Kirkko ja kaupungin päätoimittajaksi valittiin Pauli Juusela – ”Journalisteina emme pyri määrittelemään lukijan puolesta, miten asioista kuuluisi ajatella”
Viidellä eri vuosikymmenellä toimittajan työtä tehnyt Juusela arvioi, että kirkon kohtalonkysymyksenä on ihmisten Jumala-uskon hiipuminen.
Kirkko ja kaupunki -median päätoimittajaksi on valittu yhteiskuntatieteiden maisteri Pauli Juusela. Aiemmin vuodesta 2017 lähtien Juusela toimi Kirkko ja kaupungin uutispäällikkönä ja tämän vuoden alusta vt. päätoimittajana.
Juusela uskoo, että nykyisenlaisella Kirkko ja kaupungilla on tärkeä tehtävä juuri journalistisena mediana eikä esimerkiksi markkinointiviestintään perustuvana seurakuntien asiakaslehtenä.
– Seurakunnat, jotka meitä julkaisevat, ovat itse ajatelleet, että yksi tapa olla tekemisissä seurakuntalaisten ja kaikkien levikkialueemme ihmisten kanssa on journalismi, Juusela sanoo.
– Journalisteina emme pyri määrittelemään lukijan puolesta, miten asioista kuuluisi ajatella, vaan pyrimme antamaan aineksia siihen, että hän itse voi muodostaa oman käsityksensä asioista.
Työpaikkahaastattelussa Juuselalta kysyttiin, olisiko hän hakenut tehtävää, mikäli rahoittaja olisi halunnut kehittää lehteä markkinointiviestinnän ihanteita kohti.
– Vastasin, että en. Ja jos tätä mediaa alettaisiin kehittää markkinointiviestinnäksi, jouduttaisiin etsimään uusi päätoimittaja.
Kirkkoa ja journalismia yhdistää totuuden etsiminen
Juusela aloitti toimittajanuransa 25-vuotiaana Savon Sanomissa vuonna 1989. Muutaman vuoden kuluttua hän siirtyi Kuopion seurakuntien Kirkko ja koti -lehden päätoimittajaksi. Väliin mahtui myös lyhyitä pätkiä freelancerina ja tiedottajana. Ennen Kirkko ja kaupunkia Juusela ehti luotsata Vantaan seurakuntien julkaisemaa Vantaan Lauria lähes 17 vuotta.
– Tällä hetkellä kirkon kohtalonkysymys on, vastaako sen ydinsanoma niihin kysymyksiin, joita tämän ajan ihmiset elämässään kysyvät, hän arvioi.
– Itse ajattelen niin, että kaikkina aikoina ihminen etsii jotakin, mikä tyydyttää sielua. Kristinuskossa uskotaan, että ainoa, joka tuohon kaikkein syvimpään kaipuuseen voi vastata, on Jumala. Mutta jos ihmiset eivät enää usko Jumalaan, kirkon on etsittävä uusia tapoja asettua kuulolle ja keskustelemaan.
Kaikki mediat toimivat jostakin arvopohjasta käsin, ja niinpä kaupallinen media toimii kaupallisuuden ehdoilla.
Tässäkin suhteessa Juusela luottaa asiakaslähtöistä markkinointiviestintää enemmän journalismin voimaan.
– Journalismin ytimessä on aina totuuden etsiminen, ja kirkko itse on totuusyhteisö. Hyvä journalismi on aina luotettavaa ja kiinnostavaa.
– Kaikki mediat toimivat jostakin arvopohjasta käsin, ja niinpä kaupallinen media toimii kaupallisuuden ehdoilla. Kirkko ja kaupungin lukemistutkimuksista käy toistuvasti ilmi, että lukijoiden mielestä lehti on luotettava, Juusela sanoo.
Kirkon jäsenkato kuitenkin merkitsee budjettileikkauksia, ja siksi myös Kirkko ja kaupungin horisontissa siintää säästöpaineiden tummentamia pilviä. Juuselan mielestä kirkon pahimmat uhkat nousevat sen itsensä sisältä.
– Välillä kirkon sisäiset ristiriidat ovat kasvaneet niin suuriksi, että se voi myös jakautua. Toistaiseksi kirkko onneksi on pysynyt koossa moniäänisenä sateenvarjoyhteisönä.
Pitkät patikoinnit pitävät mielen virkeänä
Korona-aikana Pauli Juusela alkoi vaimonsa Liisa Juuselan kanssa koluta pääkaupunkiseudun ja lähiympäristön vaellusreittejä ja muita luontokohteita. Ulkoilu auttaa irrottautumaan päivänpolttavan uutisvirran seuraamisesta.
– Vapaa-ajalla vaimo kyllä huomauttelee, että eikö jo olisi aika sulkea Twitter.
Kollegoiden kesken Juusela tunnetaan poikkeuksellisen laajasta lukeneisuudestaan, ja erityisesti häntä on kiinnostaa historia.
– Jonkin verran katsomme myös televisiosta dekkarisarjoja. Siinäkin nollautuu hyvin, mutta samalla saa käyttää älynystyröitä, keksiikö itse rikollisen ennen kuin sarjan käsikirjoitus paljastaa syyllisen, Juusela sanoo.
Erityisesti Oxfordiin sijoittuva Nuori Morse sekä Syyttäjä Imma Tataranni ovat Juuselan mielestä hyviä.
– Tässä jälkimmäisessä on vielä annos italialaista temperamenttia, mikä antaa oman säväyksensä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Aidsia ei voi pitää Jumalan rangaistuksena” – Kirkko ja kaupunki on aina tarttunut kiistanalaisiin aiheisiin
Hyvä elämäMakupalat menneistä lehdistä näyttävät, mikä puhutti 1980-luvulta 2000-luvun alkuvuosiin: uskovaiset ketkut, sunnuntaikauppa, New Age – ja tietysti homoseksuaalisuus.