null Kirkonkellot soivat Ukrainan puolesta Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivänä – tuo oma kynttiläsi Helsingin Tuomiokirkon portaille

Myös Kallion kirkonkellot soivat surua Ukrainan sodan vuosipäivänä.

Myös Kallion kirkonkellot soivat surua Ukrainan sodan vuosipäivänä.

Ajankohtaista

Kirkonkellot soivat Ukrainan puolesta Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivänä – tuo oma kynttiläsi Helsingin Tuomiokirkon portaille

Kaikkien kirkkojen kellot soivat, kun Ukrainan sodan alkamisesta on kulunut vuosi. Helsingissä kellot soivat tuona päivänä kahdesti.

Ensi viikon perjantaina 24. helmikuuta kello 12 kirkonkellot soivat kaikkialla Suomessa. Tuona päivänä on kulunut tasan vuosi siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Kirkonkellojen ääni kutsuu ihmisiä hiljentymään ja kunnioittamaan sodassa kuolleiden muistoa.

Kelloja soitetaan evankelis-luterilaisten piispojen aloitteesta, mutta kaikki Suomessa toimivat kirkkokunnat ovat mukana kellojensoitossa ja järjestävät sodan vuosipäivän tilaisuuksia. Pääkaupunkiseudulla rukoushetkiä Ukrainan ja rauhan puolesta järjestetään muun muassa Olarin ja Tapiolan kirkoissa.

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoo osallistuvansa puoliltapäivin järjestettävään tilaisuuteen Turun tuomiokirkossa.

– Nämä tapahtumat muistuttavat siitä, että jokin sellainen, mihin emme uskoneet, on jälleen totta Euroopassa: Venäjän silmitön hyökkäyssota, sodan uhriksi joutuneiden ihmisten kärsimys ja menetettyjen ihmishenkien valtava määrä, hän sanoo.

Jos se tuntuu ­luontevalta, voit huokaista mielessäsi vaikka näin: ”Herra, muista kärsiviä, auta ja armahda heitä”.

Luoman mukaan kirkon viesti ­vuosipäivänä on se, että Ukraina tarvitsee yhä suomalaisten kaiken avun ja sodan pitää loppua nopeasti. Piispat julkaisevat vuosipäivän alla viestin, jossa he pyytävät rukoilemaan Ukrainan ja ukrainalaisten puolesta erityisesti vuosipäivää seuraavien sunnuntaiden jumalanpalveluksissa.

– On tärkeää, että suomalaiset muistavat ­Ukrainaa rukouksissa sekä tukevat ­ukrainalaisia auttavia järjestöjä ja Suomessa asuvia ­ukrainalaisia.

Toimi näin, kun kellot soivat

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan nekin, jotka eivät pysty osallistumaan vuosi­päivän tilaisuuksiin, voivat pysähtyä ja muistaa ukrainalaisia, kun kirkonkellot soivat.

– Jos on mahdollista ja se tuntuu ­luontevalta, voit huokaista mielessäsi vaikka näin: ”Herra, muista kärsiviä, auta ja armahda heitä”. Tällaisten hiljaa mielessä lausuttujen sanojen kautta voit liittyä rukoilevien ihmisten valtavaan joukkoon.

Pitkittyvän ja arvaamattoman suursodan varjossa Luoma näkee kirkon tehtäväksi toivon ylläpitämisen. Vaikka juuri nyt ei ole havaittavissa signaaleja, jotka antaisivat aihetta optimismiin, kristillisen toivon perusta on Jumalassa, jonka käsissä tulevaisuus on.

– Joku saattaa sanoa, että tällainen toivon näkökulma on perusteeton. Silti se on antanut voimaa lukuisille suomalaisille ­sukupolville: on olemassa – täytyy olla – hyvyyden voima, joka pitää maailmaa pystyssä ja antaa hyvän tulevaisuuden, Luoma sanoo.

Rauhankynttilät viedään Ukrainan puolustusrintamalle

Sodan vuosipäivän iltana kello 18 Helsingin kirkkojen kellot soivat vielä toisen kerran, tällä kertaa toivon ja sodan loppumisen puolesta. Ihmisiä kutsutaan sytyttämään iltapäivästä alkaen rauhankynttilöitä Helsingin tuomiokirkon portaille.

Ihmisiä pyydetään tuomaan tapahtumaan omat kynttilät, minkä lisäksi järjestäjät ovat varanneet paikan päälle 2000 kynttilää. Turvallisuussyistä Valoa Ukrainaan -tapahtumassa käytetään hautakynttilöitä.

Kynttilöitä ei polteta loppuun, vaan Suomessa asuvien ukrainalaisten yhdistys kerää kynttilät ja lähettää ne Ukrainan puolustusrintamalle, missä niiden steariinia käytetään energia- ja valolähteinä. Kynttilöitä käytetään joko sellaisenaan tai niiden steariinista tehdään peltipurkkeihin lämmittimiä ja valolähteitä.

Illan aikana kaikki kaupungin kirkkojen kellot soivat toivon puolesta eri kirkkokuntien liittyessä soittoon. Tilaisuudessa kuullaan myös Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron sekä Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetin esityksiä.

Tilaisuuden järjestelyistä vastaavat Helsingin seurakuntayhtymä, Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Sosiaalisessa mediassa tapahtuman aihetunniste on #WeStandWithUkraine #Helsinki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.