null Valoa Ukrainaan -tapahtuma tuo kynttilämeren Tuomiokirkon portaille – tapahtumaan osallistuu myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Kello 16 alkavassa Valoa Ukrainaan -tapahtumassa sytytetään kynttilöitä Tuomiokirkon portaille. Kello 18 laulavat kuorot.

Kello 16 alkavassa Valoa Ukrainaan -tapahtumassa sytytetään kynttilöitä Tuomiokirkon portaille. Kello 18 laulavat kuorot.

Ajankohtaista

Valoa Ukrainaan -tapahtuma tuo kynttilämeren Tuomiokirkon portaille – tapahtumaan osallistuu myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Ukrainan sodan alkamisen vuosipäivinä osoitetaan tukea Ukrainalle ja ukrainalaisille monin tavoin.

Perjantaina 24. helmikuuta, kun Ukrainan sodan alkamisesta tulee vuosi, tukea Ukrainalle osoitetaan monin tavoin ympäri Suomea: soittamalla kirkonkelloja, viettämällä hiljaista hetkeä, liputtamalla ja sytyttämällä kynttilöitä.

Valoa Ukrainaan -tapahtuma alkaa kello 16 Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä. Kynttilöiden laskun Tuomiokirkon portaille aloittavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova, opetusministeri Li Andersson, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, työministeri Tuula Haatainen, ulkoministeri Pekka Haavisto, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen sekä järjestäjätahojen edustajat Helsingin pormestari Juhana Vartiainen, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ja Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Tapahtuman järjestävät Helsingin kaupunki, Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin yliopisto yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa. Tilaisuudessa on mukana myös Ukrainan suurlähetystö.

Tämän jälkeen kaikki paikalle saapuvat pääsevät osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille. Halutessaan kynttilän voi hankkia itse ja kirjoittaa siihen tervehdyksensä, mutta myös järjestäjät ovat varanneet kynttilöitä yhteensä 2 000 kappaletta. Tilaisuuden päätteeksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry kerää kynttilät ja toimittaa ne Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään energia- ja valolähteenä.

Senaatintorille voi saapua itselleen sopivana aikana. Noin kello 18.05 torilla voi kuulla Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron esittämänä kappaleet Plyve kacha ja Prayer for Ukraine. Heidän jälkeensä Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esittää Finlandia-hymnin.

Senaatintorilla järjestettävän tilaisuuden aikana on mahdollisuus tehdä lahjoitus Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun kautta, sillä paikalla on myös lipaskerääjiä. Ukrainaa ja ukrainalaisia voi auttaa myös muun muassa seuraavien organisaatioiden välityksellä: Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset, SOS Lapsikylä, Plan International, UN Women, World Vision, Fida ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry.

Valtioneuvosto osoittaa tukeaan Ukrainalle liputtamalla Suomen ja Ukrainan lipuilla. Liputukseen voi halutessaan yhtyä. Liputtaa voi joko Suomen tai Ukrainan lipulla tai molemmilla. Lisäohjeita liputuksesta on sisäministeriön nettisivuilla.

Kirkonkellojen ääni kutsuu ihmisiä hiljentymään ja kunnioittamaan sodassa kuolleiden muistoa kello 12. Myös Vantaalla ja Espoossa kellot soivat puolen päivän aikaan, Olarin ja Tapiolan kirkoissa on samaan aikaan mahdollisuus liittyä myös rukoushetkeen.

Kelloja soitetaan evankelis-luterilaisten piispojen aloitteesta, mutta kaikki Suomessa toimivat kirkkokunnat ovat mukana kellojensoitossa ja järjestävät sodan vuosipäivän tilaisuuksia. 

Tuomiokirkon kellot soivat uudestaan vielä kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon. Esimerkiksi ortodoksinen ja katolinen seurakunta ovat mukana kellojen soitossa. Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle. Sosiaalisessa mediassa tapahtuman aihetunniste on #WeStandWithUkraine #Helsinki.

Valoa Ukrainaan -tilaisuuden ohjelma

Kello 16

Tilaisuus alkaa Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä.

Tilaisuuden kutsuvieraat ja järjestäjätahojen edustajat sytyttävät ensimmäiset kynttilät.

Kello 18

Tuomiokirkon ja koko kaupungin kirkkojen kellot soivat eri kirkkokuntien liittyessä soittoon.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoro esiintyy: Plyve kacha ja Prayer for Ukraine.

Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esiintyy: Finlandia-hymni.

Samaan aikaan kodeissa voidaan sytyttää ikkunalle kynttilä Ukrainan itsenäisyydelle.

Kello 20

Tilaisuus päättyy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.