Joni Hava ei pidä kilpakävelyä yksinäisempänä lajina kuin muita, mutta kestävyyslajina se on raaka.
Kilpakävelijä Joni Havan vahvuuksia ovat päättäväisyys ja valmius kärsimykseen – ”Flow-tilassa kipukin tuntuu helpolta”
Kilpakävelijän pitää tulla toimeen itsensä kanssa, sanoo Joni Hava, joka tavoittelee elokuussa voittoa Kalevan kisoissa.
1. Olet voittanut SM-mitaleita ja edustanut Suomea kävelyssä. Kuinka sinusta tuli kilpakävelijä?
– Harrastin lapsena yleisurheilun muita lajeja, ja hyvä ystävä houkutteli mukaansa kävelemään. Myös entisen seuran kävelyvalmentajalta saadut kehut kävelytekniikastani vaikuttivat. Nyt tavoitteeni ovat korkealla ja haluan mennä niitä kohti enemmän ja enemmän. Suomen edustaminen olympialaisissa on ollut haaveeni pikkupojasta lähtien. On aina hienoa päästä edustamaan Suomea.
– Omia vahvuuksiani kävelijänä ovat tietynlainen ”reikäpäisyys” ja päättäväisyys. Tykkään harjoittelusta ja työnteosta. Kävelijän pitää tulla toimeen itsensä kanssa. Pitää olla valmis tekemään töitä ja ”kärsimään”.
2. Onko kilpakävely niin raakaa ja yksinäistä touhua kuin miltä se joskus näyttää?
– Ehkä perustyön tekeminen on jonkin verran yksinäistä, mutta en pidä kävelyä yksinäisempänä lajina kuin muitakaan. Muissakin lajeissa pitää pystyä toimimaan ja harjoittelemaan yksin. Kestävyyslajina kävely on toki raaka.
– Kestollisesti suoritukset ovat pitkiä. Jos kisa menee huonosti, kävellessä voi ajatella vaikka sitä, mitä illalla söisi. Jos kisa on menossa hyvin, keskityn suoritukseen. Harvemmin tulee ajateltua mitään muuta. Treenatessa tulee enemmän ajateltua muutakin, ehtii käydä läpi päivän tapahtumia.
– Kävelijän flow-tila on fiilis, että pystyy mihin vain. Silloin kävely tuntuu samaan aikaan tosi pahalta ja on tosi helppoa. Siinä on tavallaan kipua ja pahaa oloa, mutta sitä sietää tosi hyvin.
3. Edustat Espoon Tapioita ja harjoittelet Leppävaaran stadionilla. Onko sinulla Kalevan kisoissa kotikenttäetu?
– Kyllä on, ehdottomasti! Kalevan kisojen kävely on muuttunut niin, että aiemman 20 kilometrin katukävelyn sijaan kävellään kymmenen kilometriä radalla stadionilla. Kävelyssä ei ole niin suurta merkitystä sillä, millainen rata on, eikä radan tuntemisesta ole sinänsä suurta etua. Mutta kun kävelemme yleisön edessä, kotiyleisö voi olla etu. Tavoitteenani on voittaa kirkkain mitali, mutta mukana on kovia kavereita.
Kotona Joni Hava pyrkii unohtamaan urheilemisen ja suorittamisen.
4. Espoon seurakunnat ovat mukana Kalevan kisoissa ”suoritusvapaalla alueella”. Mikä on Joni Havan suoritusvapaa alue?
– Pyrin kotona siihen, että pääsisin irti myös urheilusta. Kun on harjoituksissa ja lähtee sinne, tulee mietittyä tosi paljon suorittamista. Koti on kiva paikka mennä, ja siellä pyrin unohtamaan urheilemisen aina välillä. Se ei ole helppoa, kun elämä pyörii koko ajan enemmän tai vähemmän urheilun ympärillä. Mutta pyrin siihen, että tekisin myös muuta, näkisin ihmisiä ja sitä kautta pääsisin irti suorittamisesta.
5. Mikä on sinulle pyhää?
– Läheiset ihmiset. Arvostan heitä tosi paljon. He ovat minulle tärkeitä ja henkireikiä elämässä. Pyrin kohtelemaan heitä hyvin ja viettämään aikaa heidän kanssaan.
Kalevan kisat eli yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut järjestetään Leppävaaran stadionilla 1.–3.8.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Tunnista oman flow’si lähde, niin löydät polun onnelliseen elämään, opastaa luovuuden ja oppimisen professori Kari Uusikylä
Hyvä elämäProfessori Kari Uusikylän mukaan opiskelija tarvitsee sisäistä turvaa, henkilökohtaisen motivaation opiskella tiettyä alaa sekä kokemuksen tilasta, jota kutsutaan flow’ksi.