null Kommentti: Ensitreffit alttarilla -sarja päättyi epäonnistumisiin – voiko järjestetty avioliitto onnistua, varsinkaan telkkarissa?

Puheenvuorot

Kommentti: Ensitreffit alttarilla -sarja päättyi epäonnistumisiin – voiko järjestetty avioliitto onnistua, varsinkaan telkkarissa?

Juuri päättyneen tosi-tv-sarjan kaikki parit erosivat.

Moni pettyi, koska Ensitreffit alttarilla -sarjan neljästä järjestetystä avioliitosta vain yksi näytti onnistuvan. Me katsojat seurasimme näitä pareja 14 jakson verran, ja onnistumisprosentti oli vain 25. Ja voi itku, sarjan kyyhkyläisetkin paljastivat heti ohjelman päätyttyä eronneensa. Miksi minäkin, en lainkaan kohderyhmään kuuluva täti-ihminen, olen pettynyt nollatuloksesta?

Tanskalainen ohjelmaformaatti herätti kohua ensimmäisellä kaudellaan talvella 2015. Ei vähiten siksi, että yksi ohjelman asiantuntijoista ja neuvojista oli alussa ja nyt jo neljättä kertaa Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala. (Hän ei sentään vihi pareja, vaan kyseessä on siviilivihkiminen.)

Asiantuntijat muodostavat ohjelmaan hakeneista pari-kolmekymppisistä sinkuista mahdollisimman yhteensopivia pareja, jotka tapaavat toisensa oikeasti vasta alttarilla, menevät oikeasti naimisiin ja häämatkalle ja tutustuvat toisiinsa kesän mittaan. Lopussa he päättävät, jatkavatko yhdessä vai eroavatko. Aikaa on vain kuusi viikkoa.

Tämähän tuntuu aivan kreisiltä konseptilta. Mutta johonkin tarpeeseen se vastaa, sillä ohjelmaan haki 1000 ihmistä tällekin kaudelle, Tinder-aikana.

Vihkimisellä, hääjuhlalla ja uudella statuksella luodaan draamaa ja painetta pysyä yhdessä.

Osallistujat tietävät, että prosessi on rankka. Heidän ensitreffinsä läväytetään kaikkien katsojien ja omien häävieraiden silmien eteen jännityksineen ja tunnekuohuineen. Kamera seuraa tiiviisti sekä morsiamia että sulhasia häiden alla ja niiden jälkeen, kotona ja matkoilla, kynttiläillallisella ja parisuhdeneuvojien pakeilla. Lisäksi heidän suhteitaan ja luonteitaan ruoditaan mediassa ja somessa, välillä häijystikin.

Vihkimisellä, hääjuhlalla ja uudella statuksella luodaan draamaa ja painetta pysyä yhdessä. Ilman avioliittoa kyseessä olisivat tuntemattomien ihmisten sokkotreffit, ja miksi ne kiinnostaisivat telkkarissa?

Mitä katsoja tästä kaikesta saa? Itse en aikonut ruveta seuraamaan sarjaa, mutta katsoin esittelyjaksot uteliaisuudesta ja kiinnostuin tämän kauden henkilöistä. Juudit ja Tommi, Emma ja Tuomas, Mira ja Matti sekä Kati ja Janne ovat kaikki sympaattisia tyyppejä, fiksuja ja persoonallisia. Heille toivoo pelkkää hyvää. Kuinkahan tässä käy?

Parien aitojen ihmissuhdekiemuroiden kautta katsoja pääsee pohtimaan omia ihmissuhteitaan ja peilaamaan niitä asiantuntijoiden neuvoihin. Bonuksena tällä kaudella nähtiin paljon kesäistä retkeilyä Suomessa kahden tiukan koronakauden välissä.

Totta kai sarjassa on paljolti kysymys tunteista. Odotuksia, unelmia, alkujännitystä – ja sitten yhä enemmän täyttymättömiä odotuksia, ohi puhumista, välttelyä ja riitelyä. Kiusallisia tunnustuksia kameran edessä, kyyneliäkin. Mitä aidompaa, sen parempaa. Mutta tämän tosi-tv:n yleissävy on humaani. Ollaan hyvin kaukana Big Brotherin ja Temptations Islandin tyylisestä mässäilystä. 

Kaikesta mätsäämisestä, valmistautumisesta ja yrittämisestä huolimatta se tärkein tunne jäi useimmista liitoista puuttumaan: ihastuminen ja rakastuminen ja sen myötä intohimo, ainakin molemminpuolisena. Jos ei nappaa, niin ei nappaa. Ei ole kemiaa. Kaveritasolla ollaan.

Nyt päättynyt seitsemäs tuotantokausi pani miettimään, voiko järjestetty avioliitto ollakaan muuta kuin väkinäistä. Varsinkaan julkisuudessa, kun onnistumisen paine on tavallista kovempi. Ohjelman asiantuntijoita on haukuttu (he ovat Kari Kanalan lisäksi seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen ja parisuhdeneuvoja Marianna Stolbow) huonosta parinmuodostuksesta, mutta kyllä vika on formaatissa.

Ja kuitenkin. Ensimmäiselle kaudelle osui pari, joka todellakin rakastui toisiinsa ensisilmäyksellä, ja kamera vangitsi sen hetken. Tällaista ei voi käsikirjoittaa. Esa ja Viola ovat tiettävästi edelleen naimisissa, ja heillä on kaksi lasta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.