null Kohoavat asumiskustannukset koettelevat monen taloutta – vuokravelkatilanteita selvitellään sekä diakoniatyössä että sosiaalityössä

Vuokravelkatilanteen taustalla voi olla sekä rakenteellisia että yksilöllisiä syitä, kuten mielenterveyden ongelmat tai vaikka ero.

Vuokravelkatilanteen taustalla voi olla sekä rakenteellisia että yksilöllisiä syitä, kuten mielenterveyden ongelmat tai vaikka ero.

Ajankohtaista

Kohoavat asumiskustannukset koettelevat monen taloutta – vuokravelkatilanteita selvitellään sekä diakoniatyössä että sosiaalityössä

Kun vuokrarästejä kasaantuu, tärkeintä olisi, ettei lamaannu, sanoo Vuosaaren johtava diakoniatyöntekijä Tuula Mäkinen.

Helsinkiläisten vuokravelkatilanteiden selvittely näkyy tällä hetkellä sekä diakoniatyössä että sosiaalityössä. Syyt vuokrarästien kertymiseen ovat moninaiset. Ne voivat olla joko rakenteellisia, kuten asumisen korkea hinta tai yksilöllisiä, kuten talouden- tai elämänhallintaan liittyvät syyt, mielenterveys-, päihde- ja peliongelmat tai vaikka ero tai sairastuminen. Uhkana vuokrarästien kertyessä on asunnon menettäminen, jota pyritään välttämään viimeisen asti. 

– Teemme ennaltaehkäisevää työtä sen eteen, ettei kukaan joutuisi asunnottomaksi. Moni asia vaikeutuu entisestään, jos ei ole osoitetta, Vuosaaren seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Tuula Mäkinen sanoo. 

Asumiseen liittyvät talousvaikeudet saattavat pian yleistyä, sillä vuokrat Helsingin kaupungin asunnoissa nousevat lainanhoitokulujen ja yleisen kustannustason nousun vuoksi. Keskivuokra Hekan asunnoissa on ensi vuonna 12 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2023. Hekan asunnoissa asuu noin 92 000 ihmistä, eli noin joka seitsemäs helsinkiläinen.

Kerro tilanteestasi, mutta älä lupaa liikaa

Kun vuokravelkaa on kertynyt, osa ihmisistä kääntyy ensimmäisenä diakoniatyöntekijän puoleen, osa sosiaalityöntekijän.

– Ensisijainen taho, jonka puoleenvuokravelkatilanteessa pitäisi kääntyä, on oman asuinalueen aikuissosiaalityö. Sosiaalityöllä on lakisääteinen velvoite kartoittaa apua hakevan henkilön tilanne ja selvittää, minkälaista tukea voitaisiin tarjota sekä huolehtia alueensa asukkaiden sosiaalihuoltolain ja toimeentulotukilain mukaisen huollon toteutumisesta, johtava sosiaalityöntekijä Hanna Koskikallio Idän aikuissosiaalityöstä kertoo.

Sosiaalityö voi auttaa asiakasta vuokravelan takaisinmaksussa harkinnanvaraisella toimeentulotuella.

– Otamme asiakkaaseen yhteyttä, järjestämme tarvittaessa tapaamisen ja laadimme hänelle palvelutarpeen arvion. Talousasioiden lisäksi kartoitetaan henkilön ja koko perheen tuen tarvetta myös muilla elämän alueilla, kuten asumishistoria, terveys, työllisyys, ihmissuhteet, mahdollinen päihteiden käyttö ja vapaa-aika, Koskikallio sanoo.

Seurakunnan diakoniatyöstä ei saa apua itse vuokravelkojen maksuun, mutta tilanteen selvittelyyn kyllä. Diakoniatyö voi avustaa esimerkiksi ruokakuluissa tai jonkin muun laskun maksamisessa.

– Käymme ensin läpi ensijaiset etuudet, eli sen onko asiakas hakenut Kelan perustoimeentulotukea, täydentävää ja ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Ohjaamme eteenpäin ja tarvittaessa avustamme hakemusten täyttämisessä, Tuula Mäkinen kertoo.

– Keskustelemme myös asiakkaan kanssa siitä, mitä on tapahtunut, miksi vuokravelka on syntynyt ja mitä hän on tehnyt selvittääkseen asiaa. Kysymme lisäksi, onko asiakas ottanut yhteyttä vuokranantajaan.

Sekä sosiaalityössä että diakoniatyössä pyritään kokonaisvaltaisen avun antamiseen, jotta asiakas ei joutuisi samaan tilanteeseen uudestaan.

Ohjeemme on, että älä lupaa vuokranantajalle mitään epärealistista, sillä se syö luottamusta. 

- Tuula Mäkinen

Tärkeintä vuokravelan kertyessä olisi, ettei lamaannu.

– Rohkaisemme ihmisiä olemaan yhteydessä vuokranantajaan. Sitä ennen voimme katsoa kokonaistaloutta yhdessä asiakkaan kanssa ja miettiä, millaista maksusuunnitelmaa ehdottaa. Tuollaisessa tilanteessa ihmisellä voi olla paniikki päällä, mutta ohjeemme on, että älä lupaa vuokranantajalle mitään epärealistista, sillä se syö luottamusta. 

Vaikka seurakunta ei pysty asiakkaan vuokrarästien maksussa auttamaan, apua kirkolta voi joissakin tapauksissa saada.

– Joskus voimme anoa avustusta seurakuntayhtymän kriisirahastosta. Silloin kyse on isommista summista tai tapauksista, joissa sosiaalitoimi on tehnyt kielteisen päätöksen, Mäkinen kertoo. 

Asunnontuotannolla voidaan vaikuttaa siihen, että vuokravelkatilanteita ei syntyisi. Helsingissä on ollut pulaa kohtuuhintaisista asunnoista.

Asunnontuotannolla voidaan vaikuttaa siihen, että vuokravelkatilanteita ei syntyisi. Helsingissä on ollut pulaa kohtuuhintaisista asunnoista.

Kaupunki maksoi vuokravelkoja 2,34 miljoonan edestä

Viime vuonna Vuosaaren aikuissosiaalityö maksoi vuokravelkoja hieman alle 160 000 eurolla 162 asiakkaalle. Lisäksi alle 30-vuotiaita palveleva Vuosaaren nuorten sosiaalityön tiimi maksoi 37 000 euron edestä vuokravelkoja 40 asiakkaalle. Koko kaupungin laajuisesti sosiaalityössä maksettiin vuokravelkoja 2,34 miljoonan eurolla yli 2 200 asiakkaalle.

– Jo usean vuoden ajan on uusia vuokravelkatapauksia tullut käsiteltäväksi lähes päivittäin. Emme ole havainneet tilanteen kärjistymistä viimeisen vuoden aikana, johtava sosiaalityöntekijä Hanna Koskikallio kertoo.

Meillä Itä-Helsingissä on verrattain paljon isoja perheitä, jotka joutuvat asumaan ahtaasti, koska perheasuntoja ei ole riittävästi tarjolla.

- Hanna Koskikallio

Vuokravelan kertymiseen voi johtaa myös tukien alikäyttö.

– Joskus tilanteet johtuvat siitä, että asiakas ei ole hakenut ensisijaisia etuuksia kuten työttömyysturvaa, asumistukea ja perustoimeentulotukea Kelasta, vaikka hänellä olisi niihin oikeus, Koskikallio sanoo.

– Hyvin usein vuokravelkaantumisen taustalla on myös se, että asiakas asuu asunnossa, jonka vuokraa Kela ei kokonaisuudessaan huomioi laskelmassa, jota se käyttää perustoimeentulotukipäätöksen pohjana.

Jotta vuokravelkojen syntyä voitaisiin ennaltaehkäistä, pitäisi pystyä vaikuttamaan myös rakenteisiin kuten siihen, että kohtuuhintaisia asuntoja olisi tarjolla.

– Meillä Itä-Helsingissä on verrattain paljon isoja perheitä, jotka joutuvat asumaan ahtaasti, koska perheasuntoja ei ole riittävästi tarjolla.

Vuosaaren aikuissosiaalityön vuokravelkoja koskevassa raportissa nostetaan esiin myös asumisneuvojien tarve. Tällä hetkellä kaikkien vuokranantajien asumisneuvojat eivät puutu asukkaiden vuokranmaksuhäiriöihin, vaan keskittyvät enemmän asumishäiriöihin ja kiinteistöihin kohdistuviin haittoihin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.