null Esikoululaiset saavat Helsingissä seurakunnalta pelilahjan – postilaatikko kolahtaa syys-lokakuussa

Kultainen sulka -lautapeli on täällä taas.

Kultainen sulka -lautapeli on täällä taas.

Ajankohtaista

Esikoululaiset saavat Helsingissä seurakunnalta pelilahjan – postilaatikko kolahtaa syys-lokakuussa

Kultainen sulka -lautapeli herätti viime vuonna sosiaalisessa mediassa kohun. Peliin on lisätty tänä vuonna uusi saatekirje.

Helsingissä kirkkoon kuuluvat esikoululaiset saavat syys-lokakuun vaihteessa postitse lahjaksi oman Kultainen sulka -lautapelin. Peli lähtee noin 3 300 lapselle.

Viime vuonna lahja herätti kipakkaa keskustelua verkossa. Kohu alkoi tehtäväkortista.

Kortissa esikoululainen ja äiti vaihtavat rooleja. Äiti on jäänyt koukkuun nettipeliin, eikä hän halua syödä tai mennä nukkumaan. Lapsen tehtävänä on kehottaa vanhempaa lopettamaan pelaaminen tältä päivältä.

Kirjailija ja yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittilan mukaan pelintekijöillä oli ajatuksena se, että aina ei pidä puhua lapsen ruutuajasta. Tärkeää olisi kiinnittää huomiota myös aikuisten internetissä viettämään aikaan.

Kaiken voi ymmärtää väärin

Hieman ennen Kultainen sulka -lautapelin julkaisua Helsingin kaupunki julkisti kohutun korppivideonsa. Siinä korppi sieppaa pikkutytön, kun äiti keskittyy älypuhelimeensa.

Lautapelin tehtäväkortti ja korppivideo olivat sattumalta samankaltaisia.

– Se oli hyvä oppitunti meille tekijöille. Se opetti, miten kaikki voidaan ymmärtää väärin, vaikka tarkoitus olisi hyvä, Raittila toteaa.

Hän muistuttaa, että 6-vuotiaalla on huumorintajua. Roolien vaihtaminen on epäilemättä lapsesta hauskaa.

Toisaalta kortti herättää pohtimaan, miksi joissain kehitysmaissa esikouluikäiset joutuvat aikuisten töihin. Osa lapsista joutuu kantamaan liikaa vastuuta liian nuorena.

Kirkossa pitäisi saada liikkumatonta tilaa elävämmäksi.

Halaus voi pelastaa päivän

– Tehtäväkorttien tekstit ovat tarkoituksella provosoivia. Ketään ei ole kuitenkaan tarkoitus loukata, Raittila korostaa.

Roolileikin lisäksi tehtäväkortit innostavat lasta kokeilemaan erilaisia liikunnallisia taitoja. Lapsi pääsee muun muassa ryömimään, sukeltamaan pöydän ali ja hyppimään yhdellä jalalla.

Kortit herättävät myös ajatuksen siitä, miten lapsi voisi parantaa maailmaa. Siihen ei vaadita ihmeitä. Halaus, laulu tai kehu voivat pelastaa toisen päivän.

Suurin osa pelin saamasta palautteesta on ollut erittäin myönteistä. Yksittäisen verkkokeskustelun takia pelin ohjeita päätettiin kuitenkin muuttaa. Uudessa saatekirjeessä on maininta siitä, että perhe voi jättää pelistä pois osan tehtäväkorteista ilman, että pelillisyys kärsii.

Tulevissa painoksissa osa korteista tullaan vaihtamaan. Nykyistä painosta riittää kuitenkin vuoteen 2018 asti.

Enkeleistä elävämpiä

Peli kertoo tarinan Helsingin tuomiokirkon enkelistä, joka on lähtenyt kaupungille tekemään hyvää. Se pudottaa ympäri kaupunkia kultaisia sulkia, joita pelaajan on tarkoitus kerätä ja viedä maaliin.

– Tuomiokirkko oli kasvuvuosieni kotikirkko. Olen monesti katsonut alttarin enkeleitä, jotka ovat jäykistyneet rukousasentoon. Kirkossa pitäisi saada liikkumatonta tilaa elävämmäksi, Raittila kertoo.

Pelin jälkeen lapset kiinnittävät varmasti enemmän huomiota kirkon symboleihin. Tarina tekee alttarin jäykistä enkeleistä huomattavasti elävämpiä.

Samalla tulevat tutuiksi myös Helsingin nähtävyydet ja kirkot. Pelin voi aloittaa esimerkiksi Korkeasaaresta, Olympiastadionilta tai Hietaniemen hautausmaalta.

– Peliä oli tosi hauska tehdä. Minua pyydettiin alun perin tekemään peliin taustatarina, mutta lopulta tein työryhmän kanssa varsin pitkälle pelin ideaa. Sitä testasivat ja tarkensivat pelin tekemisen ammattilaiset, Raittila kuvailee.

Lautapelin lähettäminen on yksi tapa kohdata koko ikäluokka.

Lahjoja lapselle

Kultainen sulka syntyi Helsingin seurakuntayhtymän varhaiskasvatuksen ja pelejä kehittävän yhtiön Pelikon yhteistyönä.

Lautapeli on osa Pienelle parasta -hanketta. Ensimmäisen lahjan lapsi on saanut heti syntymänsä jälkeen. Postilaatikkoon on kolahtanut kasteen käsiohjelma.

Sen jälkeen lapsi saa cd-levyllisen tuutulauluja, satukirjan ja viimeisenä lahjana lautapelin. Lahjoja tulee muutaman vuoden välein.

Tulevaisuudessa cd-levy tullaan korvaamaan, sillä monessa perheessä ei ole enää cd-soitinta. Vielä ei ole varmaa, saadaanko tuutulaulut esimerkiksi Spotifyhin.

Raittilan mukaan lahjojen tarkoituksena on tukea lapsen hengellistä kasvua.

– Lautapelin lähettäminen on yksi tapa kohdata koko ikäluokka. Kirkko ottaa aika vähän yhteyttä jäseniinsä. Yhteydenottoja pitäisi olla enemmän, Raittila toteaa.

Lahjojen tulo loppuu, kun lapsi pääsee ala-asteelle. Pienelle parasta -hankkeessa ovat olleet mukana Helsingin seurakuntayhtymän varhaiskasvatuksen työntekijät. 7-vuotiaana lapsi siirtyy varhaisnuorisotyön vastuulle.

Pelitestaus eskarilaisen kanssa

Pelin osaset ovat selvästi testipelaajan mieleen. Värikäs, piirretty lauta ja pahville piirretty kultaiset sulat herättävät mielenkiinnon. Ratikka- ja metroreitit kiihdyttävät, kirkkojen suuri määrä vähän arveluttaa. "Näitä paikkoja voisi olla enemmän, nyt on melkein vain noita kirkkoja."

Tehtäväkortit ovat tämän pelin sielu. Ne ovat hauskoja, kekseliäitä ja sopivan syvällisiä esikoululaiseen makuun. Tähän tapaan:

"Lähdet isän kanssa seikkailuleirille. Kiipeilette puissa ja opit hyppäämään laiturilta veteen. Olet iloinen isästä ja haluat kertoa sen hänelle. Miten sellainen sanotaan? Keksi ainakin kaksi tapaa, niin saat kultaisen sulan."

Kun on kerännyt kuusi sulkaa, voi palata Tuomiokirkolle ja voittaa pelin. Tehtäväkortteja voisi tosin olla enemmän, sillä ne on käyty läpi aika nopeasti. Jaksaako peli kiinnostaa, kun samat tehtäväkortit tulevat jokaisella pelikerralla vastaan? Toisaalta se voi olla lähinnä aikuisen ongelma - monet eskarilaiset ovat taipuvaisia nauttimaan toistuvuudesta, joten seikka ei ehkä haittaa heitä.

Pelin luonne kehittyy niin, että loppua kohden heitellään yhä enemmän noppaa, koska samoista paikoista et saa poimia kahta sulkaa. Vaikka nopan heittämisellä kilpailu on aina kiihottava pelien peruspilari pienten lasten mielestä, on tässä vaiheessa vaara, että peli menee liialliseksi nopanheittelyksi. "Tehtävät on kyllä ehkä kivempiä kuin tämä nopanheittely."

Kultainen sulka -peli ei ole vain muodon vuoksi toteutettu kuriositeetti, vaan ihan oikea lastenpeli. Erityisen hienoa on se, että se ei ole huttua ja höttöä, vaan saattaa käynnistää eskarikansassa pieniä pohdintoja.

Tuure Hurme

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Monet vanhemmat suhtautuvat kriittisesti uskonnolliseen kasvatukseen – uskontoon liittyvistä kysymyksistä keskustellaan ennen kaikkea lapsen aloitteesta

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat toivovat, että Pienelle parasta -aineisto tukisi lapsen kasvua ja antaisi välineitä eettiseen ja hengelliseen kasvatukseen. Aineiston käyttöä on tutkittu Helsingin yliopistossa.





Halaa, suukota ja siunaa

Ajankohtaista



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.