null Suomen Lähetysseura auttaa Hamasin ja Israelin sodasta kärsiviä siviilejä 150 000 eurolla

Israelin ilmaiskun aiheuttama savupilvi nousee Gazan ylle. Terroristijärjestö Hamasin 7. lokakuuta aloittamassa sodassa on kuollut ja loukkaantunut tuhansia ihmisiä, suurin osa siviilejä. Kuva: Jack Guez/AFP/Lehtikuva

Israelin ilmaiskun aiheuttama savupilvi nousee Gazan ylle. Terroristijärjestö Hamasin 7. lokakuuta aloittamassa sodassa on kuollut ja loukkaantunut tuhansia ihmisiä, suurin osa siviilejä. Kuva: Jack Guez/AFP/Lehtikuva

Ajankohtaista

Suomen Lähetysseura auttaa Hamasin ja Israelin sodasta kärsiviä siviilejä 150 000 eurolla

Hamasin terrori-isku ja Israelin sen vuoksi tekemä vastahyökkäys ovat johtaneet siihen, että Gazassa on käsillä valtava humanitaarinen kriisi.

Hamasin veriset terrori-iskut ja massiivinen rakettituli israelilaisia siviilejä vastaan käynnistivät sodan Gazassa. Israel on vastannut iskuihin rajuilla pommituksilla, saarron kiristämisellä ja kehottamalla siviilejä jättämään alueen eteläosan ennen todennäköisesti odotettavissa olevaa maahyökkäystä. Sitä varten Israel on mobilisoinut reservinsä.

Israelilaisia on kuollut tähän mennessä ainakin 1400, suurimmaksi osaksi siviilejä. Haavoittuneita on noin 3 000. Lisäksi terroristijärjestö Hamasilla on hallussaan 199 israelilaista panttivankia.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Gazassa on kuollut 2 800 ja loukkaantunut 11 000 ihmistä Israelin aloitettua ilmaiskut kaistaleelle. Noin puolet kuolleista ja haavoittuneista on naisia ja lapsia.

Hamasin terrori ja Israelin hyökkäys ovat johtaneet siihen, että Gazassa on käsillä valtava humanitaarinen kriisi. Myös Länsirannalla on pulaa peruselintarvikkeista ja lääkkeistä.

Augusta Victoria -sairaalan potilaita arkistokuvassa vuodelta 2020. Sairaalan vakavasti sairaat tulevat Länsirannan ja Gazan alueilta. Kuva: Albin Hillert/Luterilainen maailmanliitto

Augusta Victoria -sairaalan potilaita arkistokuvassa vuodelta 2020. Sairaalan vakavasti sairaat tulevat Länsirannan ja Gazan alueilta. Kuva: Albin Hillert/Luterilainen maailmanliitto

Sairaalan toiminta on vaikeutunut sodan vuoksi

Suomen Lähetysseura on myöntänyt katastrofirahastostaan 75 000 euroa tukeakseen Itä-Jerusalemissa sijaitsevan Augusta Victoria -sairaalan toimintaa. Luterilaisen maailmanliiton omistama sairaala on erikoistunut muun muassa syöpä- ja munuaistautipotilaiden hoitoon.

– Sairaalan vakavasti sairaat potilaat tulevat Länsirannalta ja Gazasta. Kiihtynyt konfliktitilanne on tehnyt potilaiden ja henkilökunnan liikkumisesta erittäin haastavaa ja vaarallista, osin mahdotonta. Potilaita ja heidän perheenjäseniään on taisteluiden alettua jäänyt sairaalaan jumiin, kertoo Lähetysseuran humanitaarisen avun asiantuntija Eija Alajarva järjestön tiedotteessa.

Hänen mukaansa myös osa henkilökunnasta on joutunut majoittumaan sairaalaan hoitotyön turvaamiseksi, sillä he eivät pysty kulkemaan kodin ja sairaalan välillä tiukentuneiden liikkumisrajoitusten vuoksi.

Lähetysseuran tuella majoitetaan sairaalan potilaita ja heidän perheenjäseniään, tuetaan potilaiden ja henkilökunnan ruokahuoltoa ja jaetaan esimerkiksi hygienia- ja kuukautistarvikkeita. Sairaala vahvistaa tuella myös lääkevarastojaan ja varautuu hoitamaan taisteluissa haavoittuneita ihmisiä.

Tämän lisäksi Lähetysseura tukee 75 000 eurolla kirkkojen yhteistyöverkosto ACT-allianssin toimijoita, jotta nämä voivat vastata siviilien kasvavaan hätään Länsirannalla ja Gazassa. Tuki suunnataan muun muassa ruokaan, puhtaaseen veteen, lääkkeisiin, terveyspalveluihin ja psykososiaaliseen tukeen.

– Tuki suunnataan Lähetysseuran pitkäaikaisille ja luotettaville yhteistyökumppaneille, Luterilaiselle maailmanliitolle, Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaiselle kirkolle ja Lähi-idän kirkkojen neuvostolle, Alajarva kertoo.

Augusta Victoria -sairaala on Luterilaisen maailmanliiton omistama ja sijaitsee Itä-Jerusalemissa. Kuva: Luterilainen maailmanliitto

Augusta Victoria -sairaala on Luterilaisen maailmanliiton omistama ja sijaitsee Itä-Jerusalemissa. Kuva: Luterilainen maailmanliitto

Rauhankasvatustyö pitää aloittaa lapsista ja nuorista

Lähetysseura on tehnyt työtä Israelissa ja palestiinalaisalueella jo 99 vuotta. Lähetysseura tukee esimerkiksi lasten ja nuorten rauhankasvatusta ja johtajuuskoulutusta sekä paikallisen luterilaisen kirkon diakoniatyötä.

Väkivaltaisuuksien alkaessa Lähetysseuralla oli Jerusalemissa paikalla yksi suomalainen työntekijä, rauhankasvatuksen asiantuntija Risto Heikkinen. Hän asuu kaupungissa vaimonsa ja 4-vuotiaan lapsensa kanssa.

Koko Heikkisten perhe evakuoitiin torstain ja perjantain välisenä aikana lauttayhteyden kautta Kyprokselle. Kirkko ja kaupunki tavoitti Heikkisen Kyproksesta, jossa hän odottaa lentoa Suomeen.

– Meille tuli käsky evakuoitua ja palaamme tänään Suomeen ainakin hetkeksi. Me suomalaiset olemme etuoikeutettuja päästessämme pois väkivaltaisuuksien tieltä. Paikallisilla ei ole sitä mahdollisuutta – ja hätä on suuri, Heikkinen sanoo.

Olet rauhankasvatuksen asiantuntija. Millä mielellä seuraat tilannetta eli Hamasin siviileihin kohdistamia terroritekoja ja Israelin vastaiskua, jossa myös siviilit kärsivät?

– Se on aika lohdutonta ja hyvin järkyttävää seurattavaa. Vaikka Jerusalemissa on tällä hetkellä suhteellisen rauhallista, ihmisillä on jatkuva huoli omasta ja läheisten turvallisuudesta. Paikalliset työntekijämme elävät epävarmuudessa.

Jos en näkisi toivoa, en voisi tehdä tätä työtä.

Olet rauhankasvattaja. Näetkö, että työlläsi on toivoa? Onko rauhalla Israelissa ja palestiinalaisalueilla edes joskus mahdollisuutta?

– Se on hyvä kysymys. Jos en näkisi toivoa, en voisi tehdä tätä työtä. Pyrimme työskentelemään nykyhetkeä ja tulevaisuutta varten ja huomaan, että tälle työlle on alueelle paljon kysyntää ja tarvetta, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan suurin osa niin israelilaisista kuin palestiinalaisista ei halua konfliktin ja sotien jatkuvan. Ihmiset haluavat elää rauhassa.

Rossing Centerin Educating for Change -kurssilaisia Jerusalemin heprealaisen yliopiston opettajankoulutuksessa. Rossing Center on israelilainen rauhankasvatuskeskus, jonka työtä Suomen Lähetysseura tukee.

Rossing Centerin Educating for Change -kurssilaisia Jerusalemin heprealaisen yliopiston opettajankoulutuksessa. Rossing Center on israelilainen rauhankasvatuskeskus, jonka työtä Suomen Lähetysseura tukee.

Lähetysseura tukee ruohonjuuritason rauhankasvatustyötä tekeviä kumppanijärjestöjään. Niillä on paikallistuntemusta, jota alueella tarvitaan. Kumppaneita on niin israelilaisten kuin palestiinalaisten parissa. Pyhän maan luterilainen kirkko kuuluu niihin, samoin erilaiset nuorisojärjestöt ja koulut. Lisäksi Lähetysseuran omassa FELM-keskuksessa järjestetään tilaisuuksia, joilla pyritään edistämään keskusteluyhteyttä ja rauhaa.

Heikkisen mukaan työn painopiste on lapsissa ja nuorissa, sillä heissä on tulevaisuus.

– Opetamme taitoja ja keinoja, joiden avulla lapset ja nuoret oppivat olemaan rauhassa itsensä kanssa, kuten säätelemään omia tunnetilojaan, vähentämään stressiä, ottamaan vastuuta itsestään, sekä ottamaan toisten tarpeet ja jakamamme yhteinen ihmisyys huomioon. Nämä taidot kanavoituvat myös konfliktien ratkaisuun ja sovittelutilanteisiin, Heikkinen selvittää.

”Uutisia on lähes sietämättömän vaikea katsoa”

Lähetysseuran paikalliset israelilaiset ja palestiinalaiset yhteistyökumppanit etsivät parhaita keinoja tukea siviilejä. Pelon ja järkytyksen tunteet ovat kaikilla pinnassa.

– Olemme järkyttyneitä tästä raakalaismaisesta Hamasin iskusta, ja uutisia on lähes sietämättömän vaikea katsoa, sanoo Sarah Bernstein, joka johtaa israelilaista rauhankasvatuskeskusta Rossing Centeriä.

– Samalla olemme erittäin huolissamme viattomista uhreista Gazassa. Väkivalta ja sotilaallinen voima eivät voi koskaan olla vastaus, koska ne eivät voi tuoda sitä rauhaa, turvallisuutta ja oikeudenmukaisuutta, jota me kaikki kaipaamme – palestiinalaiset ja israelilaiset, Bernstein jatkaa.

Lähetysseura tukee Rossing Centerin järjestämää opettajankoulutusta, joka antaa työkaluja koululuokassa käytäviin vaikeisiin keskusteluihin esimerkiksi alueen konfliktiin liittyen. Keskus on toistaiseksi keskeyttänyt normaalit opettajankoulutukset ja tuottaa nyt opettajille materiaalia ja koulutusta siihen, miten tämänhetkistä konfliktia voi käsitellä kouluun palaavien lasten kanssa.

– Opas on jo kirjoitettu hepreaksi ja nyt sitä kirjoitetaan arabiaksi. Lisäksi tarjoamme verkkokoulutuksia opettajille, Bernstein kertoo Lähetysseuran verkkosivuilla.

Betlehemin seudulla asuva Lähetysseuran kumppanikirkon edustaja Rana Zeidan korostaa kirkkonsa olevan aina väkivaltaa vastaan ja rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolella. Hän vastaa Jerusalemissa ja Länsirannalla toimivan Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyöstä.

Väkivaltaisuuksilla on ollut mullistava vaikutus myös Israelin miehittämällä Länsirannalla, jossa Israel on sulkenut suurimman osan teistä ja tarkastuspisteistä. Ihmiset ja tavarat eivät pääse liikkumaan, joten ruuasta ja lääkkeistä alkaa Zeidanin mukaan olla pulaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.