Kolme kovaa pelivinkkiä historian hämäristä
Luo Euroopan menneisyys uusiksi, johda luostaria ja kosi prinsessaa. Monet kiinnostavat lautapelit ammentavat historiasta.
1. Tässä seison!
Reformaattoripelaaja ja paavin pelaaja marssittavat estradille väittelijöitä ja solmivat liittoja. Kenen puolelle Habsburgien dynastia lopulta kääntyy? Mitä tekee Fransis ensimmäisen katolinen Ranska? Kuinka käy paavin ja reformaation välillä tasapainoilevalle Englannille? Ja valloittaako ottomaanien sotakoneisto koko riitelevän Euroopan? Diplomatiaa hiotaan ja selkiä puukotetaan. Euroopan historiaa pelataan hurmaavalla tavalla uusiksi.
Peli ei sovi aloittelijoille. Pelatessa vierähtää helposti viisi tuntia, verkkaisella tahdilla strategiaa hioen ja oheiskeskusteluihin eksyen huomattavasti pidempäänkin. 2–6 pelaajaa.
2. Tee työtä ja rukoile
Metsää pitää hakata maaksi ja talot rakentaa. Keljua on, että naapuriluostari saattaa himoita niitä resursseja, joita sinäkin kipeästi tarvitsisit. Taloudellinen menestys on avain voittoon. Tähtäimessä on lopulta tuottaa luostarissa mahdollisimman paljon kirjoja, koriste-esineitä ja reliikkejä.
Ora et Laboraa pelailee pari tuntia. Oppimiskynnystä on jonkin verran, mutta vähemmän kuin Here I Standissa. Pelimekaniikka on hiottu ja innostava, mutta pelin maailmaan ei uppoudu samalla tavalla kuin peleissä, joissa historiallinen teema on vahvasti läsnä. Hienoa on, että tässä pelissä ei ole tuurilla juuri mitään sijaa. 2–4 pelaajaa.
3. Kosiokilpailu korteilla
Love Letter -korttipelissä pelaajat hätyyttelevät kosiomielessä prinsessaa. Hänen ylhäisyydelleen on kuitenkin hyvin hankala saada toimitettua rakkauskirjeitä, joten tarvitaan hovimiesten ja muiden apua. Se, joka pelaa korttinsa oikein ja saa rakkauskirjeensä perille, voittaa pelin.
Love Letter on aika simppeli korttipeli, jossa korttejakin on hyvin vähän. Ensivaikutelman takaa paljastuu kuitenkin runsaasti pienimuotoista päättelyä ja hauskaa riskinottoa. Tuurikin on mukana. Peli sopii kaikille, koska siihen on helppo tarttua ja oppimiskynnys on mitätön. Yksi kokonainen peli, jossa on monta kosiokierrosta, on pelattu alle tunnissa. 2–4 pelaajaa.
Muokattu 27.11.: Kaarle viides korjattu Fransis ensimmäiseksi
Lisää hyviä lautapelejä, joissa on mukana kiinnostavaa uskonnon historiaa: Fief – France 1429, Biblios, Pillars of the Earth, Orleans, Mystery of the Abbey.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Jeesus-simulaattorista pahiskirkkoihin – videopeleissä kehitellään uskontoja, jotka ammentavat jumalista, enkeleistä ja demoneista
Hyvä elämäVideopeleissä on usein mukana tosielämän uskontoja jäljitteleviä kirkkokuntia. Joskus pelaaja itse astuu jumalten, paavin tai Jeesuksen saappaisiin.