null Kolme kovaa pelivinkkiä historian hämäristä

Historiallisen Here I Stand -pelin pelilauta koko komeudessaan. Kuva: GMT Games

Historiallisen Here I Stand -pelin pelilauta koko komeudessaan. Kuva: GMT Games

Kolme kovaa pelivinkkiä historian hämäristä

Luo Euroopan menneisyys uusiksi, johda luostaria ja kosi prinsessaa. Monet kiinnostavat lautapelit ammentavat historiasta.

1. Tässä seison!

Here I Standin kansi. Kuva: GMT Games / Rodger B. MacGowan

Here I Standin kansi. Kuva: GMT Games / Rodger B. MacGowan

Suuria, historiaan pohjautuvia lautapelejä on paljon, ja yksi hienoimmista on Here I Stand: Wars of the Reformation 1517−1555. Erityisen hyvin se sopii pelattavaksi näin reformaation juhlavuonna. Peli alkaa siitä, kun Martti Lutherin teesit naulataan oveen 1517. Käynnistyy reformaatio, joka myös uskonpuhdistuksena tunnetaan. Ympäri Eurooppaa alkaa poliittinen, sotilaallinen ja uskonnollinen liikehdintä, jota mallinnetaan pikkutarkoilla ja hiotuilla säännöillä.

Reformaattoripelaaja ja paavin pelaaja marssittavat estradille väittelijöitä ja solmivat liittoja. Kenen puolelle Habsburgien dynastia lopulta kääntyy? Mitä tekee Fransis ensimmäisen katolinen Ranska? Kuinka käy paavin ja reformaation välillä tasapainoilevalle Englannille? Ja valloittaako ottomaanien sotakoneisto koko riitelevän Euroopan? Diplomatiaa hiotaan ja selkiä puukotetaan. Euroopan historiaa pelataan hurmaavalla tavalla uusiksi.

Peli ei sovi aloittelijoille. Pelatessa vierähtää helposti viisi tuntia, verkkaisella tahdilla strategiaa hioen ja oheiskeskusteluihin eksyen huomattavasti pidempäänkin. 2–6 pelaajaa.

2. Tee työtä ja rukoile

Ora et Laboran kansi. Kuva: Homoludicus / Klemens Franz

Ora et Laboran kansi. Kuva: Homoludicus / Klemens Franz

Jostain syystä keskiaikaiset luostarit ovat suosittu teema lautapeleissä. Yksi mielenkiintoisimpia luostaripelejä on Ora et Labora, jossa pelaajat johtavat omia luostareitaan. Kyse ei ole tappelusta, vaan oman pienyhteisön kasvattamisesta ja resurssienhallinnasta.

Metsää pitää hakata maaksi ja talot rakentaa. Keljua on, että naapuriluostari saattaa himoita niitä resursseja, joita sinäkin kipeästi tarvitsisit. Taloudellinen menestys on avain voittoon. Tähtäimessä on lopulta tuottaa luostarissa mahdollisimman paljon kirjoja, koriste-esineitä ja reliikkejä.

Ora et Laboraa pelailee pari tuntia. Oppimiskynnystä on jonkin verran, mutta vähemmän kuin Here I Standissa. Pelimekaniikka on hiottu ja innostava, mutta pelin maailmaan ei uppoudu samalla tavalla kuin peleissä, joissa historiallinen teema on vahvasti läsnä. Hienoa on, että tässä pelissä ei ole tuurilla juuri mitään sijaa. 2–4 pelaajaa.

Love Letterin kansi. Kuva: Alderac Entertainmet Group

Love Letterin kansi. Kuva: Alderac Entertainmet Group

3. Kosiokilpailu korteilla

Love Letter -korttipelissä pelaajat hätyyttelevät kosiomielessä prinsessaa. Hänen ylhäisyydelleen on kuitenkin hyvin hankala saada toimitettua rakkauskirjeitä, joten tarvitaan hovimiesten ja muiden apua. Se, joka pelaa korttinsa oikein ja saa rakkauskirjeensä perille, voittaa pelin.

Love Letter on aika simppeli korttipeli, jossa korttejakin on hyvin vähän. Ensivaikutelman takaa paljastuu kuitenkin runsaasti pienimuotoista päättelyä ja hauskaa riskinottoa. Tuurikin on mukana. Peli sopii kaikille, koska siihen on helppo tarttua ja oppimiskynnys on mitätön. Yksi kokonainen peli, jossa on monta kosiokierrosta, on pelattu alle tunnissa. 2–4 pelaajaa.

Muokattu 27.11.: Kaarle viides korjattu Fransis ensimmäiseksi

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi