säteelle (Nina Tikka).
Kiitosta saanut Tyttö ja varis -näytelmä käsittelee vanhemman ja lapsen haavoittuvaa suhdetta
Tikkurilan Teatterissa vielä helmikuussa nähtävä näytelmä sisältää yksinäisyyden, äitiyden ja lapsena olemisen teemoja.
Ohjaaja Carita Välitalo kiinnostui Sirkku Peltolan kirjoittamasta uutuudesta, Tytöstä ja variksesta, koska hän on aina pitänyt Peltolan näytelmistä.
– Tyttö ja varis kuvaa sitä, millaisia häpeän- ja syyllisyydentunteita eri elämäntilanteet aiheuttavat. Toisaalta rakkautta esimerkiksi omaan lapseen tai äitiin ei niin vain voi lopettaa. Ihmisillä on aina myös mahdollisuus muutokseen, kuten yleensäkin Peltolan näytelmissä, Välitalo kertoo.
Vaikka näytelmässä käsitellään ikuisia perhe-elämään liittyviä kysymyksiä, sisältyy teokseen myös ajankohtaista puhetta syrjäytymisestä, pakolaisuudesta ja työttömyydestä. Se sai toissa vuonna kantaesityksensä Tampereen teatterissa ja nähdään nyt ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla.
Näytelmässä myös huumoria
Uuden näytelmän rakentamista aloittaessaan Carita Välitalolla on aina keskeisenä ihminen.
– Mietin ensimmäiseksi, mitä ihmiselle ja ihmisten välillä tapahtuu näyttämöllä erilaisissa tilanteissa.
Tyttö ja varis -näytelmän näyttelijät Välitalo valitsi tarkkaan. Rooleissa ovat pitkän linjan harrastajanäyttelijät Nina Tikka, Marja Ristola ja Timo Luotonen sekä yksi nuorempi harrastaja, oman teatterikoulun kasvatti Markus Ukkola. Näytelmän lavastuksen ja valot on suunnitellut Pikku-Markku Tuominen, musiikin ja äänimaailman Ilja Zaytsev sekä puvut Aila Pelkonen.
Syksyllä ensi-iltansa saaneen näytelmän esittämistä päätettiin jatkaa tämän vuoden puolella, koska se sai yleisöltä niin paljon kiitosta.
– Esitys ei ole niin synkkä kuin aihepiiristä voisi päätellä vaan siihen sisältyy omanlaistaan huumoria. Yhtenä vastapainona tummille sävyille on valkoinen lavastus.
Välitalon ohjaama esitys voitti viime viikonloppuna Mikkelissä Työväen Näyttämöpäivien yleisöäänestyksen.
Teatteri- ja sirkustaiteen opetusta
Tikkurilan Teatteri on vuonna 1961 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri, joka pyörittää myös 7–20-vuotiaille suunnattua Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulua. Teatteritaiteen opetus aloitettiin vuonna 1994 ja sirkustaiteen opetus neljä vuotta myöhemmin. Carita Välitalo on toiminut koulun rehtorina vuodesta 2005 lähtien.
– Noudatamme taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista opetussuunnitelmaa, joka jakautuu perusopintoihin ja syventäviin opintoihin. Opiskelu kestää kaikkiaan 10–12 vuotta. Sen jälkeen voi vielä jatkaa harrastusta teatterin puolella, Välitalo kertoo.
Esitys ei ole niin synkkä kuin aihepiiristä voisi päätellä vaan siihen sisältyy omanlaistaan huumoria.
Kaikista koulun oppilaista ei tule näyttelijöitä tai ohjaajia, mutta siellä oppii muun muassa vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja, ilmaisua ja empatiakykyä, joista on monella tavalla hyötyä elämän varrella.
– Tämänkaltainen aito kohtaaminen on tärkeää lapsen ja nuoren kehityksen kannalta. Täällä saa myös uusia kavereita ja esiintymiskokemusta. Lisäksi moni on kertonut pitävänsä koulun toiminnasta sen vuoksi, että täällä saa olla oma itsensä.
– Teatterin ja sirkuksen tekeminen on myös leikkiä. Nykyään lapset lopettavat melko aikaisin leikkimisen, ja täällä teinikin voi vielä leikkiä.
Lapset nykyään vilkkaampia
Koulun opettajat ovat panneet merkille, että älykännykkäsukupolven lapset poikkeavat jonkin verran aiempien sukupolvien lapsista.
– He ovat ehkä aiempaa rohkeampia ja vilkkaampia, mutta heidän keskittymiskykynsä saattaa olla huonompi. On kuitenkin vaikea sanoa tarkalleen, mistä se johtuu, Carita Välitalo sanoo.
Keväällä lapset ja nuoret voivat esitellä julkisesti taitojaan, sillä Tikkurilan Teatterissa nähdään opiskelijoiden päättötyönä klassikkosatu Peter Pan. Tiedossa on myös koulun perinteinen kevätfestivaali.
Koulussa on nyt melkein 400 oppilasta, joista isompi osa on teatteriopetuksessa. Opintojen lopuksi oppilaat saavat päättötodistuksen, josta voi olla hyötyä opiskelupaikkaa tai kesätyöpaikkaa hakiessa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Näyttelijä Elena Leeve kaipaa hektisen työn vastapainoksi yksinoloa – se on ylellisyyttä ruuhkavuosia elävälle
Hyvä elämäSuosittu näyttelijä ja kahden alle kouluikäisen lapsen äiti Elena Leeve nähdään pahasti lukossa olevan Annan roolissa Kansallisteatterin uutuusnäytelmässä.
