null Kirkon Ulkomaanapu myöntää 220 000 euroa Itä-Jerusalemin ja Länsirannan perheiden auttamiseksi

Lapsi juoksee Israelin armeijan hyökkäyksessä vaurioituneen rakennuksen pirstaleiden läpi. Israelin armeija on Gazan sodan aikana tehnyt useita ratsioita Länsirannalla sijaitsevaan Jeninin kaupunkiin etsiessään terroristeiksi epäiltyjä.

Lapsi juoksee Israelin armeijan hyökkäyksessä vaurioituneen rakennuksen pirstaleiden läpi. Israelin armeija on Gazan sodan aikana tehnyt useita ratsioita Länsirannalla sijaitsevaan Jeninin kaupunkiin etsiessään terroristeiksi epäiltyjä.

Ajankohtaista

Kirkon Ulkomaanapu myöntää 220 000 euroa Itä-Jerusalemin ja Länsirannan perheiden auttamiseksi

Sota Gazassa on heikentänyt humanitaarista tilannetta myös muilla palestiinalaisalueilla.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) myöntää katastrofirahastostaan 220 000 euroa sodasta kärsivien perheiden auttamiseen Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla. Työ keskittyy psykososiaaliseen tukeen, lasten suojeluun humanitaarisessa kriisissä sekä opettajien etäopetustaitoihin. Lisäksi KUA pyrkii tukemaan niitä perheitä, jotka ovat menettäneet toimeentulonsa kriisin vuoksi. 

– Gazan ohella myös perheet Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla kärsivät voimakkaasta humanitaarisesta kriisistä. Alueen väkivaltaisuuksien myötä lapset ovat traumatisoituneita ja pelokkaita. Henkinen kuorma on iso, Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Sabina Bergholm painottaa.

Humanitaarinen tilanne palestiinalaisalueilla on heikentynyt voimakkaasti 7. lokakuuta alkaen, jolloin terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin, tappoi noin 1 200 ihmistä ja otti 240 panttivankia. Sittemmin Israel on hyökännyt Gazaan sekä ilma- että maateitse. Gazassa arvioidaan jopa 15 000 ihmisen menehtyneen.

Länsirannan alueen lasten koulutie on turvaton

Vaikea tilanne Gazan kaistaleella vaikuttaa perheiden elämään myös Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Palestiinalaisten pakkosiirrot, heihin kohdistuva väkivalta ja kotien tuhoaminen ovat lisääntyneet merkittävästi. Palestiinalaisalueiden rajat ovat suljettuja, minkä myötä moni perhe on menettänyt toimeentulonsa, eivätkä tavarat liiku rajojen yli entiseen tapaan. 

Kirkon Ulkomaanapu on toiminut Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa jo vuosia laadukkaan ja yhdenvertaisen koulutukseen parissa. Sota on heikentänyt lasten mahdollisuuksia käydä koulua ja elää turvallista arkea.

– Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla kriisi on johtanut siihen, etteivät lapset pääse kouluihin tai heidän koulutiensä on turvaton. Alueen koulut ovat siirtyneet joko kokonaan tai suurimmaksi osaksi etäopetukseen. Lasten mahdollisuudet oppia ovat heikentyneet. Sen vuoksi opettajia pitää tukea etäopetuksen järjestämisessä, Sabina Bergholm painottaa.

Kirkon Ulkomaanavun ja sen paikallisten kumppanijärjestöjen tavoitteena on tukea lasten psykososiaalista hyvinvointia kriisin keskellä. Kriiseissä koulu on luonteva paikka koota yhteisö yhteen ja käsitellä traumoja.

Länsirannan ja Itä-Jerusalemin opettajat saavat tukea paitsi etäopetuksen järjestämiseen myös siihen, miten he voivat opettaa ja kohdata traumatisoituneita lapsia uudessa tilanteessa. 

Koulutukset järjestetään yhteistyössä paikallisten ammattilaisten ja suomalaisten Opettajat ilman rajoja -verkoston vapaaehtoisten kanssa.

Ulkomaanapu avasi hätäapukeräyksen

Kirkon Ulkomaanapu lähetti lokakuun lopussa humanitaarisen avun asiantuntijan Lähi-itään keräämään tietoa siitä, miten se voisi parhaiten auttaa hädänalaisia ihmisiä. Kirkon Ulkomaanapu ei toistaiseksi toimi Gazassa.

– Gazan tilanteesta on ollut erittäin vaikeaa saada tietoa, ja vain muutamat järjestöt ovat voineet toimittaa apua Gazaan. Kirkon Ulkomaanavun tavoitteena on myös tulevaisuudessa tehostaa avustustyötämme turvallisesti siten, että voimme varmistaa avun tavoittavan kaikista heikoimmassa asemassa olevat ihmiset, Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Marja Jörgensen sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu on avannut hätäapukeräyksen, jonka avulla helpotetaan lasten koulunkäynnin jatkumista Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Keräyksestä ja siitä, miten siihen voi osallistua kerrotaan järjestön verkkosivuilla.

Myös Suomen Lähetysseura auttaa Itä-Jerusalemin ja Länsirannan palestiinalaisia.

Väkivalta lisääntyi rajusti Länsirannalla

Gazassa on tällä hetkellä tulitauko, jonka aikana terroristijärjestö Hamas on vapauttanut kymmeniä panttivankeja ja Israel puolestaan 159 vangitsemaansa palestiinalaista. Tulitauko jatkunee ainakin sunnuntaihin asti.

Tilanne Länsirannan alueella on samaan aikaan jännittynyt. Qatarilaisen uutistoimisto Al-Jazeeran mukaan Israel on Gazan tulitauon aikana pidättänyt Länsirannalla 133 palestiinalaista.

Relief Web -sivuston mukaan Israelin armeija ja  siirtokuntalaiset ovat surmanneet 216 Länsirannan palestiinalaista Gazan sodan aikana. Uutinen on päivätty 24.11., joten sen jälkeen kuolleita on tullut lisää. Joukossa on myös lapsia.

Times of Israel -verkkolehden mukaan Israelin armeija kertoo pidättäneensä alueella noin 2000 palestiinalaista, joista yli puolella on ollut yhteyksiä Hamasiin. Armeijan mukaan enemmistö sen surmaamista palestiinalaisista on ollut aseistautuneita. Se kuitenkin kertoo tutkivansa kolmea tapausta, joissa uhreina on ollut sivullisia ja muutamia tapauksia, joissa tekijöinä ovat olleet siirtokuntalaiset.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.